Върховният касационен съд за втори път отмени 4-годишната присъда на Веселин Марешки

Веселин Марешки

© Цветелина Белутова, Капитал

Веселин МарешкиВърховният касационен съд (ВКС) за втори път отмени присъдата от 4 години затвор на лидера на "Воля" Веселин Марешки и върна делото на апелативния съд във Варна, съобщава lex.bg. В решението на ВКС е посочено, че съдиите във Варна не са отстранили предишни констатирани пропуски и нарушения, а са допуснали и нови.


Бившият депутат беше признат за виновен за това, че през 2014 г. заедно с Красимира Колева са изнудвали бизнесмена Асен Миланов да плаща наем от 10 000 лева за пицария "Ред Хот" във Варна.


Първоначално окръжният съд във Варна оправда Марешки и Колева, но през 2020 г. апелативните съдии ги признаха за виновни, като лидерът на 'Воля" беше осъден на 4 години затвор. Според мотивите на съда тогава, ефективната присъда за бившия зам.-председател на парламента се налага заради противоречиви характеристични данни за него, тъй като според част от хората бил известен като човек, от когото може да се очаква всичко, с връзки в криминалните среди и с чувството, че всичко може да му се размине.
Преди две години ВКС за пръв път отмени присъдата заради няколко съществени процесуални нарушения. Върховните съдии отбелязаха тогава, че според обвинението Марешки и Колева са изнудвали Миланов, като лично са го заплашвали и са искали за себе си да им дава по 10 000 лева. Апелативният съд обаче ги признал за виновни в съизвършителство, като общата им цел била бизнесменът да плаща на Марешки.


Миналата година апелативният съд отново осъди Марешки на 4 години затвор, а Колева получи наказание от три години и половина. На особено мнение беше председателят на състава Вилиян Петров, който не споделяше извода, че изнудването е било придружено с причинени телесни повреди и увреждане на имущество и искаше условни присъди за подсъдимите. В отговор на предишните указания на ВКС апелативните съдии заявиха, че няма значение на кого е трябвало да плаща Миланов.


"Марешки е използвал думата наем, която в действителност е евфемизъм на рекет. За да е осъществен съставът на престъплението, е без значение за какво се иска сумата, на кого трябва да се даде и какъв е нейният размер. Наказателната противоправност на подобно деяние не се определя от това дали исканата сума е пет или 5000 лв. В конкретния случай е без значение дали сумата се иска за заведението, или за терасата, дали трябва да се плати на Марешки, или на Колева и какъв е размерът на исканата сума. Важното в случая е, че исканата от свидетеля Миланов парична сума е лишена от всякакво правно основание", се казваше в мотивите на съда.


Според данните по делото изнудваният бизнесмен Миланов плащал наем на Тони Димитров, който е бивш съпруг на Колева, а тя искала с помощта на Марешки да получава парите, тъй като след раздялата им не успяла да си върне собствеността на обекта по съдебен път. Освен това Колева дължала 65 000 лева на фирма, в която дялове имал и партийният лидер и той имал мотив тя да получава наем. Миланов обаче отказал и се стигнало до конфликт, като били подадени няколко жалби срещу наемателя, била съборена терасата и бил спрян токът на заведението.


Така делото отново стигна до ВКС, който за втори път отменя присъдата, без да коментира изобщо дали наказанията са справедливи.


Сега върховните съдии Антоанета Данова (председател и докладчик), Даниела Атанасова и Красимира Медарова пишат, че съдът във Варна не е изследвал обективно, всестранно и пълно всички обстоятелства по делото, не е анализирал всички доказателства, а извършеният от него анализ е фрагментарен и частично неточен. ВКС обръща внимание на показания на свидетели, които не са били обсъдени от апелативния съд и така той не е констатирал противоречието с показанията на пострадалия Миланов относно това за кой обект му е искан наем, както и в какъв размер. По този въпрос съдиите във Варна са обяснили, че показанията на Миланов са достоверни, защото са идентични със споделеното от него в жалба до полицията. Според апелативния съд жалбата е писмен частен документ, който е доказателствено средство, "поради което има съществено значение в сравнение с обикновените частни документи".


Върховните съдии и връщат делото на друг състав на апелативния съд във Варна, който да отстрани всички недостатъци. В решението на ВКС пише, че при третото разглеждане на делото, апелативният съд трябва да обсъди и анализира всички доказателства, да се съобрази с рамката на повдигнатите обвинения и да изложи ясни мотиви дали "деянието е извършено от две лица, като се занимае с общността на умисъла между подсъдимите".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK