Денков върна на работа трима зам.- министри от кабинета "Петков"

Николай Денков на първото заседание на Министерския съвет вчера.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Николай Денков на първото заседание на Министерския съвет вчера.Премиерът Николай Денков назначи първите трима зам.-министри - в министерствата на вътрешните работи, на отбраната и на образованието. С напускането на служебния кабинет във вторник - 6 юни, тогавашният премиер Гълъб Донев освободи със заповед всички зам.-министри в своя екип.


С пълно мнозинство депутатите позволиха на кабинета да плаща след 10 юни
С пълно мнозинство депутатите позволиха на кабинета да плаща след 10 юни


Днес назначение за зам.-министър на образованието и науката получи Мариета Георгиева, която е била на същия пост и през 2022 г. В съобщението за заповедта се казва, че тя повече от 20 години е била директор на Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин. Била е и преподавател в локалния център на Нов български университет в същия град. По образование е машинен инженер с диплома от Техническия университет в София. Завършила е също математика и информатика в СУ "Св. Климент Охридски". Има магистратура по образователен мениджмънт от ЮЗУ "Неофит Рилски". Преминала е през множество допълнителни квалификации. Мариета Георгиева е двукратен носител на почетното отличие на МОН "Неофит Рилски" за цялостна високопрофесионална дейност в системата на образованието.


Новото правителство върна старите шефове на приходната агенция и митниците
Новото правителство върна старите шефове на приходната агенция и митницитеВчера за зам.-министър на вътрешните работи беше назначен дългогодишният служител в МВР Стоян Темелакиев. От 2007 до 2013 г. е работил в структурата на ГДБОП, а от 2013 до 2015 г. е бил началник-отдел в Държавна агенция "Национална сигурност". В периода 2015-2020 г. е заемал длъжността заместник-
директор на ГДБОП, а от 2020 г. е бил заместник главен секретар на МВР. От декември 2021 до август 2022 г. е заместник-министър на вътрешните работи.


Полковник о.з. Станимир Георгиев стана зам.-министър на отбраната. Той е заемал същата длъжност през 2022 г. В справката за него се казва, че е завършил е специалност "Инженер по експлоатация и ремонт на свързочни и РТО средства", както и магистърска степен "Инженер по радиоелектроника" във ВВВУ "Георги Бенковски". Магистър е и по военно дело във Военна академия "Г.С Раковски". Обучавал се в стратегически курсове в САЩ, Франция, Германия и в Колежа по отбрана на НАТО в Рим. Работил е в Регионалното командване на НАТО за Северна Европа - AFNORH, Брунсум, Нидерландия. Бил е
в постоянната делегация на България в НАТО като съветник по въпросите на отбраната и началник на служба по въпросите на отбраната. В Главната квартира на НАТО в Брюксел е служил като щабен офицер по развитие на отбранителните способности в дирекция "Инвестиции в отбраната" на Международния секретариат на НАТО. Георгиев е дългогодишен служител на Министерството на отбраната.


Също вчера на старите постове бяха назначени и шефовете на приходната администрация и митниците, уволнени от служебния кабинет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK