Предозиране: В Родопите започна изграждането на най-високия пилон в ЕС

Предозиране: В Родопите започна изграждането на най-високия пилон в ЕС

© Фондация Наследство в бъдещетоРубриката на "Дневник" "Предозиране" започна преди години със събиране на абсурдите на посланията в хода на предизборната кампания през 2014 г., но българската публична среда продължава да подава нови сюжети.


Беше направена първата копка за издигане на 111-метров пилон "Рожен" в Родопите, съобщиха от фондация "Наследство в бъдещето", чийто председател е Симеон Караколев и който е посочван за инициатор на проекта.


Уточнява се, че изкопът за пилона ще е 1000 куб. м, като работата по него била дарение за каузата от фирмата "Артстрой" на Асен Соколов, който е председател на областното представителство в Смолян на камарата на строителите, в която членуват най-големите строителни компании в страната.
Целият процес по издигането на пилона е предвидено да приключи до начaлото на юли.


Ти българин ли си, или национален предател
Ти българин ли си, или национален предател

От фондацията подчертават, че на внушителния пилон ще се развее българският национален флаг, като според осъществяващите проекта нямало друг толкова висок пилон в страните от Европейския съюз, както и толкова нависоко веещо се знаме. Освен това нямало другаде по света толкова висок пилон със знаме, които да се намират чак на 1430 м надморска височина.


За да се довърши проектът, били нужни още 200 хил. лв., като срокът за събирането им е краят на юни.


Допълва се, че послания от 28-те области на България щели да бъдат гравирани в основата на пилона върху плоча с карта с контурите на страната.


Откриването на пилона ще е придружено от "най-мащабния спектакъл с исторически картини на живо правен някога у нас, шоу-заря и концерт на примата на българската естрада Лили Иванова".


Пилонът ще е с тегло 110 тона и ще бъде транспортиран до Роженските поляни с З извънгабаритни композиции u 8 стандартни тира. Знамето на върха му ще бъде 1110 кв.м.


Според организаторите на инициативата височината на пилона от 111 м символизирала площта на България от 111 хил. кв. км, както и 111 години от освобождението на Родопите от османско владичество. В избора на мястото - Роженските поляни, също бил вложен смисъл - за обединението на българите от две страни на една граница, като очевидно се има предвид българи, които живеят в Гърция.


Инициативата за издигане на пилона е под патронажа на президента Румен Радев.


Фондация "Наследство в бъдещето" се самопредставя като възраждаща и опазваща българските традиции, бит, обичаи и култура. Сред проектите ѝ е създаването на най-голямото знаме в България с площ 7000 кв.м и тегло близо тон, както и събора "Рожен" за народно творчество и животновъдство.


Симеон Караколев също така е основател на Националния събор на овцевъдите в България и на Развъдната асоциация на млечни овце. Зад идеята за пилона и веещия се нависоко трибагреник застават и популярни лица като бившите футболисти Христо Стоичков и Димитър Бербатов, както и историкът проф. Андрей Пантев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK