Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Премиерът обеща пълна политическа подкрепа на МВР

Премиерът обеща пълна политическа подкрепа на МВР

Виж видеото
За местните избори ще има 3606 вида бюлетини (видео)

За местните избори ще има 3606 вида бюлетини (видео)

Виж видеото
Борисов: Хекимян може да победи на първи тур в София, той е ведър, умен и отворен

Борисов: Хекимян може да победи на първи тур в София, той е ведър, умен и отворен

Виж видеото
Васил Терзиев: Ще трябва да поправяме 17-годишното наследство на ГЕРБ в София (видео)

Васил Терзиев: Ще трябва да поправяме 17-годишното наследство на ГЕРБ в София (видео)

Виж видеото
Директорът на Софийската стокова борса: Тенденцията е към понижаване на цената на пшеницата

Директорът на Софийската стокова борса: Тенденцията е към понижаване на цената на пшеницата

Виж видеото

Веднага след речта за състоянието на Европейския съюз (ЕС) на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, "Дневник" потърси за коментар четирима български евродепутати: Андрей Ковачев и Радан Кънев от ЕНП, Петър Витанов от Групата на социалистите и демократите и Илхан Кючюк от групата "Обнови Европа".


В разговора в студиото на Европейския парламент в Страсбург четиримата откроиха някои важни според тях акценти от речта на председателя на Европейската комисия по теми като Зелената сделка, отношенията с Китай и Африка, земеделието и развитието на индустрията и европейските предприятия, разширяването на Европейския съюз. Радан Кънев и Петър Витанов коментираха и че Урсула фон дер Лайен е дала заявка, че иска да е начело на Европейската комисия за още един мандат.


Четиримата виждат като позитивно поредното настояване на Европейската комисия, че страната ни трябва да влезе в Шенген незабавно. "За нас това много категорично изнасяне извън скоба на България и Румъния за Шенген е нещо хубаво, но не бих си правил илюзии, ние сме заложници на вътрешната политика в Нидерландия и Австрия, позицията на Европейската комисия винаги е била такава, но е хубаво, че сега председателят на Европейската комисия го каза толкова ясно", коментира Радан Кънев след речта.


Според Илхан Кючюк е справедливо, че тази тема толкова ясно е изведена напред в речта. "Не казвам, че ние решаваме интеграцията на България в Шенген с политическа реч, но има смисъл от такова плътно говорене като това на Урсула фон дер Лайен. Според него България трябва много по-активно да комуникира с хората в Австрия и Нидерлания.


"Никой не се интересува от българските проблеми, но темата за миграцията, бъдещето на миграционната политика и политиката по убежището е огромен въпрос и ние сме длъжни през тези теми да адресираме защо е важно България да е част от Шенген. Това минава през официалните държавни канали, но със сигурност минава и през изкарването на преден план на хора, които са успели. Все още не използваме до голяма степен потенциала на българските общности, а те могат да бъдат огромен ресурс на българската държава", коментира още той. "До края на декември през политически и дипломатически инструменти двете държави трябва да бъдат убедени в правотата на нашата теза. Затова се изисква огромен политически ресурс и всеки, който с каквото може, трябва да участва в това", каза още Кючюк.


Според Петър Витанов е важно, че в речта си председателят на Европейската комисия е потвърдила отново подкрепата за присъединяването на България към Шенген, но е важно какво ще се направи сега от България, за да се убедят страните, които все още блокират този процес.


Защо България е спирана за Шенген според Томас Вайз, австрийски евродепутат от Зелените ТУК.
Коментарът на политолога Даниел Смилов за речта на председателя на Европейската комисия може да прочетете ТУК


Популяризирането на темата "Европа: Речта на Урсула Фон дер Лайен 2023" е финансирано с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на авторите им, спазват редакционните стандарти на "Дневник" и "Капитал" и Европейската комисия не отговаря за съдържанието им.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK