Само 20 минути продължи разпитът на Иван Портних във варненското следствие

Варненският кмет Иван Портних на влизане в следствието, където беше призован като обвиняем днес

© Maritime.bg

Варненският кмет Иван Портних на влизане в следствието, където беше призован като обвиняем днесНе повече от 20 минути продължи днес разпитът при следовател на варненския кмет Иван Портних. Той беше призован в качеството му на обвиняем по разследването за замърсяването на Варненското езеро с над 3 млн. куб.м фекални води през 2019-2020 г. Портних трябваше да се яви за разпит в 10 ч., но закъсня с 30 минути, като пристигна с автомобил, който шофираше сам.


На излизане от разпита той отказа да коментира детайли от разследването.


Проверка на "Дневник" показа, че работата по досъдебното производство, по което варненският кмет Иван Портних бе призован да даде показания като обвиняем днес, внезапно е спряла през пролетта на миналата година малко преди да приключи с обвинителен акт. В същото време няма данни производството да е било прекратявано.


Защо тръбата във Варна не е заровена, защо ремонтът още тече
Защо тръбата във Варна не е заровена, защо ремонтът още тече
Новината за подновяването на работата по делото и повторното призоваване на Портних като обвиняем беше съобщена на 31 май т.г. от Красимир Конов, окръжен прокурор на Варна, но подробности за досъдебното производство, по което кметът на Варна днес даде показания, не бяха съобщени.


Още на 14 април м.г. в отговор на въпроси, зададени от "Дневник", зам. окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров съобщи, че Портних ще бъде разпитан като обвиняем по казуса със замърсяването на Варненското езеро с фекални води.


Портних закъсня за разпита с 30 минути

© Maritime.bg

Портних закъсня за разпита с 30 минути


Според съобщените тогава подробности обвинението срещу него е по чл. 352, ал. 1 от Наказателния кодекс за това, че е допуснал да се замърсят териториалните или вътрешните морски води и с това ги е направил опасни за хората. Предвиденото наказание за такъв вид престъпление е лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 5 хил. до 30 хил. лв.


435 млн. лв. в канала - удълбочаването на варненското пристанище е блокирано от общината
435 млн. лв. в канала - удълбочаването на варненското пристанище е блокирано от общината

Според казаното от Радослав Лазаров през април м.г. разследването срещу Иван Портних се е водило от Националната следствена служба, а наблюдаващите прокурори от Окръжна прокуратура - Варна, трябваше да преценят и дали е необходимо той да бъде отстранен от длъжност, докато тече следствието. Точно на този етап делото е било "приспано", става ясно сега.


Как 5 млн. евро и хиляди кубически метри фекални води изтекоха във Варненското езеро - тук.
Всичко за замърсяването и причините, довели до него - тук.
За "скритите работи", които изплуваха от замърсеното Варненско езеро - тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK