На живо

Протестът срещу вноса от Украйна: Земеделци ще блокират центъра на София в сряда (обобщение)

Снимката е архивна

© Георги Кожухаров

Снимката е архивнаКлючови пътни възли, артерии и гранични пунктове бяха блокирани днес за часове от протестиращи зърнопроизводители и подкрепящи ги фермери. Те недоволстват от падналата забрана за внос на украинско зърно и отправиха пет искания към изпълнителната власт (вижте ги в блока в 10.45 ч.)


Протестите започнаха в 10 ч. с включването на земеделска техника и продължиха през целия ден на над 40 места в страната.


Министърът на земеделието Кирил Вътев и премиерът Николай Денков обявиха, че повечето от исканията на протестиращите са изпълнени, а единствено по първата точка - за продължаване на забраната за внос и разширяването ѝ и с други хранителни стоки, са необходими преговори с тяхно участие. Властите ги канят да уточнят какви количества от украинските аграрни стоки България би могла да приеме.


Вечерта зърнопроизводителите обявиха, че във вторник (19 септември) между 8 и 10 часа се събират с машините си в Долни Богров и ще протестират на бул. "Ботевградско шосе" на изхода на София. В сряда обявиха, че ще се съберат пред Министерския съвет, като чакат разрешение за това от Столичната община.

На живо

Протестиращите земеделци към министъра: Присъединете се към нас, и вас ви изработиха

Протестиращите земеделци към министъра: Присъединете се към нас, и вас ви изработиха

© Цветелина Белутова, КапиталПротестиращите земеделци в покрайнините на София поканиха министъра да се присъедини към тях и да оглави шествието към Министерския съвет за разговор с премиера и останалите министри. "Те го изработиха и него, защото никой не го пита какво решение да вземе", посочи един от хората, който взе думата.


Бившият министър на земеделието Венцислав Върбанов пък обяви, че протестиращите са готови за среща с правителството, но поиска там да са и "лидерите на т.нар. сглобка", които подписали решението за падане на забраната на вноса на украинска земеделска продукция.

Министърът пред земеделците: Нито едно от решенията не предполага веднага резултат

Министърът пред земеделците: Нито едно от решенията не предполага веднага резултат

© Цветелина Белутова, Цветелина Белутова, КапиталПред импровизирания митинг в покрайнините на София министърът на земеделието Кирил Вътев заяви, че проблемите в сектора са се трупали в продължение на 30 години. "Обстановката е много сложна, но можем да намерим правилните решения. Нито едно от решенията не предполага моментално и веднага резултат", каза той, а изявлението му беше посрещнато с освирквания.


Вътев подчерта, че протестиращите имат пет искания, като тези, които е можело да се решат веднага, са решени. Що се отнася до продължаването на забраната за внос на определена земеделска продукция от Украйна, министърът каза, че България има месец да заяви количествата внос от тях, които могат да бъдат допуснати. И това негово изказване беше посрещнато с освирквания. Това даде повод на министъра да обобщи, че след протестиращите има хора, които не искат решение, а търсят конфликт.

Екоминистърът: не можем да ставаме заложници на един тип земеделие и на една практика

Юлиян Попов

© Надежда Чипева, Капитал

Юлиян ПоповПроблемът е много комплексен, не можем да ставаме заложници на един тип земеделие и на една практика, която трябва да се реформира много дълбоко. Това коментира министърът на околната среда Юлиян Попов пред БНТ по повод протеста на зърнопроизводителите.


"Една голяма част от този казус е добре разбираем за хората. Когато говорим, че цените на хранителните продукти трябва да паднат, типът земеделие трябва да еволюира много бързо и да се реформира радикално", отбеляза той, имайки предвид огромния дял на зърнопроизводството в земеделската продукция, която се произвежда в България.


Според него трябва да се вземе решение какво ще бъде българското земеделие - дали ще бъде фиксирано върху индустриален тип, или ще се развива по-модерно и по-разнообразно земеделие.

Земеделци се събират утре с техника в Долни Богров, в сряда са пред Министерския съвет

Земеделци се събират утре с техника в Долни Богров, в сряда са пред Министерския съвет

© Български фермерски съюзПредседателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов обяви, цитиран от БТА, че машини на протестиращите земеделски производители са на Владая, а от изток към София са се отправили други земеделски машини, чийто сборен пункт е Долни Богров.


По думите му производителите ще се съберат във вторник (19 септември) на митинг в 10 часа на бул. "Ботевградско шосе", където ще бъде паркирана всякаква агротехника.


Очаква се решението на Столична община те да бъдат допуснати да се придвижат към Народното събрание. Това ще стане след утрешния целодневен протест на синдикатите за съхраняване на статуквото във въглищния и минния сектор.


По думите на Проданов най-вероятно протестът на земеделските производители пред Народното събрание ще бъде в сряда (20 септември).


По-късно от Българския фермерски съюз уточниха, че "цялата жива сила" ще се събере пред сградата на Министерския съвет в сряда. След преместването на заседанията на парламента в сградата на бившия партиен дом, депутатите и министрите обитават две съседни сгради. В сряда обикновено се провежда редовното заседание на правителството.

Кирил Вътев: Ако не бяхме отменили забраната за внос, Брюксел щеше да ни наложи глоби

Кирил Вътев

© Цветелина Белутова, Капитал

Кирил ВътевАко не бяхме отменили забраната за внос от Украйна, щяха да ни бъдат наложени глоби от Европейската комисия (ЕК). Това каза пред Би Ти Ви министърът на земеделието Кирил Вътев. Допълни, че няма как България да влияе на ЕК, която вече взе решение за украинското зърно.


"Полша избра да не се съобрази с ЕК и да си плати глобите, България избра да се договори с Украйна", коментира той в отговор на въпрос за различната политика на България и Полша по отношение на решението на Брюксел.


По думите му правителството ще предложи на протестиращите зърнопроизводители решение на всички пет искания и на още много, които те не са поискали. Познавам проблемите, тези пет точки са бързи искания за вноса от Украйна и за плащания за подпомагане, коментира той.


Забрана за внос няма да има, има договореност с Украйна за въздържане от внос, докато не си регламентираме лицензионните режими, което означава да определим стоки и количества, от които ще има определен внос. Засилен ще бъде контролът от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Агенция "Митници", от украинска страна също. Контролът какво излиза от Украйна и какво влиза в България ще бъде в постоянна координация, заяви министърът на земеделието.

Румъния изчаква да види новите украински разрешителни за износ на зърно

Пристанище Констанца се превърна в ключово за износ на украинско зърно след като Русия се оттегли от сделката за Черно море през лятото.

© Reuters

Пристанище Констанца се превърна в ключово за износ на украинско зърно след като Русия се оттегли от сделката за Черно море през лятото.Румъния ще изчака с решението дали да удължава с 30 дни забраната за внос на украинско зърно, ако има данни, че са се увеличили исканията от Украйна за такъв импорт, заяви премиерът Марчел Чолаку. По думите му украинският премиер е обещал "да изпрати в понеделник предложението за лицензиране на такъв износ, за да го обсъдим, и ако има експортни искания в посока Румъния, ще възложа на министрите на икономиката и на земеделието да подготвят заповед за удължаване на забраната с 30 дни, докато нещата се изяснят".


В петък Европейската комисия реши да не подновява разрешението за такава забрана с уточнение, че Киев е обещал да въведе в рамките на 30 дни правни мерки, включително система за експортно лицензиране.


От петте страни, използвали досега извънредния режим, Унгария, Полша и Словакия казаха ,че едностранно ще го продължат, а България отмени спирането на вноса за местния пазар.

Фериботът Никопол - Турну Мъгуреле пусна извънреден курс заради протеста на зърнопроизводителите

Фериботът Никопол - Турну Мъгуреле пусна извънреден курс заради протеста на зърнопроизводителите

© Татяна ДимитроваФериботът Никопол - Турну Мъгуреле е направил извънреден курс от пренасочени към него автомобили, върнали се, защото не успели да преминат Дунав мост заради протестите, съобщава репортер на "Дневник". По-рано зърнопроизводителите блокираха граничния пункт при Русе.


На много места протестните действия са приключили, съобщават от МВР. Остава ограничено движението за тежкотоварни автомобили по пътя Борован - Бяла Слатина от 51-ви до 53-ти км.


Затруднено е движението в района на Труд и Първомай. Сериозно струпване на селскостопанска техника все още има на пътен възел "Петолъчката".


Протестиращи са затворили път I-5 преди Казанлък. Движението е пренасочено през обходен маршрут и се регулира от служители на "Пътна полиция".


От МВР посочват, че вече всички гранични пунктове работят с нормален ритъм.

Кои са най-големите получатели на земеделски субсидии

Земеделските субсидии се концентрират в ръцете на малка група собственици и това е основният проблем на българското земеделие, коментират анализатори.


Старши експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов поясни в поредица интервюта пред различни медии, че капиталите са се концентрирали в зърнопроизводителите, защото този процес изисква най-малък ресурс като работна ръка и дава най-добри печалби.


Седмичникът "Капитал" още преди година в публикация показа тази концентрация. Вижте в таблицата по-долу топ 20 от най-големите получатели.


ГЕРБ и ДПС препоръчват кабинетът да действа по-адекватно спрямо протестиращите

ГЕРБ и ДПС препоръчват кабинетът да действа по-адекватно спрямо протестиращите

© Георги Кожухаров


Очаквания за по-адекватни действия от страна правителството спрямо протеста на зърнопроизводителите изразиха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Борисов призова да се седне на масата на преговорите и да се изпълнят онези искания на сектора, които са възможни. Пеевски пък посочи, че целият случай е в ръцете на изпълнителната власт и ако тя не се справи, депутатите ще вземат инициативата и ще поканят на разговори представители на бранша.


Без да го споменава поименно, Борисов разкритикува премиера Николай Денков, който първо нарече "терористи" организаторите на протеста, а след това се извини на онези земеделски производители на плодове, зеленчуци, мляко, месо, които са се почувствали засегнати от думите му. Квалификации и обиди никога не са продуктивни в такива случаи, коментира той.


Лидерът на ГЕРБ коментира и обвиненията на председателя на БСП Корнелия Нинова, според която зад протестите на зърнопроизводителите стои именно Борисов. По-рано днес тя каза, че той носи персонална отговорност за настоящата ситуация, защото докато е бил премиер, е платил 30 млрд. лева на големите зърнопроизводители. "Той има отношение към подбуждането на тези протести, за да сваля правителството", изказа хипотеза Нинова.


"И като го свалим, ще поканим нея за правителство ли", отговори на думите ѝ Борисов и допълни, че ги приема като шега.


Според Нинова обаче протестите са основателни, защото българското правителство е предало българския национален интерес.

Министърът на земеделието покани официално протестиращите на среща

Кирил Вътев - министър на земеделието

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Кирил Вътев - министър на земеделието


Министърът на земеделието Кирил Вътев изпрати покана до инициативния комитет на протестиращите за среща.


"Познаваме се от много години. Заедно сме отстоявали интересите си на производители на българска храна през всичките тези години. Трудно приех поканата да поема отговорността на министър на земеделието и храните, защото ясно отчитам натрупаните от десетилетия проблеми в земеделието у нас, сложната политическа и икономическа криза, в която се намираме. Децата ми, които познавате и са в производството сред вас и сега, бяха категорично против. Въпреки това приех с надеждата, че познавайки добре проблемите на агрохранителната верига, заедно с вас ще можем да ги решаваме", се казва в обръщението.


Министърът потвърждава, че "никога не сме били в толкова сложна ситуация, като днешната" и изброява последствията от ковид-пандемията, войната в Украйна, инфлацията, пазарната несигурност, крехката вътрешнополитическа обстановка.


"След три месеца неспирни и безкористни усилия на кабинета от министри без политически опит, се постигна много. Реанимирани са много процеси, без умелото им хиперболизиране от политически опит", отбелязва Вътев, който преди време беше председател на Асоциацията на месопреработвателите и е изградил голяма компания в сектора.


Солидарността ни с Украйна е очевидна, продължава и няма да спре.

Кирил Вътев,
министър на земеделието

Той се съгласява с колегите си от земеделския бизнес, че "нашият водещ проблем е отпадането на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна" и че "нашата продукция, произведена тук в България по всички европейски стандарти, е застрашена от дъмпинг". Декларира, че единственото, което правителството иска, е "да бъде защитен икономическият интерес на българските производители на храна толкова, колкото и здравето на българските потребители". Уверява, че кабинетът "Денков - Габриел" не спира и сега да отстоява
националния интерес. "Като част от този кабинет няма да допусна да бъдат ощетени българските земеделски
производители и потребители", обещава Вътев.


Той потвърждава казаното от премиера Денков, че още в нощта на 15 срещу 16 септември след решението на Европейската комисия да отпадне забраната за внос от Украйна са проведени серия от разговори, които продължават и сега. В тях България настоява Украйна да задържи износа към България до пълното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими.


Тъй като уточняването на детайлите не може да бъде извършено правилно без участието на браншовите организации от аграрния сектор Вътев кани техни представители по всяко време на среща в министерството.


Повтаря, че формулираните искания в останалите четири точки са удовлетворени.

Протестиращите препоръчват да се пътува само при крайна необходимост

Полицията препоръчва алтернативни маршрути на пътуващите, попаднали в задръстване в Плевенско. Снимката е от района на с. Горна Студена.

© Татяна Димитрова.

Полицията препоръчва алтернативни маршрути на пътуващите, попаднали в задръстване в Плевенско. Снимката е от района на с. Горна Студена.


Пътуванията на граждани да са само при крайна необходимост, защото по пътищата се придвижва селскостопанска техника, призова чрез БНР зам.-председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Георги Милев.


Репортер на БТА, който пътува в Плевенско, информира, че полицията препоръчва алтернативни маршрути на пътуващите, попаднали в задръстване.


Повече от 40 точки в страната вече са блокирани, твърди Милев пред националното радио. Кореспонденти на радиото съобщават, че над 300 производители с трактори и комбайни са се събрали на изхода на Стара Загора към магистрала "Тракия", при Аврен е затворен пътят Варна - Бургас, блокирани са пътният възел Петолъчката и кръговото на Благоевград в посока Бургас, пътят Силистра Русе. . В Добричко блокадата е на граничните пунктове Дуранкулак и Кардам.

МВР впрегна целия си ресурс заради протестите на зърнопроизводителите

МВР впрегна целия си ресурс заради протестите на зърнопроизводителите

© Георги КожухаровЦелият ресурс на Министерството на вътрешните работи (МВР) е зает с обезпечаването на обществения ред във връзка с протестите на зърнопроизводителите, съобщават от ведомството. Оттам допълват още, че е създадена необходимата организация за гарантиране на сигурността и спокойствието на гражданите по време на демонстрациите.


Назначен е и временен оперативен щаб, в който влизат МВР, прокуратурата, ИА "Автомобилна администрация", Агенция "Пътна инфраструктура (АПИ) и представители на Националната агенция за приходите (НАП).


"Апелираме протестиращите да се съобразяват с полицейските разпореждания и да се въздържат от извършването на правонарушения", призовават от МВР.

Протестиращи блокираха двата моста над Дунав

Българският фермерски съюз протестира на летището в Бяла Слатина.

© Български фермерски съюз

Българският фермерски съюз протестира на летището в Бяла Слатина.Земеделски производители организираха протест край ГКПП "Дунав мост" при Русе, като блокираха със издигнаха транспаранти с надписи "Системата ни убива!", съобщи БТА.


Малко по-късно кореспондентът във Видин информира, че е блокиран и "Дунав мост 2" в двете посоки. Около 100-150 машини се намират на пътното платно.


Ръководството на Българския фермерски съюз се събра на летището в Бяла Слатина, където е извадена цялата агротехника от района.


"Ние работим на загуба. Около 80-90 % от производителите са на загуба, защото добивите на пшеница, слънчоглед и царевица са ниски, както и цените. В момента продаваме под себестойност", каза пред БТА Милен Коев, председател на Районния съюз на фермерите "Дунавско зърно", който е един от протестиращите в Русе. По думите му украинската пшеница и слънчоглед могат да блокират пазара в България, тъй като у нас има много от тази продукция в складовете.


Синан Вейсал, областен координатор за Русе на браншова камара "Плодове и зеленчуци", каза, че секторът не е в добро състояние от много години. "Борим се за оцеляване. Евтиният внос на плодове от Украйна влошава допълнително положението", каза Вейсал. По думите му цената на килограм замразени малини внос от Украйна е 1.20 евро, а в България се плаща 2.00 лв. за брането на килограм малини.


Протестът ще продължи до 12:30 часа днес, а след това движението ще бъде затваряно през час през деня, каза Милен Коев.

Агенцията по храните не е открила тежки метали в украински храни

Българска агенция по безопасност на храните

© Георги Кожухаров

Българска агенция по безопасност на храните


Българската агенция по храните опроверга твърденията на Марияна Кукушева от Съюза на хлебопроизводителите, според която житото, внасяно от Украйна, съдържа тежки метали и се използва в България като фураж.


Пред Нова телевизия директорът на дирекцията, която отговаря за фуражите, Иван Генчев каза, че всички пратки са проверени и не са открити тежки метали.

"Взети са 575 проби от 1 октомври 2022 г. до май 2023 г. Няма отклонения в показателите. Тези проби са взети по време на засилен контрол, добави Галя Викьова, заместник изпълнителен директор на агенцията.

Засиленият контрол означава, че се вземат проби от всяка пратка във вътрешността на страната в точката на местоназначението.


Тя съобщи, че има заповед, според която от днес засиленият контрол се възобновява.


Денков: Част от исканията са решени, останалата - не могат да бъдат решени

Николай Денков

© Георги Кожухаров

Николай Денков


Протестът на земеделските производители в момента излиза с искания, които са решени, или с такива, които не могат да бъдат решени, защото се слагат срокове, които няма как бъдат изпълнени. Някои от тях са свързани с нотификации от Европейската комисия и ние няма как да ги прескочим, трябва да се спазят правилата. Това каза премиерът Николай Денков пред журналисти, цитиран от БТА.


През цялото време е имало диалог с производителите, подчерта премиерът и добави, че има разнородни интереси между животновъди, зърнопроизводители, посочи още той. "Аз казах много ясно вчера, че когато са готови за конструктивен диалог, да дадат знак и ще се видим. Те досега са отказали две срещи. Аз няма да ги каня, докато те не кажат: "Готови сме да се видим", коментира Денков.

Кои са исканията на протестиращите

Кои са исканията на протестиращите

© Лили Тоушек


В петък инициативният комитет на протестиращите обяви пет искания към правителството. Те са

  • Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна. Повишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната
  • Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.
  • Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100% пропаднали площи.
  • Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.
  • Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по Общата селскостопанска политика с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

България ще осигури коридор за солидарност, обеща транспортният министър

Няма какво да загубим от вноса на украинско зърно. Целта е да се осигури по-бърз експорт към страни, които имат нужда от него, като например държавите в Африка. България ще осигури коридор за солидарност до някое пристанище, откъдето зърното ще се разпределя. Немалко пари ще спечелим от транспорта", каза министърът на транспорта Георги Гвоздейков пред Би Ти Ви. Повече за интервюто на министъра четете тук:

Извънредно

Как се стигна до протеста

Как се стигна до протеста

© Красимир ЮскеселиевДо решението за протестни действия се стигна миналата седмица след национална среща в Арбанаси, в която участваха представители на 26 браншови организации от сектор "Земеделие". То беше провокирано от приетото в Комисията по икономическа политика и иновации, а впоследствие и в парламента решение да отпадне на забраната за внос на определени продукти - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, с произход от Украйна след 15 септември 2023 г.


Извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на тези продукти беше въведена от Европейската комисия след протести на фермери в тези държави. Според мярката през тези страни можеше да преминават транзитно пшеница, рапица, слънчоглед и царевица, но не и да се предлагат на техните вътрешни пазари.


Европейската комисия съобщи в петък, че няма да удължи временните ограничения за земеделския внос от Украйна. След края на този срок Украйна се съгласява да въведе мерки за избягване на затрудненията на европейския пазар.


Министър-председателят Николай Денков съобщи в неделя, че България трябва да представи на Брюксел какви количества от кои земеделски стоки е в състояние да внесе, без да пострада местният агробизнес, и покани протестиращите да обсъдят това. Той каза, че е разговарял с премиера на Украйна, която ще наложи ограничения на определени стоки, за да не се пренасити пазарът.

Къде са точките на протест

Къде са точките на протест

© Асоциация на зърнопроизводителитеКлючовите точки, които ще бъдат блокирани, са следните:


- Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, Варна-Бургас (след магистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол;


- Централна южна България: с. Труд, Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград);


- Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра;


- Централна северна България: детелината на с. Ясен (на главен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), с. Горна Студена;


- Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) между с. Крапчене и Монтана;


- Югозападна България: Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен - Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница - с. Пиперево, Перник (спортна зала "Борис Гюдеров"), Брезник (ул. "Ангел Коцелянов");


- Южна България: Кресна, Драгоман - КГП Калотина.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK