Прокуратурата предлага на Гешев да поиска имунитета и на Кирил Петков

Кирил Петков

© Георги Кожухаров

Кирил ПетковСофийската районна прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание снемане на имунитета на бившия премиер Кирил Петков, съобщиха от държавното обвинение. Това се случва в деня, в който парламентът ще гласува кабинета на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" и ГЕРБ.


Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство относно декларация за гражданство, подадена на основание чл. 110 от Конституцията на Република България, с неверни данни.


Какво следва от решението на Конституционния съд за Кирил Петков
Какво следва от решението на Конституционния съд за Кирил Петков


"От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от К.П. пред президента на Република България декларация е затаена истина - наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители", пише в краткото съобщение.
Малко по-късно Петков написа в профила си във "Фейсбук", че няма да се откаже веднага доброволно от имунитета си. Той уточнява, че ще изчака да се състави и заработи комисия в Народното събрание, пред която да бъдат представени всички факти и доказателства по казуса и в деня преди комисията да вземе решението си, ще се откажа от имунитета си доброволно.


Кирил Петков няма да се откаже веднага от депутатския си имунитет
Кирил Петков няма да се откаже веднага от депутатския си имунитет

Прокуратурата вече отказа да разследва Петков по казуса с попълнената от него декларация през 2021 г. Тогава в държавното обвинение е подаден сигнал по електронната поща, съдържащ твърдения за извършено престъпление от Кирил Петков в качеството му на служебен министър на икономиката, описани подробно и в статия на вестник "Труд" от 22.08.2021 г. Специализираната прокуратура започна проверката на 24 август, а срокът за приключването й е удължен максимално - до 15 декември.Междувременно на 27 октомври Конституционният съд излезе с решение, в което се посочва, че указът в частта, с която президентът Румен Радев е назначил за служебен министър на икономиката Кирил Петков, е издаден в разрез с конституцията.


До решението на Конституционния съд се стигна, след като на 16 август десетки депутати от ГЕРБ-СДС внесоха искане за частично обявяване на противоконституционност на указа на Румен Радев за назначаване на служебния кабинет.


Петков беше назначен за служебен министър на икономиката на 12 май 2021 г. Според българската конституция министър не може да заеме този пост, ако има двойно гражданство. При встъпването си в длъжност Петков е подписал документ, който удостоверява, че отговаря на критериите да заеме поста.


Той многократно е казвал, че е подал заявлението си за отказ от канадско гражданство през април тази година, както и че към момента, в който е подписал декларацията, е бил със съзнанието, че не е канадски гражданин.


Това е поредното предложение за сваляне на имунитет, което прокуратурата отправя към главния прокурор. Досега той официално поиска имунитетите на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заради казуса "Барселонагейт". Гешев отказа да иска свалянето на имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, но внесе две искания срещу депутати от "Възраждане".


Борисов вече заяви, че няма да се откаже от имунитета си. Вчера зам.-председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Мирослав Иванов призова Бойко Борисов сам да си даде имунитета, като дори обяви, че това е официалната позиция на групата. Официално съобщение за такова решение обаче няма.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK