Депутатите гласуваха на първо четене новите поправки в съдебния закон

Надежда Йорданова е един от вносителите на законопроекта

© Юлия Лазарова

Надежда Йорданова е един от вносителите на законопроектаПоредните поправки в наскоро приетите текстове за механизма за разследване на главния прокурор бяха гласувани на първо четене със 134 гласа "за", 90 "въздържал се" и 31 "против". По темата нямаше дебати и изказвания.


Измененията в Закона за съдебната власт (ЗСВ) изрично разписват, че избраният ад хок прокурор ще може да проверява и сигнали срещу заместниците на главния прокурор. До промените се стигна, след като за пореден път прокурорската колегия не назначи избраната Даниела Талева с мотив, че в закона за съдебната власт липсва изричен текст, че може да се проверяват и сигнали срещу заместниците.


Талева ще трябва да провери сигнал срещу изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, подаден срещу него в качеството му на заместник на Иван Гешев.


По време на гласуването на поправките в правната комисия беше записано още, че за неуредените въпроси за прокурора за разследване на престъпления, извършени от заместник на главния прокурор, ще се прилагат правилата за прокурора, разследващ главния обвинител. Освен това народните представители предвиждат в преходните и заключителни разпоредби изрично да се посочи, че изборът на съдия Талева се запазва.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK