Баретата, Каплата и местни управници бяха на погребението на Ангел Христов в Дупница

Ангел Христов (вдясно) с Пламен Галев

© Асен Тонев

Ангел Христов (вдясно) с Пламен ГалевБлизки, приятели, пристигнали от чужбина познати, бивш кмет и сегашен заместник-кмет и общински съветник в Дупница, известни лица от криминалния контингент, сред които Златко Баретата и Васил Капланов - Каплата, и местни граждани присъстваха на погребението на Ангел Христов, единия от т.нар. Братя Галеви, съобщава БНР.


Христов почина от инфаркт в петък (2 юни), като все още не е известно как се е прибрал в къщата си в дупнишкото с. Ресилово, след като преди повече от 10 години заедно Пламен Галев бяха обявени за международно издирване с червена бюлетина от Интерпол. Те са с влезли в сила присъди за организиране и ръководене на престъпна група за рекет и изнудвания, но малко преди обявяването ѝ се укриха. В публичното пространство се появиха свидетелства, които официално не бяха потвърдени, че Христов е бил виждан в района на Дупница през всички тези години.


Изпратен от бивши и сегашни управници на Дупница и Златко Баретата


Два буса са закарали до гроба на Христов над 30 венеца, са уточнили от наетата траурна агенция.
Близките на покойника са били предплатили местата на паркинга при централния храм "Св. Георги", където шестима свещеници извършиха опелото. Нямало е засилено полицейско присъствие. Храмът е бил препълнен.


"Галевград" - кой беше Ангел Христов от Братя Галеви
"Галевград" - кой беше Ангел Христов от Братя Галеви

Сред присъствалите на погребението е бил и Златомир Иванов, по-известен като Златко Баретата. Според "24 часа" Васил Капланов-Каплата, който е бивш телохранител на Братя Галеви и известен с множество криминални прояви, също е изпратил Христов.


На събитието е бил и бившият кмет на Дупница Атанас Янев, официален управник на града, когато Братя Галеви бяха силните хора там. Заместник-председателят на общинския съвет Йонко Гергов, който е и адвокат на Ангел Христов по делото с Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), както и заместник-кметът на общината Крум Милев, също са уважили погребението. Присъствали са и високопоставени представители на общината в Сапарева баня.


"Достоен офицер и антимафиот"


Полковникът от резерва Стоян Ушатов, който е бил командир на Братя Галеви, когато те са били барети в Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), е заявил пред БНР, че Христов е бил "достоен български офицер, патриот, антимафиот, чудесен човек". Златомир Иванов също е бил част от СОБТ.


Присъствал е и ректорът на частния институт по туризъм в Банско Васил Жечев. "Аз съм дошъл да уважа моя старшина. Казва се Христо Христов. В Сандански 1973 и 1974 г. бях войник и неговият син е починал. Аз съм дошъл да уважа старшина Христов и неговия син", отбеляза той пред БНР.


От Словакия е пристигнал Васил Василев-Клеменца (прякорът е името на герой от прочутия роман "Кръстникът" на Марио Пузо), свързан в миналото с мутренската групировка ВИС-2, а сега преподавател по богословие в Печанския универсиитет в Словакия, съобщава БНР.


БНР уточнява, че бивш командос, свързан с Братя Галеви, докато са били в СОБТ, се провикнал пред храма: "Докато сме живи, ще ги споменаваме. Никога няма да умрат. Човек умира, когато го забравят и няма кой да го споменава. Докато сме живи, докато има мъже в тази държава и докато има българи в тази държава и ги споменаваме, те никога няма да умрат."


На местен гражданин пък му е направило впечатление, че е имало "доста хора с черни фланелки, много народ, някои от тях изглеждат страшни".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK