Няма данни за замърсяване по българското Черноморие от разрушения украински язовир

Няма данни за замърсяване по българското Черноморие от разрушения украински язовир

© ReutersНяма данни за превишени стойности на замърсяване в района на българското черноморско крайбрежие след разрушаването на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър в Украйна, съобщава правителствената пресслужба. Това показват данните от засиления мониторинг, който министърът на околната среда и водите Юлиян Попов е възложил на 8 юни във връзка с инцидента.


Мониторингът проследява потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели - нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий.


Установеното замърсяване е единствено в района на Одеса, като Министерството на околната среда и водите е възложило математическо моделиране на потенциалното разпространение на петното към българското Черноморие.
Няма данни за замърсяване и в близост до Румъния и Молдова, след като министерството е поискало официална информация и данни за състоянието на компонентите на околната среда на територията на двете страни.


От Министерство на туризма потвърждават, че всички български черноморски плажове са чисти и безопасни за туристите.


Екоминистерството, Басейнова дирекция "Черноморски регион" (БДЧР) - Варна, Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и областната администрация на област Варна са в готовност да реагират своевременно на всяка потенциална тревожна ситуация, свързана със замърсяване на българските крайбрежни морски
води.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK