За Тагарев е изключително важно България да оказва военна помощ на Украйна

Тодор Тагарев

© Цветелина Белутова

Тодор ТагаревНовият министър на отбраната Тодор Тагарев настоя, че е необходимо България да продължи да предоставя военна помощ на Украйна.


"Това е изключително важно, за да гарантираме нашата сигурност. Какво точно ще дадем зависи от много други неща - от реални потребности към този момент, от това, с което ние разполагаме към момента. Трябва да има разрешение от Народното събрание и точно така ще действаме - по прозрачен и ясен начин, както би трябвало да се действа в една парламентарна република", изтъкна Тагарев след края на днешното първо заседание на новоизбраното правителство, информира БТА.


"Сигурността и независимостта на Украйна са изключително важни, за да бъде сигурен целият ни регион години напред", коментира още той.


ЕС набира още 3.5 млрд. евро да плати за оръжието за Украйна
ЕС набира още 3.5 млрд. евро да плати за оръжието за УкрайнаЗапитан дали има искане от Украйна за предоставяне на конкретна военна помощ, министърът на отбраната отговори, че засега не са му представяни конкретни документи.


"Следващата седмица има министерска среща в Брюксел, която ще се предшества от среща във формат "Рамщайн" и предполагам, че там ще добия по-ясна информация за конкретните към момента искания. Това е важно, защото нуждите се менят постепенно. Ще видим с какво можем да помогнем най-добре", отбеляза още Тагарев.


Преди да заеме поста той многократно е застъпвал позицията, че България трябва да предостави сериозна част от старото си съветско въоръжение в замяна на по-модерно западно такова. В края на 2022 г. предишното 48-мо Народно събрание реши да изпрати военна помощ на Украйна в размер на 20 млн. лв. Според публикация на авторитетното германско издание "Велт" от началото на 2023 г., коалиционното правителство на Кирил Петков в началото на войната е предоставило гориво и съветски оръжия на Украйна в труден момент за армията, но тайно, заради проруски политици в правителството.


Станимир Георгиев е назначен за заместник на Тагарев


Като свой първи приоритет министърът на отбраната определи сформирането на подходящ екип от хора. Тодор Тагарев обяви, че ще бъде подпомаган от двама заместник-министри, като вече е назначен полковникът от резерва Станимир Георгиев. Той е заемал същата длъжност през 2022 г. по време на коалиционното правителство с премиер Кирил Петков и по-конкретно по времето на тогавашния министър на отбраната Драгомир Заков.


Завършил е специалност "Инженер по експлоатация и ремонт на свързочни и РТО средства", както и магистърска степен "Инженер по радиоелектроника" във ВВВУ "Георги Бенковски". Магистър е и по военно дело във Военна академия "Г.С Раковски".


Обучавал се е в стратегически курсове в САЩ, Франция, Германия и в Колежа по отбрана на НАТО в Рим. Полковник Станимир Георгиев е работил в Регионалното командване на НАТО за Северна Европа - AFNORH, Брунсум, Нидерландия. Бил е в постоянната делегация на България в НАТО като съветник по въпросите на отбраната и началник на служба по въпросите на отбраната. В Главната квартира на НАТО в Брюксел е служил като щабен офицер по развитие на отбранителните способности в дирекция "Инвестиции в отбраната" на Международния секретариат на НАТО. Георгиев е дългогодишен служител на Министерството на отбраната.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK