На живо

Гласуването на антикорупционния закон забуксува още на първите параграфи (обобщение)

Гласуването на антикорупционния закон забуксува още на първите параграфи (обобщение)

© Георги КожухаровПарламентът започна да разглежда промените в антикорупционния закон на второ четене, но след няколко часа дебати по първите параграфи, до гласуване така и не се стигна. Първоначално се оказа, че депутатите нямат доклада на правната комисия, но заради проблеми със сайта на парламента, той така и не беше разпространен. След две дадени почивки, депутатите решиха да работят до 14 часа и приключиха работа по законопроекта.


В тази статия може да проследите основните акценти от заседанието на парламента.

На живо

Депутатите не успяха да гласуват нито един текст от антикорупционния закон

Стою Соев представи предложенията си като препоръки от Европейската комисия.

© Велко Ангелов

Стою Соев представи предложенията си като препоръки от Европейската комисия.Депутатите не успяха да гласуват нито един текст на второ четене от проекта за промени в антикорупционния закон. Оказа се, че част от народните представители нямат доклада на правна комисия от второ гласуване, но заради проблеми със сайта на парламента този казус не беше решен.


След две дадени почивки в крайна сметка депутатите решиха да работят до 14 часа. Работата им ще продължи с редовно заседание на 20 септември, но не е известно кога в дневния ред на парламента отново за обсъждане ще влезе антикорупционният закон.


Още в началото на заседанието депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Стою Стоев внесе няколко предложения, част от тях веднъж отхвърлени от комисия по време на второто гласуване. Той заяви, че идеите са препоръки на Европейската комисия, и призова за приемането им.


Най-общо те предвиждат:

 • членовете на комисията да трябва да имат придобита юридическа правоспособност или икономическо образование;
 • ако кандидатът има икономическо образование, той трябва да има поне седем години стаж в службите за сигурност;
 • изискуемият стаж трябва да е седем години вместо както е по приетия от правна комисия текст - пет;
 • изборът на членовете да става с мнозинство 2/3 от депутатите;
 • номинационният борд, който ще преслушва кандидатите, да предлага на ресорната комисия в парламента нещо като препоръчано класиране.

Именно предложението този борд да оценява предварително кандидатите и да предлага оценката си на комисията предизвика най-много коментари.

Заседанието на парламента ще продължи до 14 часа

Заседанието на парламента ще продължи до 14 часа

© Георги КожухаровСлед близо два часа почивка депутатите се върнаха в пленарната зала, за да обсъдят и гласуват на второ четене проекта за антикорупционния закон. От "Възраждане" допуснаха, че паузата е била може би "сглобката да консултира проекта с неправителствени организации".


Почивката, поискана от "Продължаваме промяната - Демократична България", беше само за половин час, но депутатите се върнаха след близо два часа. Причината не стана известна.


Малко след началото на заседанието Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи парламентът да работи до 14 часа днес. Това беше гласувано почти единодушно.

Депутатите излязоха в почивка

Депутатите обсъждат на второ четене приетият от комисия проект на ГЕРБ за нов антикорупционен закон.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Депутатите обсъждат на второ четене приетият от комисия проект на ГЕРБ за нов антикорупционен закон.По искане на депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" народните представители излязоха в 20-минутна почивка.


От началото на обсъждането на второ четене преди час все още нито един текст не е гласуван.

ГЕРБ призоваха за подкрепа на антикорупционния закон

Радомир Чолаков

© Велко Ангелов

Радомир ЧолаковПреди десет дни е имало покана към депутатите от правната комисия за среща с представител на Европейската комисия, на която единственият представител на Народното събрание е бил депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков и бившият началник на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова.


Това обяви самият Чолаков, като уточни, че не е разбрал в какво качество е била Бориславова.


Срещата не е била публична, а становището и какво е станало на тази дискусия също не са публични.


Чолаков призова депутатите да приемат законопроекта, защото неколкократно в публичното пространство е било повторено, че ако законът бъде приет, влизането в Шенген е сигурно. Преди това Чолаков заплаши "Продължаваме промяната - Демократична България" с атакуване на текстове пред Конституционния съд. Повод за това стана предложението на Стоев членовете на бъдат избирани с мнозинство от 2/3.


Чолаков и други депутати обърнаха внимание, че в конституцията е записано с какво мнозинство се приемат законите, като изключение трябва да бъде записано само в основния закон, а не в друг акт.

Стою Стоев предлага по-висок стаж за членовете на бъдещата антикорупционна комисия

Стою Стоев предлага по-висок стаж за членовете на бъдещата антикорупционна комисия

© Велко АнгеловДепутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Стою Стоев предложи няколко промени в част от текстовете на антикорупционния закон. Част от тях са били отхвърлени от правната комисия по време на гласуването на второ четене, но по думите му предложенията са били съгласувани с Европейската комисия и са на практика препоръки от нейните експерти.


"Имаше доста задълбочена комуникация с Европейската комисия, получихме доста препоръки", обяви Стоев.


Той предлага изискването за членовете на антикорупционната комисия да включва и:

 • придобита юридическа правоспособност или икономическо образование;
 • ако кандидатът има икономическо образование, то той трябва да има поне седем години стаж в службите за сигурност;
 • изискуемият стаж трябва да е седем години вместо както е по приетия от правна комисия текст - пет;
 • изборът на членовете да става с мнозинство 2/3 от депутатите.

Предложението на Стоев предизвика реакция от "Възраждане", които попитаха дали е имало тайно съвещание на правната комисия, на което са обсъждани препоръките на Европейската комисия. Цвета Рангелова от партията заяви, че това не е нормален законодателен процес.


Стою Стоев й отговори, че през юли на цялата правна комисия е било изпратено становището на Европейската комисия. Рангелова потвърди, но призова депутатите да прочетат какво пише там и обяви, че в тях няма и нито дума в посока на отправените от Стоев предложения.

Атанас Славов: Вероятно съставът на антикорупционната комисия ще бъде увеличен на петима души

Министърът на правосъдието Атанас Славов

© Георги Кожухаров

Министърът на правосъдието Атанас СлавовНе може да се мисли, че прокуратурата ще бъде заобиколена. Антикорупционната комисия ще разследва и това е разликата със сегашния модел - ще има ефективно разследване на корупционни престъпления в комисията, но накрая материалите ще отиват в прокуратурата и тя ще повдига обвинението."


Това коментира пред Българското национално радио (БНР) министърът на правосъдието Атанас Славов по повод предстоящото гласуване на второ четене на промените в антикорупционния закон.


"Действително членовете на комисията ще бъдат избирани само от Народното събрание, но преди това те ще минат през номинационен борд - комисия от независими представители", коментира още Славов. Той допусна, че приетото на второ четене в правната комисия съставът на новия орган да е само от трима души ще бъде отменено и ще има предложение за петчленен състав.


Правосъдният министър също коментира, че изискуемият стаж за членовете на комисията трябва да е поне осем години. По време на заседанието на правна комисия на второ четене депутатите записаха изискване за петгодишен стаж.

Какво ще бъде поправено преди второ четене

Стою Стоев от "Продължаваме промяната - Демократична България"

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Стою Стоев от "Продължаваме промяната - Демократична България"По информация на "Дневник" броят на членовете на бъдещата антикорупционна комисия ще се запази и ще остане трима. "Сега" писа в понеделник, че при приемането на закона от пленарната зала броят на членовете на комисията ще бъде увеличен до петима.


Текстовете за минималния стаж също вероятно ще бъдат променени, като вместо пет изискването ще бъде за седем или осем години.


Предложението, заложено в първоначалния проект на ГЕРБ, новата комисия да създаде собствен капацитет да подслушва и проследява беше прокарано също по време на гласуването в правната комисия. Това беше силно критикувано от бившия вътрешен министър Бойко Рашков. По информация на "Дневник" то ще отпадне преди окончателното гласуване на текстовете.

Крехко разбирателство съпътстваше дебата по промените

Промените са били обсъдени и с ДПС

© Велко Ангелов

Промените са били обсъдени и с ДПССлед гласуването на първо четене ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" се разбраха някои от текстовете в проекта на партията на Бойко Борисов да бъдат ревизирани.


Тогава стана известно, че новото разбирателство предвижда:

 • Членовете на комисията ще са трима, а не седмина, както се предлага в проекта на ГЕРБ;
 • В състава няма да има членове, назначени от президента;
 • Мандатът ще е шестгодишен.

В крайна по време на заседанието на правната комисия на 12 септември беше прието членовете на комисията да са трима, но това срещна критики както на депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България", така и на външни наблюдатели. По информация на "Дневник" бройката е такава, защото няма гаранции, че ще може да се намерят повече качествени хора.


"Ще има изненади": Антикорупционният закон ще бъде променян до последно
"Ще има изненади": Антикорупционният закон ще бъде променян до последно

Освен това между отделните партии в обединението няма доверие и кого точно искат да издигнат и дали така няма да се наруши баланс в бъдещия орган.


Другите основни промени са:

 • Изискуемият стаж стана пет години, а не както е 10 по проект;
 • Неправителствените организации ще могат да издигат кандидати;
 • Те ще бъдат пресявани от номинационна комисия в състав от петима души - по един представител на Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерството на правосъдието, омбудсмана и Сметната палата.

Кои са основните идеи в законопроекта

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, лидерът на "Да, България" Христо Иванов и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов

© Юлия Лазарова

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, лидерът на "Да, България" Христо Иванов и председателят на ГЕРБ Бойко БорисовДепутатите от управляващото мнозинство вероятно ще променят в движение, преди окончателното гласуване, някои от текстовете в проекта за нов антикорупционен закон. Това научи "Дневник" от източници от управляващото обединение.


В средата на юни на първо четене беше гласуван проектът на ГЕРБ, въпреки че в парламента бяха внесени още два - на "Продължаваме промяната - Демократична България" и на служебния кабинет, но в крайна сметка и в комисии, и в зала подкрепа получи проекта на партията на Бойко Борисов.


В него се предвижда:

 • Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да бъде разделена на две, като едната да се занимава с незаконно придобито имущество, а другата - с противодействие на корупцията.
 • Комисията да има седем членове, шестима да се избират от парламента, а един от президента.
 • Председателят да се сменя на ротационен принцип всяка година
 • Въвежда нова фигура - на разследващи инспектори, които ще работят по корупционни престъпления
 • Всеки член на комисията да е с висше юридическо образование и да има поне 10 години юридически стаж, като към момента на назначаването трябва да е под 60-годишен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK