Прокурорската колегия отказа да започне дисциплинарно производство срещу Сарафов

Борислав Сарафов се разграничи от главния прокурор, а Гешев поиска от кадровия орган да започне дисциплинарно производство срещу заместника му.

© Велко Ангелов

Борислав Сарафов се разграничи от главния прокурор, а Гешев поиска от кадровия орган да започне дисциплинарно производство срещу заместника му.Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да образува дисциплинарно производство срещу заместника на главния прокурор Иван Гешев и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Според 7 от членовете на колегията предложението на Гешев за започване на дисциплинарно производство е недопустимо, а двама гласуваха "за".


Главният прокурор и заместникът му са в открита война, след като Сарафов излезе с две позиции в БТА, в които се разграничи от Гешев и коментира, че е крайно време "прокуратурата да излезе от терена на политиката", където, според него е нагазила дълбоко. Той внесе и сигнал до ВСС и прокуратурата срещу Гешев, а изявленията на Сарафов станаха повод пленумът да внесе първото искане за предсрочно отстраняване на главния прокурор.


"Приятелството си е приятелство": Сарафов даде Гешев на прокурор
"Приятелството си е приятелство": Сарафов даде Гешев на прокурорГешев отвърна на атаката като на 16 май внесе във ВСС предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу заместника му, към когото малко след взрива той се обръща с "лицето Борислав Боби Сарафов". На пресконференция в средата на май Гешев заяви, че е казал на Сарафов да прецени дали "моралът му, ако има такъв, би го насочил към това да си подаде оставката, предвид предателството към българската прокуратура и към българите". След като не подаде оставка, Гешев внесе искане за започване на дисциплинарно производство срещу него, а малко по-късно назначи и пълна ревизия на заместника си Сарафов.


Ревизията обхваща административната, организационната дейност, работата с доказателства на националното следствие за периода от началото на 2022 г. до момента на извършването й.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK