На живо

Съдебният съвет 14 часа оценява емоционалното състояние на Гешев, продължава в понеделник

Главният прокурор Иван Гешев дойде с охрана на заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет, който решава днес дали да разгледа две искания за предсрочното му отстраняване.

© Георги Кожухаров

Главният прокурор Иван Гешев дойде с охрана на заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет, който решава днес дали да разгледа две искания за предсрочното му отстраняване.Близо 14 часа продължи разглеждането на искането на четирима членове на прокурорската колегия за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев заради репликата му, че е ясно кой е политическият боклук и той трябва да бъде изметен от Народното събрание, след като първото искане за отстраняването му (заради пряка намеса в разследването на взрива до автомобила от кортежа му на 1 май - бел. ред.) бе оттеглено от вносителите.


Основният акцент на заседанието, което беше първо за новия правосъден министър Атанас Славов, беше да се оцени дали Гешев не е изрекъл фразата под афект и какво е било емоционалното му състояние.


Заседанието се отличи с множество доказателствени искания, правени от Гешев за изслушване на негови заместници и служители, стигна се до неколкократно прегласуване на вече взети решения, с чудене в каква точно процедура се намират и по кой кодекс.


На моменти дебатът залиташе в обяснения за емоционалното състояние на Гешев след взрива до колата му, както и за ролята на израелския експерт, допуснат да огледа мястото на взрива до колата на главния прокурор. По време на заседанието бяха изслушани зам.-шефът на Националната следствена служба Ясен Тодоров и заместникът на Гешев и директор на службата Борислав Сарафов, който от половин месец е в открит конфликт с главния прокурор.


В крайна сметка бе взето решение заседанието да продължи в понеделник, 12-ти юни, когато по искане на Гешев ще бъде изслушан още един негов заместник - Даниела Машева като предстои да се обсъждат и други доказателствени искания.


В тази статия може да проследите основните акценти от заседанието на ВСС.


Видео от заседанието:


На живо

Служител от пресцентъра на Гешев: Като видя писмото замръзна, после започна да крещи

Марчела Панталеева разказа за реакцията на главния прокурор Иван Гешев, когато на 13-ти май вечерта, двамата са се прибирали от САЩ, а той е получил писмо със заплахи.

© Скрийншот от заседанието на ВСС

Марчела Панталеева разказа за реакцията на главния прокурор Иван Гешев, когато на 13-ти май вечерта, двамата са се прибирали от САЩ, а той е получил писмо със заплахи.Служителят от пресцентъра на прокуратурата Марчела Панталеева е била с главния прокурор Иван Гешев, когато на 13-ти май вечерта, той се прибира от САЩ. На ВИП терминала, докато оправят документите, в залата пристига "шофьор от прокуратурата", който дава нещо на Гешев.


"Шофьор на прокуратурата даде писмо и плик. Не обърнах внимание, докато го чете. Видимо неговото изражение беше се сменило. Все едно замръзна. Попитах го всичко наред ли е? После ми показа писмото. Вбеси се". Това беше първото обяснение на Марчела Панталеева, служител в пресцентъра на прокуратура, която в последните три години "поне 10 пъти е пътувала с него". Впоследствие на въпрос от член на съдебния съвет тя каза, че Гешев е започнал да крещи. Малко по-късно уточни, че е повишил тон.


Панталеева не можа да се сети как се казва шофьорът предал писмото, но впоследствие Гешев заяви, че това е "Данчо", по негов спомен Йорданов. Според правосъдният министър Атанас Славов е скандално, че някой може просто да влезе и да предаде писмо.


Панталеева е питала Гешев: "Какво става? Кой ви праща това писмо?", но не е получила отговор.


В писмото, което Гешев твърди, че е скъсал на две (бел. ред. Панталеева не успя да се сети какво е станало след това и къде са отишли парчетата от хартията, а Гешев заяви, че е било предадено на прокуратурата).

Гешев: Забравих си паспорта с визата за САЩ, ключар разби къщата ми

Иван Гешев

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Иван ГешевИзслушването по искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев във Висшия съдебен съвет (ВСС), което продължава над 13 часа стигна до момента, в който Гешев сподели "битови подробности" по думите му.


Сарафов: Прокуратурата и политиката трябва да излязат от тази прегръдка, в която са се оплели
Сарафов: Прокуратурата и политиката трябва да излязат от тази прегръдка, в която са се оплели


Той разказа как преди да замине за САЩ от Турция в началото на май (бел. ред. след взрива до автомобила му на първи май, Гешев беше в Турция, а след това в САЩ), е видял на летището на пети май, че си е взел дипломатическия си паспорт, в който обаче е нямало американска виза. Тя била в друг продупчен паспорт в дома му. Там обаче нямало никой, затова се наложило служител на прокуратурата да повика ключар, който да разбие бравата (бел. ред. никой не повдигна темата защо се е наложило ключар да разбива бравата, както и в кой точно дом е било това), за да му донесе паспорта с визата.


Преди това служителят от пресцентъра му Марчела Панталеева, на чието изслушване Гешев много държеше, за да свидетелства какво е било емоционалното му състояние при получаване на т.нар. заплашително писмо, което Гешев представи на две пресконференции.


Писмото, за което бившата съпруга на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, Любена Павлова твърди, че звучи като писано от Петьо Петров, известен като Пепи Еврото.


Затова на летището в София, на 13-и май вечерта, е дошъл шофьор, за да предаде ключ от дома на Гешев, защото там е нямало никой от неговото семейство. "Имам снимки как ми разбиват вратата", заяви главният прокурор.


Съдебният съвет обсъжда отстраняването на Гешев вече 12 часа
Съдебният съвет обсъжда отстраняването на Гешев вече 12 часа

Цитат на деня: Аз в график за моето отстраняване няма да участвам

Иван Гешев

© Георги Кожухаров

Иван ГешевАз в график за моето отстраняване няма да участвам.


Това заяви главният прокурор Иван Гешев на 13-ти я час от заседанието на Висшия съдебен съвет, който гледа искането за отстраняването му."Има някакво страхотно бързане. То е обидно за колегите, които ми пишат в момента, че съжаляват, че участвам в това. Трябва да си дадем сметка какъв пример даваме на колегите си. Дали сме тук и или не, трябва да срешнем колегите на улицата

Сарафов: Прокуратурата и политиката трябва да излязат от тази прегръдка, в която са се оплели

Сарафов: Прокуратурата и политиката трябва да излязат от тази прегръдка, в която са се оплели

© Георги КожухаровГосподин Гешев го познавам от студентските ми години и нашите взаимоотношения до 15 май мисля, че сме имали нормални, коректни и колегиални отношения. Семейни приятели не сме били, не сме си ходили на гости със съпругите и децата си. Не можах да повярвам на агресията, която излъчи по време на брифинга срещу мен. Излъчва твърдост и решимост да направи това, което е казал. От него струи сила и желание да изпълни това, което е казал, непоколебимост и воля", обясни директорът на следствието по време на изслушването си.


"Гешев каза, че е записал разговора си с Йордан Стоев, в последствие каза, че има над 150 записа на политици, магистрати и членове на ВСС", каза Сарафов.


"Между 1 и 15 май Гешев го видях само на 1 май. Видяхме се вечерта в кабинета му, той тогава сподели какво му е казал експертът. Тогава ми направи впечатление, че се чувстваше като човек, който е преодолял някакво препятствие. В крайна сметка той е преживял емоционално този взрив. Беше по-скоро в приповдигнато и приятно настроение" коментира Сарафов.


"Моите сведения са абсолютно обективни и безпристрастни. Първоначалната ми реакция и изказванията от мястото на взрива първо бяха повлияни от известна емоция - аз съм виждал какво ли не, но тук става въпрос за човек, когото познавам много отдавна и съм в контакт с него всеки ден, бил съм повлиян чисто човешки. Самият аз, може би погрешно, съм възприел думите му за семейството му", посочи Сарафов.


По думите му, наблюдаващият прокурор е бил на място и е дал разрешение още на 1 май да разкажат на мястото на взрива какво се е случило, за да се уталожи огромния обществен интерес.


"Лично според мен дали семейството му е било в автомобила, не е от значение. В автомобила е имало хора, имало е служители на НСО. Смятам, че Гешев трябваше да разсее още в първия ден съмненията, че семейството му е било в колата, вместо да ги остави да се наслояват няколко дни. Получих незаслужени упреци, поискаха и оставката ми. Заради това беше и моята критика към Гешев", обясни последващите събития Борислав Сарафов.


Той подчерта, че в момента повече от всякога мисли това, което каза в средата на май, че прокуратурата е навлязла прекалено много в политиката като посочи, че с последните действия на държавното обвинение тези думи се доказват.

"Прокуратурата и политиката трябва да излязат от тази прегръдка, в която са се оплели. Всеки който не го вижда и не го твърди, обижда нормалния човешки интелект. Аз не познавам никой политик и с никого не поддържам отношения - нито лични, нито служебни", увери Сарафов и добави, че наистина недоумява какво е взривило техните отношения.


След изслушването му Гешев коментира, че част от думите на Сарафов не отговарят на обективната истина, заради което той поиска да бъдат разпитани и заместниците му Даниела Машева, Десислава Пиронева, Красимира Филипова. "Държа да бъде изяснено пред цялата общественост - да разкажат за същите обстоятелства, за които беше изслушан Сарафов", каза още Гешев.

Сарафов разказа пред съдебния съвет какво е правил израелският експерт на огледа

Сарафов разказа пред съдебния съвет какво е правил израелският експерт на огледа

© Георги КожухаровЗаместникът на главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов разказа пред членовете на Висшия съдебен съвет за огледа на мястото на взрива до кортежа на главния прокурор Иван Гешев, че израелският експерт е бил доведен от Ясен Тодоров и събитията последвали взрива и довели до разрива в отношенията им. Сарафов разказа и за разговора, който изтече в медии, в който Гешев казва, че и двамата са били "похарчени".


"Думите на Гешев да пуснем експерта приех и като нареждане от главен прокурор, и като молба от приятел", обясни Сарафов.


"На 15 май сутринта около 8 ч. - 8:20 ч. получих есемес в чат група в "Сигнал", че всички зам.-главни прокурори се събират на оперативка в 9 ч. Господин Гешев ни посрещна и посочи кой къде да седне и на кое място. Аз трябваше да седна отсреща като отстрани до мен не трябваше да сяда никой. Той каза, че ще пусне запис на Йордан Стоев. Записът го слушах не повече от 3-4 минути, след което излязох", разказа Борислав Сарафов.


"Емоционалното му състояние беше с негативно отношение към мен. Сякаш трябваше да седна на стола на мъченията срещу него. Някакво особено емоционално състояние не съм забелязал. С Гешев не сме разменяли комуникация на 13 май. На 14 май в неделя някъде следобяд той ми се обади по телефона, само че връзката не беше много добра, защото бяхме отишли с жена ми да купуваме подарък на сина ми, който има рожден ден на 15 май, на злополучния 15-ти май. Не успях да присъствам на рождения ден на сина си", разказа Сарафов.


"Същият този разговор после беше пуснат в една трибуквена медия. Оттогава не съм общувал с Гешев. Към момента съм изключен и от чат групата. Отношението на Гешев към мен беше войнствено и агресивно", каза Сарафов и увери, че не е правил записи на разговорите си, а и не знаел каква е технологията.


На 1 май Борислав Сарафов разказа, че е бил на мястото на произшествието. "Някъде следобяд г-н Гешев ми се обади и ми каза, че Ясен ще дойде с израелски експерт. Гешев ми каза: "Пуснете го да види какво се случва и да види какви са пораженията", обясни директорът на следствието.


"Дойдоха Ясен Тодоров, израелският експерт и преводач със служебен автомобил. Допуснахме непосредствено до служебния микробус експерта. Единият следовател изготвяше протокол в буса, а другите правеха оглед и замервания. С помощта на преводача от колегите от СОБТ той получи информация къде се е случил взрива, огледа пораженията по дърветата от разстояние от около 8-10 метра. Експертът не е доближавал, не е гледал от непосредствена близост веществените доказателства и не е имал достъп до тях. С това горе-долу приключи неговата роля. На място каза, че това е много сериозна бомба и такива неща е виждал в Израел", разказа Сарафов.


"По отношение мястото на експерта, не бих могъл да си позволя да кажа нещо друго освен това, което реално се е случило. Там имаше 20-30 човека и това е изключително лесно да се установи къде е седял експерта. Към онзи момент възприех думите на Гешев и като нареждане, и като молба да бъде допуснат експертът. Доверявайки се на Гешев, приех, че може да е преценил, че неговата експертиза ще допринесе за разследването", посочи директорът на следствието.


"В една такава ситуация, когато се работи на терен, може би не е толкова лесно да се разсъждава и да се вземат решения. Към момента отчитам, че може би е допусната грешка да се допусне експерта, но със сигурност не е осуетил и не е попречил на процесуално-следствените действия. В онзи момент не съм се замислял дали е правилно. Думите на Гешев приех и като нареждане от главен прокурор, и като молба от приятел", обясни Сарафов.


"Неговото участие не е вписано в протокола. Нито съм диктувал протокола, нито съм го чел, но знам, че неговата роля за протокола е нулева. Неговата роля беше да си създаде мнение. Експертът не е имал функции по самото разследване, той е имал само осведомителна роля и е изградил мнението си, което после е споделил с главния прокурор", каза още шефът на следствието.

Цитат на деня: Ние, мъжете, сме много раними същества

Ясен Тодоров и Иван Гешев в парламента

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Ясен Тодоров и Иван Гешев в парламентаНие, мъжете, сме много раними същества


Това заяви заместник-председателят на Националното следствие Ясен Тодоров по време на изслушването му в съдебния съвет, който обсъжда искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.Той говори за емоционалното състояние на главния прокурор по време на събитията след взрива до автомобила му на първи май. По думите на Тодоров, Гешев се е чувствал опрян до стената."Със сигурност стресът и уплахата, заггрижеността за сигурността на неговото семейство, писмото, което е имало заплашителен характер, както и загубата на подкрепата на прокуроската колегия, която го поддържаше няколко години. Считам, че и това е повлияло на състоянието му да се чувства сам и опрян до стената", заяви Тодоров. Той е един от малкото хора, които са знаели, че Гешев няма да подаде оставката си, както е убеждавал други хора.


"Помня, че на 14 май прекарах около половин час в дома на господин Гешев. Беше доста студено и бях леко облечен. Наложи се г-н Гешев да ми даде една връхна дреха", описа още Тодоров.

Ясен Тодоров: Състоянието на Гешев беше като на човек, опрян до стената

Изслушването на Ясен Тодоров бе поискано заради емоционалното състояние на Гешев, но пред ВСС той говори предимно за израелския експерт и взрива на 1 май.

© Николай Дойчинов

Изслушването на Ясен Тодоров бе поискано заради емоционалното състояние на Гешев, но пред ВСС той говори предимно за израелския експерт и взрива на 1 май.На 14 май всъщност г-н Гешев беше в състояние на човек, който е опрян до стената и това е в следствие на нещата, които му се случиха в предните две седмици". Това заяви зам.-началникът на Националната следствена служба Ясен Тодоров пред членовете на ВСС по време на изслушването му пред пленума.


Тодоров изрази съжаление, че не е бил изслушан по първото искане за предсрочно отстраняване на Гешев, за да се разсеят съмнения, които и днес витаели, особено около фигурата на израелския експерт и отдели време, за да разкаже пред членовете и за експерта.


Тодоров показа брошура с описание на академията по антитероризъм, в която преподава въпросният израелски експерт. С израелския експерт, който е висш офицер от израелските специални части, Тодоров разказа, че се запознал на 9 март на конференция в Софийския университет "Св. Климент Охридски".


"Когато с израелския експерт видяхме какво се е случило, след това той ми каза: Оттук нататък главният прокурор трябва да се погрижи за най-близките си хора, защото сега ще се опитат да посегнат на най-близките му хора", коментира Тодоров.

"С главния прокурор се чухме на 4 май и ми сподели, че от 1 май до тогава почти не е спал, най-вече заради шока от взрива и от адреналина явно. В разговори навън пред залата, с която се намираме в момента, с един от служителите на НСО, който е бил в този автомобил, придобих още по-добра представа какво се е случило. Това е било взрив, предназначен за убиване. Служителите на НСО ми казаха преди малко, че все едно са се ударили в стена и са били в шок", обясни Тодоров.


Той каза, че от Гешев е знаел, че след посещението в САЩ трябва да бъде в Португалия. Изненадващо на 14 май му се обадил, че е в София и е попитал дали може да се видят.


"Тъкмо се бях прибрал от среща на випуска с мои състуденти. Със Сарафов бяхме в един курс, след това той прекъсна за една година, а аз завърших с г-н Гешев. Познаваме се от 35 години. Гешев е по-близък със Сарафов. Доколкото го познавам той е със здрава психика, но човек, който е преживял такива неща, каквито той от 1 май, няма как да не изразява емоции", добави още Тодоров.


Гешев му споделил, че е говорил с Йордан Стоев и в този разговор е обсъждана бъдеща оставка на Гешев и назначаването му във ВАП.


"Сподели ми, че от известно време е имало натиск над него, имало е предложения да заеме дипломатически пост в замяна на оставката си, но не мога да кажа от кого", добави зам.-шефът на следствието.


"Аз нямам избор, аз съм опрян до стената, след като се опитаха да ме убият", казал Гешев и му показал писмо, което е получил. Показал му е оригинала, който бил скъсан от Гешев, защото бил ядосан.


"Каза, че предполага кой е авторът на това писмо и че всъщност е очаквал на 15 май да подаде оставка, но няма да подаде такава. Опасяваше се, че ако подаде оставка, ще има репресивни действия срещу мен, Петко Петков - новоизбран член на ВСС от квотата на следователите, неговите заместници, неговия говорител и други магистрати. Каза ми, че иска да спечели време, да остане на този пост, за да може да свърши работата, за която е избран. Каза ми, че е наясно, че ако не си подаде доброволно оставката, ще бъдат предприети законодателни действия той по друг ред да бъде отстранен. И това стана - бяха приети промени в НПК и с преходни и заключителни разпоредби бяха направени промени в ЗСВ", посочи Тодоров.


"Аз не мога да разбера и независимата българска журналистика, която при такъв атентата се занимаваше с това дали децата на Гешев са били вътре и как се е появил израелския експерт. Той след това се превърна и в медийна жертва", коментира Тодоров.


В отговор на въпроси зам.-шефът на следствието обясни, че не само не е имал нареждане от Гешев да отиде на мястото на взрива с израелския експерт, а това е било по инициатива и по предложение на самия експерт. "Изпратих на главния прокурор есемес. Чухме се час по-късно. Никакво нареждане не съм получавал", посочи Тодоров.


Той каза, че писмото, което Гешев му е показал, най-вероятно е писано от познат на главния прокурор. "Ако аз бях писал това писмо, определено щях да се притесня", каза Тодоров.


На въпрос на Гергана Мутафова колко членове на неговото семейство са в йерархична зависимост от главния прокурор и работят в прокуратурата, той първо отказа да отговори с обяснението, че въпросът навлиза прекалено дълбоко в личната му сфера. "Двама души от моето семейство са служители на прокуратурата на Република България", каза по-късно Тодоров.

Съдебният съвет обсъжда отстраняването на Гешев вече 12 часа

Иван Гешев на влизане в съдебния съвет.

© Георги Кожухаров

Иван Гешев на влизане в съдебния съвет.Близо 12 часа съдебният съвет обсъжда първоначално исканията, а впоследствие искането за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Заседанието на съвета беше първото за новия правосъден министър Атанас Славов, който предложи като допълнителна, но първа точка, да се гледат исканията за отстраняване на главния прокурор. След няколко часово обсъждане за процедури и срокове, това беше прието.


Впоследствие, изненадващо, шестимата членове на прокурорската колегия оттеглиха първото си искане, че главният прокурор е накърнил престижа на съдебната власт давайки указания на израелски експерт по разследването за взрива до автомобила му.


Така съдебният съвет ще трябва да реши дали да отстрани Гешев заради репликата му: "Ясно е кой е политическият боклук в Народното събрание."


До 18:30 ч. съдебният съвет:

  • няколко часа обсъжда дали има право да прекрати процедурата по първото искане;
  • прие се да бъдат изслушани началникът на Националната следствена служба Борислав Сарафов и неговият заместник Ясен Тодоров, за да коментират какво е било емоционалното състояние на Гешев;
  • изгледа изявлението на Гешев на 15 май, на която каза израза "политически боклук";
  • няколко пъти се повдигаше въпроса в каква процедура се намира съветът.

Съдебният съвет промени мнението си и ще изслуша служител на пресцентъра на Гешев

Правосъдният министър Атанас Славов води първото си заседание като министър.

© Георги Кожухаров

Правосъдният министър Атанас Славов води първото си заседание като министър.След като изгледа запис на пресконференцията на главния прокурор Иван Гешев от 15 май, на която той казва израза "политически боклук", Гешев поиска отново, а съдебният съвет подкрепи да бъде изслушана Марчела Панталеева - член на пресцентъра на главния прокурор.


Гешев иска да бъде разпитана, защото е била с него на 13 май, когато той се прибира от САЩ, а на аерогарата получава писмо, което той нарича "заплашително" и в което е призован да подаде оставка.


Панталеева е служител на пресцентъра от 2020 година. Първи пред съвета ще застане Ясен Тодоров, заместник-директор на Национална следствена служба.

Гешев: Емоционалното състояние може да доведе до агресия и изрази

Иван Гешев и неговият адвокат

© Георги Кожухаров

Иван Гешев и неговият адвокатЕмоционално състояние може да доведе до жестове, агресия, включително до определени изрази. Дано не ви се налага да определяте емоционалното си състояние, когато ей такива сачми са минали на сантиметри от вас", заяви главният прокурор Иван Гешев, който се ядоса по време на дебата в съвета дали да бъде допуснато до изслушване една от служителките в пресцентъра на държавното обвинение, Марчела Панталеева.


"Ще довърша мандата си": Гешев скъса оставката си и обяви война на Борисов
"Ще довърша мандата си": Гешев скъса оставката си и обяви война на Борисов


Тя е пътувала с Гешев до САЩ и е била с него, когато той е получил заплашително писмо, което той цитира на пресконференцията на 15 май. В него се твърди, че ако той не си подаде оставката, някой "ще натисне enter-а".

Гешев настояваше тя да бъде разпитана от съдебния съвет, за да отрази какво е било състоянието му, когато го е прочел.

Един от членовете попита защо изобщо се обсъжда въпросът. Тогава главният прокурор заяви, че това бил въпрос по същество на процедурата по отстраняване. В крайна сметка съветът реши, че Панталеева няма да бъде изслушана.

Гергана Мутафова, един от вносителите на предложението за отстраняването на Гешев, попита защо толкова много хора трябва да изясняват емоционалното състояние на главния прокурор. По-рано съдебният съвет допусна да бъдат изслушани заместник главният прокурор и началникът на следствието Борислав Сарафов и неговият заместник - Ясен Тодоров.

Гешев поиска изслушване на всички, които са присъствали на срещата в кабинета му преди пресконференцията, а не само на Сарафов, както и на заместниците си и на градския прокурор на София, присъствали на пресконференцията. Дали ще бъдат извикани ще се гласува, след като гледат записа от пресконференцията.


"Моята банда срещу твоята банда": докъде ще стигне войната между прокурори, политици и приятели
"Моята банда срещу твоята банда": докъде ще стигне войната между прокурори, политици и приятели

Съдебният съвет реши да разпитва Ясен Тодоров и Сарафов за емоционалното състояние на Гешев

Ясен Тодоров ще бъде разпитван по искане на главния прокурор Иван Гешев.

© Велко Ангелов

Ясен Тодоров ще бъде разпитван по искане на главния прокурор Иван Гешев.Адвокатът на Гешев Радостина Константинова-Томова оспори второто искане на четирима от членовете на прокурорската колегия на ВСС за отстраняване на главния прокурор с мотива, че той има право да направи лични изказвания, както и че фразата му е била извадена от контекста. По думите й изявлението на Гешев от 15 май "Време е политическият боклук от Народното събрание да бъде изметен", която той изрече малко след като скъса показно оставката си, не е в нарушение на Етичния кодекс на българските магистрати.


Самият Гешев поиска разпит на зам.-шефа на Националната следствена служба Ясен Тодоров, който е в сградата на ВСС, където чака от сутринта да бъде извикан. Главният прокурор поиска и "разумен срок", в който той и адвокатът му да се запознаят с всички доказателства и доказателствени искания.


"Нито аз, нито процесуалния ми представител сме били запознати с доказателствата. Папката е била връчена преди няколко часа. Аз държа на изслушването на Ясен Тодоров, за да разкаже за срещата си с мен на 14 май преди брифинга и след разговора с г-н Стоев в дома ми. Да обясни какво съм му възпроизвел и в какво психично състояние съм бил след получаване на заплашителното писмо", каза Гешев.


По време на дебата Атанаска Дишева посочи, че би трябвало да се изслуша целият запис от пресконференцията на главния прокурор заради твърденията, че думите му са извадени от контекста. Освен това тя настоя да бъде разпитан и Борислав Сарафов, чиито показания също имат отношение към случая. Според Йордан Стоев обаче Сарафов нямал абсолютно нищо общо със случая и нямало смисъл да бъде изслушван.


Драгомир Кояджиков обясни, че ще подкрепи предложението за разпит на Сарафов, но само по отношение на емоционалното състояние на главния прокурор, но не и за други обстоятелства. 11 от членовете гласуваха "за" разпита на Сарафов, а 8 от членовете бяха против. С допълнително гласуване бе отхвърлено предложението да бъдат разпитвани и други двама заместници на Гешев - Красимира Филипова и Даниела Машева като неутрални участници в събитията след "явния конфликт между Гешев и Сарафов".

Съдебният съвет ще обсъди само едно искане за отстраняване на Гешев

Иван Гешев

© Георги Кожухаров

Иван ГешевСъдебният съвет ще разгледа само едно искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Това беше решено след неколкочасов дебат и след като изненадващо шестима прокурори от прокурорската колегия оттеглиха първото си предложение за предсрочно прекратяване мандата на Гешев.


"За" гласуваха 17 души от съвета, трима, сред които и Иван Гешев, бяха против. Той заяви, че гласува, за да се защити и за да може истината да стане достояние на българските граждани. Гласуването на оттеглянето на искането ще може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд, решиха още от съвета.


Това означава, че на днешното заседание кадровият орган на Темида ще се произнесе дали Гешев е накърнил престижа на съдебната власт, казвайки, че в парламента има политически боклук, който трябва да бъде изметен. Това е предложение на четирима души от прокурорската колегия.


След като прекратиха процедурата по първото искане, съдебният съвет гласува да излезе в почивка. Преди това се разбра, че главният прокурор вероятно ще иска да бъде изслушан Ясен Тодоров - заместник-началника на националното следствие.


Искането, което ще бъде разгледано и обсъдено по същество във Висшия съдебен съвет е заради репликата на главния прокурор от 15 май "Време е политическият боклук от Народното събрание да бъде изметен", която той изрече малко след като скъса показно оставката си.


Вносители на второто искане са Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Георги Кузманов и Гергана Мутафова, които твърдят, че изказването на Гешев е в нарушение на Етичния кодекс на българските магистрати, а "ползваната лексика, интонация и жестове на главния прокурор се възприемат от представителите на законодателната власт като "мутренски и непристойни".


Главният прокурор смята, че искането е недопустимо. В последните си медийни изяви, той твърди, че изразът политически боклук е употребяван от българските граждани.

Членове на прокурорската колегия се оплакаха от натиск

Членове на прокурорската колегия се оплакаха от натиск

© Георги КожухаровСлед края на почивката председателят на Върховия касационен съд Галина Захарова призова членовете на прокурорската колегия на съвета да обявят мотивите си да се откажат от искането си.


"Бяхме многократно атакувани с искане за отводи с всякакви доводи, затова ще се позова само на официален документ. Това е постановление от 2 юни 2023 г. на прокурор Тодор Денков от Софийската градска прокуратура по повод извършена проверка по искане на сдружение "Боец". Извършена е проверка на твърденията и данните за извършено длъжностно престъпление по повод пряка намеса на главния прокурор и разпореждане допускането на израелския експерт на мястото на взрива. Прокурорът е разпоредил отказ да образува досъдебно производство по проверката", обясни Гергана Мутафова от прокурорската колегия на ВСС, която е един от вносителите на искането за отстраняване на Гешев. Според цитирания от нея документ прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство заради липсата на данни за извършено престъпление от страна на Гешев.


Министър Атанас Славов попита дали този акт е стабилен и има ли информация дали е обжалван, а Иван Гешев обясни, че никой отказ не е стабилен акт и подлежи на контрол по реда на НПК.


"Става въпрос за наказателна отговорност. Държа всички доказателства и доказателствени искания да бъдат качени на сайта на ВСС, те не са секретни. Това обстоятелство, което вие цитирате, няма как да ви е известно само и единствено от това постановление", посочи Гешев.


Огнян Дамянов също се включи в дискусията.


"Малко е странна тази процедура, да вървим по тънък лед. Не е редно според мен всеки да бъде питан за всякакви мотиви. Действително вчера доста обмисляхме нашата позиция и решението не е никак лесно. Все се търси някакво въздействие, някакво задкулисно решение. Мислех да не го казвам, тъй като може би не е редно, но не мога да се стърпя. Преди 3 години по време на процедурата за избор на главния прокурор г-жа Дишева се почувства заплашена, писаха се декларации, имаше обществено вълнение. Аз в понеделник казах, че членове на ВСС са викани във ВКП. Как един от вас не дойде чисто човешки да ни попита - как сме, викани ли сме, смятаме ли, че има натиск? Или ще мълчим за едното, а за другото ще говорим", коментира Огнян Дамянов.

"Предпочитам да не се гледа искането, отколкото да има всякакво съмнение за въздействие. А усещането за това, че има натиск, го създаде г-н Гешев с всякакви пресконференции. Не знам дали този съвет може да се гордее с това нещо. Г-н Гешев, няма нищо мъжко, войводско или такова нещо прокуратурата да прави такива проверки, но това е възмутително, честно казано, и е форма на натиск", подчерта Огнян Дамянов, обръщайки се към главния прокурор.

Калина Чапкънова: Законът не ни задължава да кажем защо оттегляме искането си

Калина Чапкънова от прокурорската колегия обясни, че решението й не било емоционално, а дълбоко премислено, но не смята да обяснява причините за него

© Анелия Николова

Калина Чапкънова от прокурорската колегия обясни, че решението й не било емоционално, а дълбоко премислено, но не смята да обяснява причините за негоПрипомням си студентските години. Колеги, кои бяха основните начала на правото? Едно от основните е правото на защита. Оттеглянето може да стане само със съгласието на ответника, в случая това е Иван Гешев. Не може от един месец да обсъждаме казуса с взрива и изведнъж да заметем буквално случая под килима. Действително това оттегляне е внезапно и буди съмнение", коментира Олга Керелска от съдийската колегия на съдебния съвет. Тя призова всички да гласуват, като отхвърлят оттеглянето.


Калина Чапкънова, която е един от вносителите, посочи, че мотивите за оттеглянето на предложението за отстраняване на Гешев не са ирелевантни.


"Моите не са емоционални, а дълбоко премислени, но за мен не съществува ангажимент в днешното заседание да ги обявя публично. Законът не ме задължава", отговори Чапкънова на призивите на Атанаска Дишева и Олга Керелска вносителите да обяснят защо внезапно се отказват от искането си.


"Изниква ми спомена за една приказка имал ли е една капа Гюро или не е имал. Не мога да си представя по какъв начин ние ще заставим тези колеги, които направиха предложението и които сега го оттеглят, да участват в тази процедура, при положение че очевидно не искат. Абсурдно е. След като те са я започнал, би трябвало и те да могат да я прекратят. Няма правила, затова създадохме и наши", коментира Евгени Иванов.


В крайна сметк, преди да се гласува оттеглянето на предложението, членовете с голямо мнозинство гласуваха да излязат в почивка. Във вота участва дори главният прокурор Иван Гешев, който заяви, че процедурата иска да продължи, за да се защити.

Членове на съдебния съвет смутени от оттеглянето на искането срещу Гешев

Гергана Мутафова е един от вносителите, оттеглили предложението си

© Анелия Николова

Гергана Мутафова е един от вносителите, оттеглили предложението сиВ съдебния съвет настана смут, след като шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха искането си за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Членове на съвета се чудят в каква процедура са, правосъдният министър предложи почивка, други поискаха пауза, за да направят справка в учебниците. Стигна се и до изводи, че съдебният съвет се намира в тази ситуация заради липсата на правила, разписани от Народното събрание.


Самият главен прокурор Иван Гешев също заяви, че иска процедурата по това искане, отправено с мотиви, че той е накърнил престижа на съдебната власт давайки указания до мястото на огледа на взрива до колата му да бъде допуснат израелски експерти, да продължи.


Виждаме дефицитите и на Конституцията, и на законово ниво за липсата на детайли за търсене на отговорност на тримата висши ръководители в съдебната система

Атанас Славов,
правосъден министър


От другата страна са Атанаска Дишева и още няколко членове, предимно от съдийската колегия, които застъпват тезата, че вносителите нямат право да оттеглят искането си на този етап от процедурата.


Дишева поиска да разбере мотивите на членовете, които оттеглят предложението си и ги попита дали наистина са разбрали истината, както са заявили, че искат да направят в началото.

"Без значение са нашите мотиви за оттегляне. Ние сме ви сезирали по реда на закона за съдебната власт. Сега ви десезираме. Вие нямате валидно предложение за отстраняване на главния прокурор, защото ние вече не го поддържаме", заяви Гергана Мутафова, един от членовете на прокурорската колегия.


Огнян Дамянов, който е един от другите предложители, подписал се е и под второто искане за освобождаване на Гешев, заяви че съдебният съвет се намира в тази ситуация, защото Народното събрание не е разписал подробни правила за подобни процедури.


"Виждаме дефицитите и на конституцията, и на законово ниво за липсата на детайли за търсене на отговорност на тримата висши ръководители в съдебната система. Споровете за тази процедура не са безпредметни. Неяснотите са много повече, отколкото ясният път за развитие на този процес", заяви правосъдният министър Атанас Славов, който неколкократно обяви, че съдебният съвет трябва по-добре да обяснява какво прави, за да се повиши доверието в системата.

Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха първото си искане за освобождаване на Гешев

Иван Гешев

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Иван ГешевШестима членове на прокурорската колегия, внесли първото искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, оттеглиха предложението си.


То беше за твърдяни нарушения, накърняващи престижа на съдебната власт във връзка с разследването за взрива до автомобила на Иван Гешев от първи май.


Така пред съдебния съвет остава висящо второто предложение на четирима членове на прокурорската колегия, което е заради изказването на Гешев, че в парламента има "политически боклук".


Според Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова (членове на съдийската колегия) предложението не може да бъде оттеглено. Въпреки че няма изричен текст в правилата на ВСС за това, те правят аналогия с правилата за дисциплинарни производства. Според тях, когато една процедура е отворена и са допуснати доказателствени искания, вносителят не може да оттегли предложението.


"Обидно е за колегите това, което се случва. Аз не се притеснявам от нищо. Това, което провеждаме, няма аналог, няма регламентация в закона. Трябва да се установи дали главният прокурор е въздействал наистина", заяви Гешев.


Неговият адвокат изрази учудване от оттеглянето.


Според представляващия съдебния съвет Боян Магдалинчев процедурата, в която се намира съветът, не е дисциплинарно производство и не може по аналогия да се прилагат тези правила.

В пленума на съдебния съвет има две процедури по искане за отстраняване на Гешев

В пленума на съдебния съвет има две процедури по искане за отстраняване на Гешев

© Георги КожухаровСрещу главния прокурор са открити две процедури за предсрочно отстраняване от поста. Първата започна по искане на шестима членове на прокурорската колегия по повод твърденията на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов, че Гешев пряко се е месил в разследването на взрива до автомобил от кортежа му на 1 май, като лично е разпоредил на огледа да присъства израелски експерт.


"Считаме, че действията на главния прокурор по време на първоначалния оглед на местопроизшествието представляват тежко нарушение на неговите служебни задължения", подчертават членовете на колегията в мотивираното искане. То бе подписано от шестима членове - Георги Кузманов, Иван Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова.


В средата на месеца по искане на четирима от членовете на прокурорската колегия бе инициирана и втора процедура по предсрочно отстраняване на главния прокурор Гешев. Второто искане бе провокирано от изказването му на пресконференция на 15 май в Съдебната палата, на която той заяви "Време е политическият боклук от Народното събрание да бъде изметен" малко след като скъса показно оставката си.


Вносители на второто искане са Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Георги Кузманов и Гергана Мутафова, които твърдят, че изказването на Гешев е в нарушение на Етичния кодекс на българските магистрати, а "ползваната лексика, интонация и жестове на главния прокурор се възприемат от представителите на законодателната власт като "мутренски и непристойни".


Съдебният съвет единодушно откри втора процедура по отстраняване на Гешев
Съдебният съвет единодушно откри втора процедура по отстраняване на Гешев

Това са поредните искания за предсрочното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, след като през 2021 г. и 2022 г. това бе поискано последователно от двама министри на правосъдието - проф. Янаки Стоилов и Надежда Йорданова. За първи път обаче процедурата се инициира от членове на прокурорската колегия на ВСС.


Ако предложението за отстраняване събере нужното мнозинство от 13 гласа "за", Висшият съдебен съвет изпраща до държавния глава решението си и резултата от гласуването под формата на предложение за отстраняване на главния прокурор.


Ако процедурата стигне до президентството, държавният глава има право да откаже да подпише оставката на главния прокурор. В този случай процедурата се връща отново във ВСС за прегласуване. Президентът има право на отказ само веднъж. Ако реши да подпише оставката на главния прокурор, държавният глава издава указ за освобождаването на главния прокурор, който се обнародва в Държавен вестник.

Иван Гешев: Нека сме юристи на първо място

Иван Гешев

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Иван ГешевНа първо място трябва да покажем, че сме юристи и магистрати. И да защитаваме правото, дори от закона. Призовавам да сме юристи, да не нарушаваме конституцията", заяви главният прокурор Иван Гешев по време на обсъждането в съвета дали като допълнителна точка да бъдат обсъдени исканията за неговото отстраняване.


Близо час членовете на съдебния съвет обсъждаха дали според правилата на съдебния съвет може да се обсъдят исканията за предсрочно прекратяване на главния прокурор.


Предложението на Славов за включването на точката в дневния ред беше подкрепено от 15 от членовете на съвета, четирима бяха "против". Идеята това да е първа точка беше подкрепено също.

Член на съдебния съвет: Не може да разглеждаме искането за отстраняване на Гешев

Вероника Имова

© Анелия Николова

Вероника ИмоваЧленът на съдебния съвет Вероника Имова смята, че предложението на правосъдния министър Атанас Славов да се вкара като извънредна точка искането за отстраняване на главния прокурор е преждевременно и не е спазен седемдневен срок от последното заседание на пленума.


Славов, който председателства кадровия орган за първи път, предложи разглеждането на исканията за отстраняване да е първа точка от заседанието днес. За него в официалния дневен ред подобна точка не е включена.


На 5 юни съдебният съвет реши да обедини двете искания на членове на прокурорската колегия за отстраняване.


На заседанието стана известно, че Гешев ще отсъства на 12 юни заради изслушването му пред Комисията по граждански свободи на Европейския парламент (LIBE).

Атанас Славов: Ще предложа заседания и през уикенда за отстраняването на Гешев

Министърът на правосъдието Атанас Славов внесе като извънредна точка в дневния ред искането за предсрочното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

© Георги Кожухаров

Министърът на правосъдието Атанас Славов внесе като извънредна точка в дневния ред искането за предсрочното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.Новият правосъден министър Атанас Славов ще предложи искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев да е първа точка на заседанието в четвъртък, 9 юни, което той ще председателства за първи път.


Това съобщи Славов, преди да влезе в съдебния съвет. "Ще призовавам за фокус и ясно решение. Надявам се на стегната процедура. Опцията е да има продължаване, ако не приключим днешното заседание", заяви Славов, цитиран от "24 часа".


Той изрази надежда процедурата, в която и двете страни имат много доказателствени искания, да приключи за ден-два. Министърът изрази готовност да насрочи заседания за петък, както и за уикенда, ако се налага.


Гешев отново дойде с адвокат, но не говори пред медиите.

Малоброен протест в подкрепа на Гешев се събра пред съдебния съвет

Пред сградата на Висшия съдебен съвет се събра малоброен протест в защита на главния прокурор.

© Георги Кожухаров

Пред сградата на Висшия съдебен съвет се събра малоброен протест в защита на главния прокурор.Близо 20 души се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС), където в 9:30 часа трябва да започне заседание, на което се очаква новият министър на правосъдието Атанас Славов да предложи разглеждане на исканията за отстраняване на главния прокурор.


Те са две, обединени в едно, и са по предложение на членове на прокурорската колегия на съвета.


Според в. "24 часа" събралите се твърдят, че политическата класа се е стреснала от Гешев и затова иска оставката му.


Малоброен протест в подкрепа на Гешев се събра пред съдебния съвет

© Георги Кожухаров

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK