Сменен е посланикът на България в Молдова

Сграда на Министерството на външните работи.

© Георги Кожухаров

Сграда на Министерството на външните работи.България сменя посланика си в Молдова като на мястото на сегашния Евгени Стойчев в Кишинев се изпраща Мая Добрева. Това се разбира от укази на президента Румен Радев, публикувани в "Държавен вестник".


Предложението за смяната е на служебното правителство и е обявено в края на март точно преди предсрочните парламентарни избори.


Посланикът в Израел Румяна Бъчварова е сменена с дипломат от кариерата
Посланикът в Израел Румяна Бъчварова е сменена с дипломат от кариератаВъзпитаникът на Московския институт за международни отношения Стойчев работи в Министерството на външните работи от 1986 г., бил е на дипломатическа служба в Лаос, Брюксел и Виетнам.


В биографичната справка за Мая Добрева, разпространена от правителствената пресслужба, се казва, че работи в МВнР от ноември 1991 г. През годините има специализации в различни държави, като Великобритания, Швейцария, САЩ, Южна Корея, Финландия.


Към момента Добрева е генерален директор "Политически въпроси", като отговаря за Общата външна политика и политика за сигурност на Европейския съюз, за Общата политика за сигурност и отбрана, противодействието на хибридни заплахи и санкционни режими, за Политиката за сигурност - НАТО, ОССЕ, и регионална сигурност, контрола на въоръженията и неразпространение, хоризонтални компетенции по отношение на въпроси, свързани с Общата външна политика на ЕС, отношения с трети страни, които не са членки на ЕС и НАТО.


През 2021 г. е била ръководител на работната група в МВнР по евакуацията от Афганистан, а през 2022 г. - ръководител на работната група в МВнР по Украйна.


Била е заместник-ръководител на мисия и консул в Канада (1997-2001 г.), пълномощен министър в Беларус (2004-2006 г.), посланик в Черна гора (2009-2013 г.), в Белгия и Люксембург (2016-2020 г.).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK