Делян Пеевски: Вървим към премахване на поста "главен прокурор"

Пеевски е част от парламентарната конституционна комисия.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Пеевски е част от парламентарната конституционна комисия.Фигурата "главен прокурор" да отпадне от бъдещата нова конституция. С този фокус са били разговорите за промяна на основния закон, обсъждани в петък в парламента. За тях съобщи избраният за член на парламентарната конституционна комисия и санкциониран по закона "Магнитски" Делян Пеевски в кулоарите на парламента.


"Обсъждахме с господин Иванов (съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов - бел. ред.) да премахнем фигурата на главния прокурор като цяло, да я няма в новата конституция", обяви Пеевски. Той заяви, че предложението на ДПС в представения преди година проект за промени в основния закон е било за тотално орязване на правомощията на главния прокурор. Пеевски заяви, че няма да се гледа само проектът на партията му, а ще се обсъдят всички идеи: "Все пак става въпрос за българската конституция", заяви депутатът.


"Вие не смятате ли, че тази фигура тежи на обществото?", попита Пеевски обкръжилите го журналисти.


"Спорим" и "Разбрахме се": Христо Иванов и ДПС продължават разговорите за конституционна реформа
"Спорим" и "Разбрахме се": Христо Иванов и ДПС продължават разговорите за конституционна реформаПодобно послание излъчи и бившият правосъден министър, а сега депутат от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Надежда Йорданова.


"Има гласове, идеи, въобще да се заличи института главен прокурор, има и други възможности. Така че разговорите продължават. Общото, което обединява позициите, е, че настоящият институт на главен прокурор, който фактически съдържа в себе си безконтролна власт, ще бъде изцяло променен и няма да продължи да съществува", заяви Йорданова.


На въпрос дали ГЕРБ подкрепя идеята за заличаването на института главен прокурор тя каза: "Разговорите в момента вървят. Аз съзнавам, че не са особено структурирани. Ще положим всички усилия да бъдат в следващите дни. Трябва да обсъждаме концепции и идеи. Не може всяка неформална среща да приключва с резултат, разберете."


Среща с Пеевски (и не само)


В петък (9 юни) министърът на правосъдието Атанас Славов (от "Демократична България") и Надежда Йорданова от същата формация обсъждаха с ДПС, включително Делян Пеевски, и ГЕРБ идеите си за промени в конституцията. Надежда Йорданова отново каза, че промени в основния закон предстои да се обсъждат и с останалите партии в парламента. Това заявява многократно и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.


Досега обаче разговорите за промени в конституцията се водят основно с ГЕРБ и ДПС. "Колегите от БСП заявиха преди месеци, че имат предложения, идеи, за изменения за други части, извън съдебната власт. ГЕРБ също имат идеи", коментира Надежда Йорданова пред медиите. По неофициална информация на "Дневник" от източници в партиите става дума за обсъждания за промени в статута на служебните правителства.


Новият правосъден министър Атанас Славов, който вчера водеше заседанието на пленума на съдебния съвет за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, обяви, че води разговори с политически сили за промени в основния закон в посока механизъм за освобождаване на главния прокурор. Идеята е подобна процедура да не е зависима от "временни мнозинства" в съвета."Очевидно процедурата, на която всички станахте свидетели във ВСС, се нуждае от съвсем различна концепция. Да е ясно разписана на конституционно и законодателно ниво", заяви още Славов.


Стремежът: общ законопроект


От изказването на Надежда Йорданова, а и на Делян Пеевски отпреди дни става известно, че бъдещата цел е партиите в парламента да излязат с общо предложение за промени в конституцията - за съдебната власт, но и не само. "Най-добрият вариант е да има общ законопроект. Дали ще стигнем до него предстои да видим", каза Надежда Йорданова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK