ТАСС: Лидери на "Възраждане" и социалисти почетоха прием в руското посолство в София

ТАСС: Лидери на "Възраждане" и социалисти почетоха прием в руското посолство в София

© Фейсбук страница на руското посолствоЛидери на политическа партия "Възраждане", както и български социалисти, ветерани и представители на много български обществени организации, на Българската православна църква, учени и културни дейци са били днес на тържествен прием в руското посолство по повод Деня на Русия, който е утре, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. През април в интервю за Мартин Карбовски дипломатът, чиято държава обяви България за неприятелска държава преди година, каза, че би гласувала или с "не подкрепям никого", или за "Възраждане", ако би имала право на глас.


Митрофанова смята, че лидерът Костадин Костадинов от всички опозиционни партии най-ясно изразява пробългарска позиция. Интервюто даде повод на Министерството на външните работи да определи изказването на посланика на Русия в България като неуместно.


"Всички ние с вас живеем в сложно време, в период на глобални, кардинални промени, формиращи координатната система на новото многополярно устройство на света. В тези условия Русия, която е активен субект на текущите процеси, се стреми не само да гарантира спазването на своите интереси, но и да формулира разбираеми за повечето държави принципи на международните отношения, в основата на които са заложени взаимно уважение и равенство, изключващи доминирането и хегемонията", е казала в речта си пред гостите руският посланик Елеонора Митрофанова, предава кореспондентът на ТАСС.
Тя отбелязала, че редица страни, "поели функцията на жандарми на планетата", активно противодействат на Русия, но няма да постигнат резултатите, към които се стремят. "Искам да ви уверя, че въпреки усилията на т.нар. колективен Запад, Русия ще продължи последователния си напредък", уверила Митрофанова.


Дипломатът отбелязва, че системното въвличане на България в конфликта в Украйна чрез снабдяване на страната с боеприпаси или чрез евентуалното изпращане на национален контингент в зоната на военните действия несъмнено ще има негативни последици за двустранния диалог. Възможното изпращане на български военни в Украйна е фалшива новина, която се разпространява от месеци, въпреки отричането на подобна възможност от служебния военен министър Димитър Стоянов, редовния Тодор Тагарев и президента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK