Освободеният шеф на приходната агенция оспори мотива за намалена събираемост

Освободеният шеф на приходната агенция оспори мотива за намалена събираемост

© Юлия ЛазароваБившият шеф на Националната агенция за приходите (НАП) Борис Михайлов оспори мотива, с който вчера беше освободен от новото правителство. На първото си заседание то върна Румен Спецов начело на агенцията като посочи, че при Михайлов събираемостта на ДДС се е влошила.


"Цифрите са точно обратното. Събираемостта е много по-голяма. 84 млн. имаме събираемост към 31 май повече, отколкото миналата година", казва Михайлов пред Би Ти Ви. Отчита и намалена контрабанда.


Допълва, че смяната му е нормален процес.
"Може би трябваше да кажат просто, че по политически причини ме махат или по-скоро да кажат, че трябва да работят с хора, на които имат повече доверие", каза Михайлов.


По-рано днес финансовият министър Асен Василев обясни смяната на Михайлов и шефа на Агенция "Митници" Павел Геренски с Павел Тонев така:"За да започнат да се събират отново данъците. Всеки ден се получават сводки колко е събрано миналата година. При 18% инфлация, плюс ръст на Брутния вътрешен продукт събираемостта на ДДС е нагоре с по-малко от 6%".


На въпрос на "Дневник" дали смяната с Румен Спецов е съгласувана с ГЕРБ, която има представител в изпълнителната власт и често атакуваше новия шеф на приходната агенция, Василев каза: "Обсъдих тази смяна с премиера и Министерския съвет, както е по закон."


Спецов отказал да е кандидат за депутат


В коментар по Българската национална телевизия (БНТ) вчера (7 юни) депутатът от ГЕРБ Тома Биков каза, че назначението на Спецов е политическо. "Той може да е на този пост само когато Асен Василев е министър", смята Биков.


Асен Василев отрече назначението да е политическо: "Назначаваме екипа, който успя през 2021 г. да събере 7.9 млрд. лв. повече, отколкото беше заложено в заварения бюджет. Тази година виждаме значително изоставане в събираемостта. При агенция "Митници" въпреки инфлацията и ръста на БВП беше подадено, че ще се съберат с 1.5 млрд. по-малко, отколкото са събрани миналата година", каза Асен Василев.


Днес новият шеф Спецов заявява пред Би Ти Ви, че ролята на НАП ще е по-голяма отпреди заради "тежката и важна" ситуация. Работата на агенцията ще е ключова, предвид нуждата от повишена събираемост, която да позволи реализация на бюджет с до 3% дефицит, каквото е едно от изискванията за приемане в Еврозоната.


Спецов съобщава, че е бил поканен в кандидат-депутатските листи на "Продължаваме промяната - Демократична България".


"Предпочетох да остана изцяло в професионалния си план, това, което мога и разбирам най-добре. Бях провел разговори и с г-н Кирил Петков и с Асен Василев, и обясних, че предпочитам да стоя една крачка настрани. Имам разбира се моите политически убеждения и възгледи, мнения, но предпочитам да си стоя в професионалната сфера, където винаги съм бил", посочва Спецо


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK