"Регулатори бухалки": Коментар на водещ на "Нова телевизия" даде диагноза на медийната среда

Виктор Николаев

© "Нова телевизия"

Виктор Николаев"А вие наясно ли сте как се притискат национални телевизии, като ще оправяте държавата? Наясно ли сте, че съществуват регулатори, които се използват за бухалки в държавата?"


Тази репликата на дългогодишния водещ на сутрешния блок на "Нова телевизия" Виктор Николаев към депутата от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Ивайло Мирчев доби размер на разкритие признание и коментари в социалните мрежи.


Последващ коментар от страна на медията нямаше, а водещият Николаев не отговаряше на мобилния си телефон. "Дневник" изпрати въпроси до "Нова телевизия", но до редакционното приключване на текста, отговори не постъпиха.
В студиото на сутрешния блок Ивайло Мирчев коментира темата около казуса "Барселонагейт", заради който главният прокурор поиска имунитета на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Според Мирчев през годините медиите са останали слепи за този казус, както безучастна досега е била и прокуратурата."Не ние сме омекнали по някакъв начин по отношение на господин Борисов и къщата в Барселона. Въпросът е защо господин Гешев, след като всички участници в това разследване, които се познават много добре, години наред... тук трябва да включим и медиите. Преди около пет години нито една национална телевизия не искаше да поеме разследването за къщата в Барселона. И това трябва да си го кажем честно", заяви Мирчев.


На това водещият Виктор Николаев отвърна:


"А вие наясно ли сте как се притискат национални телевизии, като ще оправяте държавата? Наясно ли сте, че съществуват регулатори, които се използват за бухалки в държавата? И наясно ли сте, че сега се очаква да разровите ситуацията до дъно и когато се хвърля храчка ей така, да се замисли човек какви са механизмите за въздействие и натиск над бизнеса?"


Без да влезе в повече детайли, Николаев призна, че по темата е оказвам натиск върху медията. Какъв точно е бил и от кои точно регулатори не става известно. По времето, когато казусът "Барселонагейт" стана известен през 2018 година, на власт беше третото правителство на Бойко Борисов. През лятото на същата година, Комисията за защита на конкуренцията отказа на най-богатия чех Петр Келнер да купи "Нова телевизия".


В началото на 2019 година това обаче направи Кирил Домусчиев. В следващата година и половина много от знаковите лица на телевизията напуснаха или бяха накарани да напуснат. През 2020 година собственикът на БТК и "Виваком" "Юнайтед груп" обяви, че иска да купи телевизията.


Темата за натиска върху медиите в България е била обект на няколко доклада на международни организации.


След репликата на Николаев Мирчев призна, че по времето на ГЕРБ нямаше нито един работещ регулатор, освен донякъде Сметната палата. Според Мирчев една от целите на това правителство ("Продължаваме промяната" - "Демократична България" и ГЕРБ - бел. ред.) ще бъде да се даде време, "за да могат да бъдат заменени регулаторите, но по ясен и прозрачен принцип".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK