Съдът постанови бивш служебен министър да остане доктор, въпреки че е плагиатствала

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Какъв е механизмът такива съдии да бъдат уволнявани и доживот да нямат право да бъдат отново такива?

 2. 2 Профил на xyz84014722
  xyz84014722
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  "Според него процедурата по издаването на заповедта за проверка е опорочена, тъй като е издадена от "некомпетентен орган", т.е. следователно последвалите действия от нея са, вкл. отнемането на докторската степен, са незаконосъобразни."

  Тоест, съда току-що обяви за некомпетентен органа, който е бил ръководен от академик Денков по това време.

 3. 3 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 532 Неутрално

  В бг е пълно с доктори като везиева.

  Някои от тях с обявени за високо морални от гологлави чалгари. Чалгарите ги предлагат за министри и ги защитават от "разни морални комисии".

  Научното братство си трае.

 4. 4 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  "Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България"

  ....

  mr. Gorbachev, tear down this wall!
 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2423 Весело

  "трябва да запази докторската си степен, въпреки че е установено, че за да я получи е преписвала "в особени големи размери" - е, нЕкви си 95%, но нали все пак се е потрудила, откъде да чопне т`ва онова, как да го асимилира, да го защити. Зер, що е комисия трЕбе да бъде замаена, а това си е умение, за което не случайно са Я назначили за министър. ДяланиТЕ камъни в родината не са като търкалящите се такива.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на voinotzapad
  voinotzapad
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Наш човек, точен, кво като е гепнала от тук от там. Важното е, че квото и се каже - изпълнява.

 7. 7 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Няма да се учудя, ако и съдиите са плагиати. Гарван, гарвану око не вади.

 8. 8 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1384 Любопитно

  Тоест, съда току-що обяви за некомпетентен органа, който е бил ръководен от академик Денков по това време.
  —цитат от коментар 2 на xyz84014722


  Сигурен съм, че като шофьор знаеш целия закон за движение по пътищата наизуст, като притежател на апартамент закона за етажната собственост също. Като влезеш в магазина пък си прочиташ търговския закон и закона за защита на потребителите щото иначе ще си некомпетентен да караш кола, да си живееш в апартамента и да пазаруваш от магазина!

 9. 9 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Защото заповедта за проверка не била издадена от министър, а от заместник. Ама какво от това, да я издаде министъра и готово. То делото отменя тази заповед, не следваща

  Не ме търсете преди обяд
 10. 10 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Калинките на рубладжиите и конкретно на националния предател румбата рублев.

 11. 11 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Това е очевидна измама от Везиева, довела до облагодетелстване в особено гоеми рзмери и гавра с избирателите. Ясно е, че тя трябва да е в затвора като всеки измамник, а не да се използа една от милиардите вратички, които съдът признава или не по свое усмотрение, според това кой състав гледа делото и в крайна сметка дали е бил подкупен или не. За какво "върховенство на закона" може да става дума, когато всеки вижда, че това е гавра със закона, а съдиите, вместо да служат на закона, са тези, които се гаврят с него.

  Васил Пенчев
 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  До коментар [#1] от "ial":

  Няма механизъм за това. Има много случаи в които съдът ни прави на идиоти и нищо не може да се направи, понеже били независими. А всеки опит да им се каже нещо се приема за опит за вмешателство. Което е повече от смешно.
  По-големият проблем е, че това решение отваря голяма дупка и всякакви бъдещи плагиати могат да минат метър.

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  съда току-що обяви за некомпетентен органа, който е бил ръководен от академик Денков по това време.
  —цитат от коментар 2 на xyz84014722


  Само по отношение на конкретния казус, а не изобщо.
  Нещо, което очевидно не се побира в главицата ти....

  Мараба, С-ДС доносници!
 14. 14 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1265 Разстроено

  Лицето на снимката говори само ...

  Мутроландия ...

  Мутрите от 90-те поеха открито държавата, а ние ги последвахме. Sapienti Sat
 15. 15 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2784 Разстроено

  Супер мотивация за хората, които учат и не преписват/плагиатстват. Преписвачите и плагиатите ще ги изместват, дори и последните да ги хванат.

  Докъде я докарахме - плагиатът да е незаменим кадър.

 16. 16 Профил на Герберастията е диагноза
  Герберастията е диагноза
  Рейтинг: 1161 Неутрално


  "Всички изброени правомощия (да издава заповед за проверка на сигнал за плагиатство - бел.ред.) са предоставени по закон единствено на министъра на образованието и науката, без да му е дадена от закона възможност да ги делегира на друг орган, вкл. и на зам.-министър."
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Чл. 26...
  "(2) Със заповед министърът делегира правомощия на своите заместници и определя техните функции." ЗА

  Тоя съдия чел ли е Закона за администрацията? Или това не го броим за закон, щото не ни върши работа и малко е нудобно, хлъзгаво е..

  Ако всеки специален закон изрично трябва да посочва, кои свои правомощия един министър делегира и кои не делегира, защо ни е тогава общата норма?

  "А в закона за развитие на академичния състав не е изрично записано, че зам.-министърът да назначава проверки за плагиатство."
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Е то, ако това беше посочено в закона, защо му е на министърът, да делегира правомощия, които ще възникват ex lege за заместника?

  Абе кво става тука?

  "Румен Радев е последното спасение на България" Б.Борисов, 2023 г.
 17. 17 Профил на Прокопсало Парвеню
  Прокопсало Парвеню
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Според съда, решението за извършването на проверка за плагиатство на Везиева не е разпоредено от министъра на образованието - в случая акад. Николай Денков, а от неговия заместник проф. Генка Петрова.

  Единственото което Денков е празпоредил

  е да бъде избран за академик

  06-20 Р.Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители ............................. 01 - 21 Г.Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев .......................... ................................................................. 10-21 К.Петков: Ако управлява коалиция с ДПС, излизам на протест ........................................................................... 09-21 К.Петков: С две ръце гласувам за президента Радев ................................................................................................... 10-21 К.Петков: Ние от "Продължаваме промяната“ много харесваме Бойко Рашков ................................... 01- 22 Радан: Но днес просто трябва да свалим шапка на Радев ..................................................................................... 03-22 Б.Рашков: Божков няма да откаже да даде показания, че е бил изнудван .................................................. 03-23 К.Петков: За мен е просто умопомрачаващо .............................................................................................................. ................................ как прокуратурата дори не образува производство заради изнесеното от Божков
 18. 18 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Тоест, съда току-що обяви за некомпетентен органа, който е бил ръководен от академик Денков по това време.
  —цитат от коментар 2 на xyz84014722
  Не.

  Съдът е обявил, че само министъра, а не зам. министър има право да издава заповедта за назначаване на комисия, която да реши дали Везиева е плагиатствала. Тоест според съда точно министърът (Николай Денков по онова време) Е компетентен да издава тази заповед, а заместникът му не е. Не се опитвай да извъртиш нещата точно наобратно на това, което пише.

  Друг е въпросът, че в юридическата терминология "компетентен" означава съвсем друго нещо от разговорния език. Там "компетентен" означава дали формално има право да прави нещо или не, а не дали има познанията и опита да го направи.

 19. 19 Профил на Герберастията е диагноза
  Герберастията е диагноза
  Рейтинг: 1161 Весело

  Нещо, което очевидно не се побира в главицата ти
  —цитат от коментар 13 на Манчо


  За сметка на това, твоята сенилка кухарка е толкова празна, че е побрала цялата глупост на света и пак е останало малко свободно пространство, в случай, че получиш извънредна доставка в памперса.

  "Румен Радев е последното спасение на България" Б.Борисов, 2023 г.
 20. 20 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2455 Разстроено

  "Според съда, въпреки че по закон, министърът може да делегира правомощия на своите заместници, което и Денков е направил, съдът приема, че министърът може да прави това, само ако те са му конкретно позволени от закон. "

  Къде отиде "законодателят очевидно е имал намерение да предотврати плагиатството и министърът очевидно е следвал духа на закона делегирайки своите правомощия на своя заместник по този казус"? Къде отиде "разрешено, ако не е забранено"?

  Това не е "върховенство на закона"! Това е подигравка със закона от един корумпиран съд и една корумпирана правораздавателна система!

  Пътят за разрешаване на конфликта е Русия да напусне Украйна! Това е пътя за разрешаване на конфликта! (Сана Марин, финландска премиер-министърка)
 21. 21 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  Какъв е механизмът такива съдии да бъдат уволнявани и доживот да нямат право да бъдат отново такива?
  —цитат от коментар 1 на ial


  Има два основни механизма - авторитарният / например този на болшевиките/ и американският.
  Първият е кошмар, няма да го коментирам.
  А щатският е удивително прост и достатъчно ефективен. Голямата част от съдиите в американската съдебна система са избираеми. Част от тях - пряко от населението на съответния съдебен район, друга непряко, през представителите на политическата власт / но дори така, пак подлежат на контрол чрез изборната система: който губернатор/сенатор се насере с калпави съдии, моментално го отнася на следващите избори, барабар с протежетата си/ . Федералните съдии се назначават централно от Президента и имат доживотен имунитет. Но за да се добереш до такъв пост минаваш през толкова тънка система на филтрация по всички нива, че недоразумения от сорта на някои наши висши магистрати нямат никакъв шанс....
  Преведено - изделия с качеството на Гешев, Сарафов, Ченалова и пр не могат да бъдат дори портиери в някое от федералните американски съдилища.
  Има и подробност.
  За да работи добре тази умна система, трябва да е налице сериозна маса от осъзнато независими, будни граждани, които наистина изповядват ценностите на справедливото и неподатливо на външни влияния правораздаване, основано единствено на Закона и Морала, поради което няма и как да бъдат купени с кюфтета, постове и бой от някакви братя, например Галеви. Без такова зряло гражданско общество нещата пак ще са в киреча, при това с още по-голяма сила....

  Мараба, С-ДС доносници!
 22. 22 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#16] от "Каскети Галфоне":

  Не възниква нищо ex lege за заместниците. Трябва изрична писмена заповед, каквато няма или не е представена на съда в процеса.

  Литмус + Куролация = Сицилия
 23. 23 Профил на Армеец
  Армеец
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Браво и на нея и на съда!!!

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6987 Неутрално

  Браво ! Това се казва истинско "правосъдие".

 25. 25 Профил на Още от същото
  Още от същото
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Лицето на снимката говори само ...Мутроландия ...
  —цитат от коментар 14 на danvan


  Русенска непоръбена ... учителка, нищо не разбира от иконоимика, не разбра какво трябва да прави като заместник минитър на икономиката, пише за социалното предприемачество!?

  Сериозно ли?
 26. 26 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 5099 Неутрално

  Браво - 132 гласа ЗА Денков!!!!!!!!!!

 27. 27 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 5099 Неутрално

  До коментар [#16] от "Каскети Галфоне":

  "В закона за развитие на академичния състав не е изрично записано, че зам.-министърът да назначава проверки за плагиатство."

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK