През последните месеци Красимир Каменов – Къро е водил битка за фирма, собственик на големи паркинги в София

Красимир Каменов - Къро

© Дневник

Красимир Каменов - КъроСлед като преди дни стана известно, че е започнало преразпределяне за активите на Красимир Каменов - Къро ден след смъртта му, то за един от тях битка се е водила през последните няколко месеца, съобщава "Капитал".


Финансовите отчети на компанията "Ауто Мобайл" не изглеждат впечатляващо, като през годините неизменно декларира по 2.5 - 3 млн. лева приходи и минимални печалби по няколко десетки хиляди лева. а през 2020 и 2021 г. те се превръщат в съответно в 700 и 600 хил. лв. загуба. Активите по баланс са 6.5 млн. лв., което макар и не тривиална сума, не звучи като нещо, заслужаващо кръвопролитна война.


Същевременно тези резултати видимо не кореспондират с имуществото на компанията. За нея се знае, че е собственик на някои от най-апетитните и големи паркинги в София. Това включва съоръженията под НДК и Централна гара, както и търговските обекти около една от автогарите до жп станцията. Така че реалната стойност на активите със сигурност е в пъти повече и просто през годините малка част от оборота е бил деклариран.
Всичко започва, след като през март на пресконференция тогава все още единното обвинение в лицето на главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов даде пресконференция, на която съобщиха за мащабна конспирация за отстраняването на първия от поста. Пуснаха и серия записи, за които се твърдеше, че са разговори на Къро с различни лица, скоро след това на 27 март той се с сдоби и с обвинение за поръчани убийства. Тогава се разбра и че защитен свидетел срещу него е станал Филип Стоянов. Това е човек, който в миналото е бил формален собственик и управител на "Пи.Еф.Си." - дружеството, опериращо "златния гьол" на ГКПП Капитан Андреево. А от 2019 г. е изпълнителен директор на "Ауто мобайл" (паркингите) и "Слатина-Къра" (зеленчуковата борса).


При този явен конфликт не е учудващо, че Каменов решава да отстрани Стоянов от фирмите си. На 20 март съветът на директорите на "Ауто мобайл" (без Стоянов) свиква общо събрание за 2 май, на което той да бъде премахнат от борда и на въпросната дата е взето такова решение. То обаче не е вписано, тъй като освен Каменов с 90% акционер е и бившата му съпруга Светлана Каменова с 10%. Тя оспорва решението, тъй като не е била надлежно уведомена и съдът блокира вписването. Следва нов опит на 4 май той поне да бъде отстранен като изпълнителен директор, но и той е блокиран. Така се стига до свикване на ново общо събрание за 16 юни, на което отново да бъде гласувано отстраняването на Стоянов, но както ще стане ясно, Каменов така и няма да доживее до него.


Междувременно компанията продължава да се представлява от Филип Стоянов видимо против волята на основния й собственик. И неговите действия по всичко личи са били в посока запазване на контрола над паркингите "каквото и да стане".


Още на 7 април, видимо от Имотния регистър, той сключва серия договори, чрез които отдава практически всички ключови активи на "Ауто мобайл" под дългосрочен наем. Това включва целите комплекси и паркинги на Централна гара, НДК и в Зона Б5 до парк "Възраждане", а също и къщата на Каменов на ул. "Секвоя" 35 в Бояна и офисите на компанията на ул. "Будапеща" 17. А те са, меко казано, странни и неизгодни.
Наемател е "Кепитъл инвест България", регистрирана в началото на 2022 г. от турския гражданин Мехмет Кахведжи. За него не се знае нищо, като няма други фирмени участия, а фирмата не е известно да е развивала дейност. Въпреки това тя се съгласява да поеме контрол над някои от най-големите паркинги в София за следващите десет години.


Според един от договорите, с който "Капитал" разполага, всичките гаражи и търговски обекти около гарата са наети за 40 хил. лв. месечно без ДДС, което изглежда като силно занижена цена, която "не подлежи на промяна през първите 5 (пет) години".


Освен това и договорът трудно може да бъде прекратен - според клаузите му това може да стане чак след неплащане на наема повече от шест месеца. Освен това е предвидено при предсрочно разваляне "Ауто мобайл" да дължи на "Кепитъл инвест България" сума, равна на наема за три години, или 1.44 млн. лв.


Повече четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK