Конституционният съд: Приет от парламента закон не може да бъде променян, преди да е обнародван

Конституционният съд: Приет от парламента закон не може да бъде променян, преди да е обнародван

© Георги КожухаровЗакон, приет от Народното събрание, не може да бъде променян, допълван или отменян, преди да е обнародван в Държавен вестник. Това се разбира от решение на Конституционния съд по дело, взето единодушно, образувано по искане на президента Румен Радев. За него съобщава news.lex.bg, мотивите все още не са публикувани.


Искането беше внесено през 2021 година, а повод станаха приетите в края на 2020 година промени в Закона за потребителския кредит през Закона за ДДС. На 1 януари 2021 г. влязоха в сила две взаимно изключващи се разпоредби.


Тогава Радев попита Конституционния съд допустимо ли е да се изменя, допълва или отменя закон, приет от Народното събрание, преди да е обнародван или когато е върнат за ново обсъждане.


"По втория начин" и по идея на "Възраждане" парламентът извади следствието от прокуратурата
"По втория начин" и по идея на "Възраждане" парламентът извади следствието от прокуратуратаВ искането си той посочваше, че сезирането се налага заради противоречивото прилагане от законодателя на посочените разпоредби. Има случаи, в които Народното събрание приема повторно закон, върнат от президента за ново обсъждане, и изчаква обнародването му, за да го измени.


В други случаи парламентът изменя закона в рамките на процедурата, предвидена при обсъждане на върнат от държавния глава закон. Наред с това има и практика Народното събрание нито да изчаква обнародването на закона, нито да го променя в рамките на повторното му обсъждане при наложено вето, а да прави измененията, преди да е изтекъл срокът по конституция, и то с друг закон, чието приемане на второ гласуване е предстоящо.


В съобщението се казваше също, че наличието на различни действия, предприети в идентични случаи от едно и също Народно събрание, е категоричен аргумент, че разпоредбите, за които се иска тълкуване от КС, се прилагат по различен начин.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK