През първото тримесечие брутният вътрешен продукт нараства с 2.3% на годишна база

През първото тримесечие брутният вътрешен продукт нараства с 2.3% на годишна база

© Цветелина Белутова, КапиталПрез първото тримесечие на 2023 г. произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) възлиза на 39.9 млрд. лева по текущи цени според предварителните данни, съобщава Националният статистически институт. За посочения период БВП нараства с 2.3% в сравнение с първото тримесечие на 2022 г. и с 0.5% спрямо четвъртото тримесечие на 2022 г. по сезонно изгладени данни.


На човек от населението се падат 6 201 лв. от стойностния обем на показателя. Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност (БДС) през първото тримесечие на 2023 г. възлиза на 34.8 млрд. по текущи цени.


През първото тримесечие на 2023 г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката е 2.5%, което е нарастване с 0.2 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2022 година. Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0.6 процентни пункта до 34.4%. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сектора на услугите, се увеличава до 63.1% през първото тримесечие на 2023 г. при 62.7% през първото тримесечие на 2022 година.
Инвестициите формират 13.7% от БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.


Работещите в икономиката са 3.4 млн. души. Структурата на заетостта по икономически сектори през първото тримесечие на 2023 г. спрямо първото тримесечие на 2022 г. показва увеличение на относителния дял в сектора на услугите, намаление на относителния дял в аграрния сектор и в индустрията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK