На живо

Протестите в София: Кабинетът се разбра с фермерите и миньорите, първите имат условие (обобщение)

Кадър от изказванията след срещата между правителството и зърнопроизводителите

© Пресслужба Министерски съвет

Кадър от изказванията след срещата между правителството и зърнопроизводителитеДва протеста се проведоха пред Министерския съвет във вторник (19 септември). В първата част на деня протестираха миньори и работещи във въглищните централи, водени от двата най-големи синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа". След 14 часа зърнопроизводители и техни поддръжници от други агросектори заеха мястото им под прозорците на правителството.


И двата протеста приключиха с договорка между протестиращите и властта. До края на септември трябва да се подготви споразумение за справедлив преход във въглищните региони. Този ангажимент пое премиерът Николай Денков след среща с лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа". В споразумението детайлно ще са разписани ангажиментите на държавата към всички работещи в мините и въглищните централи от днес до 2038 г. До 15 октомври ще се създаде и предприятие за конверсия на въглищните райони, което ще има ангажимент да осигури заетост на освободените от мините и централите. Следващата стъпка е създаване на индустриален парк "Марица-изток".


От своя страна зърнопроизводителите постигнаха договорка с правителството да се спре вноса на слънчоглед от Украйна, докато за вноса на пшеница, царевица и рапица Денков каза, че се водят преговори между Европейската комисия и Украйна, заедно със земеделските министри на страните членки. По-късно обаче от Инициативния комитет на протестиращите земеделци поискаха в сряда (20 септември) да подпишат меморандум с правителството за договореното между двете страни във вторник вечерта. Ако кабинетът откаже да подпише меморандума, земеделците ще излязат отново на протест в центъра на София.

На живо

Земеделците искат утре да подпишат меморандум с властта, иначе ще протестират пак

Земеделците искат утре да подпишат меморандум с властта, иначе ще протестират пак

© Цветелина Белутова, КапиталИнициативният комитет на протестиращите земеделци тази вечер е взел решение те да останат в протестна готовност с машини и хора на паркинга на Долни Богров до подписването на меморандум с властта за договореностите, постигнати тази вечер между тях и правителството.


В случай, че не бъде разписан меморандум с властта в сряда (20 септември), протестиращите обещават да излязат отново на протест в центъра на София.


По-рано БНР съобщи, че земеделци, намиращи се на площада пред Министерския съвет, са отхвърлили договорките, постигнати от техните представители, като настояват да се забрани вноса от Украйна освен на слънчоглед, така и на пшеница, царевица и рапица.

Земеделците на площада не са доволни от договорките с кабинета и ще протестират и утре

Земеделците на площада не са доволни от договорките с кабинета и ще протестират и утре

© Цветелина Белутова, КапиталВъпреки постигнатите договорки с правителството земеделските производители ще протестират и утре (20 септември). Участниците в преговорите с правителството са били посрещнати със смесени чувства от колегите си на площада пред сградата на правителството, съобщава БНР и допълва, че протестиращите смятат, че не са изпълнени всичките им искания.


"Въобще не ни удовлетворява това, което беше договорено. Ами това е поредната глупост. Ние искаме едно нещо - спиране на вноса на всички видове продукти от Украйна, докато не се изкупи продукцията на българския пазар с цени не по-ниски от себестойността", е цитиран земеделски производител от БНР.


"Мисля, че има уловка в тази част, че се визира само слънчогледа като култура, която е проблемна и по този начин се цели да се отпратят зърнопроизводителите и животновъдите да останат без защита. Тях не ги защитава нищо от тези решения, които са взети в момента", допълва зърнопроизводителят и настоява, че други държави били хванали "радиоактивно" зърно от Украйна и само в България украинската продукция е изкарвана чиста.

Правителството удовлетвори исканията на зърнопроизводителите за спиране на вноса на слънчоглед

Правителството удовлетвори исканията на зърнопроизводителите за спиране на вноса на слънчоглед

© Георги КожухаровПремиерът Николай Денков обяви след срещата си в Министерския съвет с контактната група на протестиращите земеделски производители, че по всяко едно от поставените от протестиращите искания правителството или може да предложи решение, или може да обясни как ще търси решение в най-кратки срокове.


"След малко ми предстои разговор с премиера на Украйна, в който ще обясня, че в дискусиите днес с протестиращите сме обсъдили, че ще има определена квота за България, и тя ще бъде разрешена за внос у нас, когато сме уточнили колко голяма ще е тя. В близкия период ние няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна", отбеляза министър-председателят и увери, че до 30 септември ще бъдат изплатени всички субсидии, дължими на земеделските производители.


По отношение на царевицата, пшеницата и рапицата, за които зърнопроизводителите също искат забрана за внос от Украйна, премиерът посочи, че и в момента се водят преговори между Европейската комисия и Украйна, заедно със земеделските министри на страни членки. "Не знам какъв ще бъде изходът от преговорите, но ще направим всичко възможно те да бъдат включени. Ако не - на двустранна основа ще проведем преговори с Украйна за тях", посочи още Денков.


Повтори, че досега не са установени каквито и да било проблеми с качеството на продуктите, внасяни от Украйна и при най-малки индикации за нарушения, те ще бъдат върнати обратно.


От своя страна председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов заяви, че за вноса на слънчоглед от Украйна премиерът е поел ангажимент, че слънчоглед от воюващата с Русия страна, докато не се регламентират механизмите, няма да влезе в България.


По думите на Проданов сега предстои преговарящите да представят пред протестиращите земеделци договореностите с правителството и решението дали протестите ще продължат ще е тяхно.


От своя страна земеделският министър Кирил Вътев коментира, че се надява протестът да приключи тази вечер след всички поети ангажименти от страна на правителството. "Ако протестът продължи след всички ангажименти, които пое правителството, мисля, че могат да се правят други изводи", намекна Вътев.

Държавата се ангажира да предложи приемливо решение за работещите във въглищните централи

Държавата се ангажира да предложи приемливо решение за работещите във въглищните централи

© Георги КожухаровДо края на септември трябва да се подготви споразумение за справедлив преход за регионите около въглищните централи. Този ангажимент е поел премиерът Николай Денков след среща с лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа", представящи протестиращите днес в София миньори и работници във въглищните централи. В споразумението детайлно ще са разписани ангажиментите на държава към всички работещи в мините и въглищните централи от днес до 2038 г.


До 15 октомври ще се създаде и предприятие за конверсия на въглищните райони, което ще има ангажимент да осигури заетост на освободените от мините и централите. То ще се финансира по териториалните планове за Стара Загора, Кюстендил и Перник. То ще действа като "един преливник на заетостта", където хората ще получават доходи, докато си намерят работа. Според Пламен Димитров от КНСБ това гарантира на хората, че няма да останат без работа до 2038 г.


Следващата стъпка е създаване на индустриален парк "Марица-изток". За споразумението ще се търси гаранция от парламента, обяви Димитров. Димитър Манолов от "Подкрепа" допълни, че веднага трябва да започне работа по общия устройствен план на "Марица-изток".

Депутати от "Има такъв народ" и "Възраждане" се включиха в протеста на миньорите

Депутати от "Има такъв народ" и "Възраждане" се включиха в протеста на миньорите

© Георги КожухаровДепутати от "Има такъв народ" и "Възраждане" се присъединиха към протеста на миньори и енергетици. Националното шествие събра близо 6000 представители на въгледобивния сектор в страната на площада пред храм-паметника "Св. Александър Невски", предава БТА. То е под надслов "За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България!".


Сред лицата, които бяха забелязани на протестите, са заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов и неговият колега Александър Вълчев, а също Искра Михайлова от "Възраждане". И двете партии се обявяват за запазване на въглищните централи.


Депутати от "Има такъв народ" и "Възраждане" се включиха в протеста на миньорите

© Георги Кожухаров


В средата на януари парламентът задължи Министерския съвет да промени Националния план за възстановяване и устойчивост в областта на енергетиката, в частност запазване на дейността на въглищните централи поне до 2038 г. Решението беше прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и "Български възход", които влязоха в 48-ото Народно събрание за сметка на "Има такъв народ".


Депутати от "Има такъв народ" и "Възраждане" се включиха в протеста на миньорите

© Георги Кожухаров

Миньори и енергетици се отправиха към Министерския съвет, теглейки кола с въжета

Миньори и енергетици се отправиха към Министерския съвет, теглейки кола с въжета

© Георги КожухаровМиньори и енергетици от въгледобивния сектор поеха към Министерския съвет, теглейки кола с въжета в знак на протест, предава БТА. Там те ще се срещнат с премиера Николай Денков.


Националното шествие, организирано от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда "Подкрепа" (КТ "Подкрепа"), събра близо 6000 представители на въгледобивния сектор в страната на площада пред храм-паметника "Св. Александър Невски".


Миньори и енергетици се отправиха към Министерския съвет, теглейки кола с въжета

© Георги Кожухаров

Протестиращите земеделци към министъра: Присъединете се към нас, и вас ви изработиха

Протестиращите земеделци към министъра: Присъединете се към нас, и вас ви изработиха

© Цветелина Белутова, КапиталПротестиращите земеделци в покрайнините на София поканиха министъра да се присъедини към тях и да оглави шествието към министерския съвет за разговор с премиера и останалите министри. "Те го изработиха и него, защото никой не го пита какво решение да вземе", посочи един от хората, който взе думата.


Бившият министър на земеделието Венцислав Върбанов пък обяви, че протестиращите са готови за среща с правителството, но поиска там да са и "лидерите на т.нар. сглобка", които подписали решението за падане на забраната на вноса на украинска земеделска продукция.

Министърът пред земеделците: Нито едно от решенията не предполага веднага резултат

Министърът пред земеделците: Нито едно от решенията не предполага веднага резултат

© Цветелина Белутова, КапиталПред импровизирания митинг в покрайнините на София министърът на земеделието Кирил Вътев заяви, че проблемите в сектора са се трупали в продължение на 30 години. "Обстановката е много сложна, но можем да намерим правилните решения. Нито едно от решенията не предполагам моментално и веднага резултат", каза той, а изявлението му беше посрещнато с освирквания.


Вътев подчерта, че протестиращите имат пет искания, като тези, които е можело да се решат веднага, са решени. Що се отнася до продължаването на забраната за внос на определена земеделска продукция от Украйна, министърът каза, че България има месец да заяви количествата внос от тях, които могат да бъдат допуснати. И това негово изказване беше посрещнато с освирквания. Това даде повод на министъра да обобщи, че след протестиращите има хора, които не искат решение, а търсят конфликт.

Властта и протестиращите ще се срещнат

Властта и протестиращите ще се срещнат

© Георги КожухаровПремиерът Николай Денков ще се срещне с представителна група на миньорите и енергетиците около 13:30 ч. в сградата на Министерския съвет, съобщават от пресцентъра на правителството. Очаква се на нея да присъстват президентът на Конференция на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.


Министър-председателят е отправил покана за среща и със зърнопроизводителите в 15 ч., отново в Министерския съвет, се посочва в прессъобщение на Инициативния комитет за спасяване на родното земеделие.


Оттам допълват, че министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пътува към сборния им пункт в района на Долни Богров, за да разговаря с тях. Това е станало след настояване за среща от страна на зърнопроизводителите.


След 14 ч., когато приключва протестът на миньорите, земеделците ще се отправят към Министерския съвет, за да протестират. Те ще са обаче без тежка техника.


На 20 септември протестът продължава, като между 5 и 7 ч. ще бъдат придвижени машините до бул. "Тодор Александров". Протестиращите в сряда ще тръгнат в 10 ч. от площада пред храм-паметник "Александър Невски" и ще се насочат към Министерския съвет.

Зърнопроизводителите блокираха две пътни артерии

Зърнопроизводителите блокираха две пътни артерии

© Цветелина Белутова, КапиталГраничните контролно-пропускателни пунктове в страната работят нормално. Това съобщи МВР във връзка с протестите на зърнопроизводителите.


Към 10:00 ч. е блокиран път II-21 Русе - Силистра при кръстовището на с. Старо село, но движението вече е преустановено.


Затворено е кръстовището на пътя Силистра - Добрич на изхода при с. Калипетрово.

"Възраждане" смята, че правителството трябва да се съобрази със зърнопроизводителите

"Възраждане" смята, че правителството трябва да се съобрази със зърнопроизводителите

© Велко Ангелов


Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви в кулоарите на Народното събрание, че правителството трябва да се съобрази с исканията на протестиращите зърнопроизводители. Атакува кабинета, като ги нарече "терористи, които си мислят, че ни притежават".


"Порочният модел на субсидия, който е на база площ, а не продукция и култура, е въведен от тях", каза Костадинов към ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС.

Земеделци се събират на входа на София при Долни Богров

Земеделци се събират на входа на София при Долни Богров

© Цветелина Белутова, КапиталЗемеделски производители от цялата страна се събират на протест на входа на София при Долни Богров, предава БТА. На мястото на сборния пункт са разположени десетки трактори и автомобили на протестиращите.


Движението не е блокирано, а демонстрациите се охраняват от полиция.


При Долни Богров недоволните производители ще чакат решение на Столичната община относно протеста им и ще обявят как ще продължат действията им. По-рано от МВР съобщиха, че не се очакват протестни действия на зърнопроизводители в центъра на София днес.

Пеевски имал уверение от кабинета за споразумение с протестиращите до обед

Пеевски имал уверение от кабинета за споразумение с протестиращите до обед

© Велко Ангелов


Санкционираният по глобалния закон "Магнитски" за корупция Делян Пеевски от ДПС обяви в кулоарите на Народното събрание, че е получил уверение от правителството, че има диалог с протестиращите зърнопроизводители и "до обед ще решим" за проблемите им.


Попитан дали са необходими законодателни промени за решенията, Пеевски заключи, че "нещата са доста по-прости". "Става дума за обезщетения, които те искат за тоновете, които са в България, и разликата в цената."


Депутатът от ДПС е сред вносителите на проекторешението за възобновяване на украинския внос в България, провокирало протестите.


Борисов критикува партньорите, че не са в диалог със зърнопроизводителите

Борисов критикува партньорите, че не са в диалог със зърнопроизводителите

© Георги Кожухаров


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов критикува в кулоарите на Народното събрание партньорите в управлението, че не са в диалог с протестиращите зърнопроизводители.


"Учудвам се, че нито премиерът, нито министърът на земеделието продължават да не се срещат, да не решават въпроса и той да ескалира. Все още не съм чул икономическия министър, търговските аташета. Това е огромен апарат, който стои и чака парламентът да вземе решение", каза Борисов. Попитан какво може да предприеме Народното събрание, той не отговори.


"Ако поискат, ще го направим", отговори Борисов на въпрос дали би бил посредник между управляващите и протестиращите.


По думите на лидера на ГЕРБ трябва да се увеличи контролът на границата при вноса на зърно (и не само), като се назначат още "100, 200, 300 души във фитосанитарния контрол".


Към 9 ч. няма блокирани пътища никъде в страната

Към 9 ч. тази сутрин на територията на страната няма затворени пътища, съобщиха от МВР. Граничните пунктове работят с нормален ритъм, уточняват от министерството.

Депутат определи взаимоотношенията с протестиращите като политическа война

Депутат определи взаимоотношенията с протестиращите като политическа война

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВАКато политическа война определи взаимоотношенията между правителството и протестиращите зърнопроизводители депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" и зам.-председател на земеделската комисия Росен Костурков. Пред "Нова телевизия" той уточни, че е учуден от липсата на обратна връзка и нежеланието на протестиращите да седнат за разговори с управляващите. Според него, ако зърнопроизводителите чакат правителството да отслаби позицията си и чак тогава да преговарят, то това е "война и тя е политическа". На въпрос дали очаква протестиращите да откликнат на разговори с представители на ГЕРБ той отговори: "Ако не искат да седнат на една маса за преговори с нас, а с ГЕРБ, кой тогава организира протестите?"


Костурков каза още, че България произвежда четири пъти повече зърно, отколкото употребява. Страната ни е износител и затова няма опасност за българските производители от вноса на украинска суровина. Той подчерта, че ако българските складове и силози са пълни, то тогава няма как украинското зърно да се използва.


Депутатът добави, че очаква цената на олиото да не се покачва и дори да намалее, ако има достатъчно суровина. Не се нае обаче да прогнозира дали хлябът ще поевтинее.

МВР потвърди, че земеделският протест няма да се проведе в центъра на София

От МВР съобщиха, че след среща с инициативния комитет на протестиращите зърнопроизводители е постигнато съгласие протестът да не влиза в централните части на София. Земеделската техника ще бъде разположена в района на Долни Богров. Това съобщиха вчера и самите земеделци, като уточниха, че утре (20 септември) протестът им ще бъде пред Министерския съвет.

Кои са протестиращите организации на земеделци

Снимката е архивна от протест на животновъди пред Министерството на земеделието срещу ниските изкупни цени.

© Георги Кожухаров

Снимката е архивна от протест на животновъди пред Министерството на земеделието срещу ниските изкупни цени.


Инициативният комитет на протестиращите зърнопроизводители обяви снощи имената на организациите от аграрния сектор, които подкрепят протеста. Ето списъка:


1. Обединени български животновъди
2. Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.
3. Асоциация на земеделските производители в България
4. Браншова камара "ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ"
5. Обединени земеделски производители
6. Национална асоциация на зърнопроизводителите
7. Национална асоциация на картофопроизводителите
8. Национален съюз на земеделските кооперации в България
9. Национален съюз на говедовъдите в България
10. Добруджански овощарски съюз
11. Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните
12.Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция
13. Национално сдружение на българските лозари
14. Асоциация на българските биволовъди
15. Федерация на развъдните организации в говедовъдството
16. Асоциация "Професионално пчеларство"
17. Българска асоциация на производителите на мед и и пчелни продукти
18. Национална асоциация на тютюнопроизводителите НАТ 2010
19. Институт на жените фермери
20. Асоциация на превозвачите на насипни товари
21. Българска асоциация на търговците на агротехника
22. АГРОТЕХ - Асоциация на производителите и вносителите на агротехника и технологии в България
23. Марица Олио
24. Асоциация на българските търговци производители , вносители и превозвачи на горива
26. Български фермерски съюз
27. Асоциация на българските но-тилъри

"Живата сила" на земеделците се събира край София, но ще протестира утре

Снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Снимката е архивна


В късните часове на понеделник инициативният комитет на протестиращите зърнопроизводители и подкрепящите ги организации от аграрния сектор съобщи, че планираната за вторник протестна акция пред Министерския съвет се отлага за сряда.


Това стана след като "Дневник" научи неофициално от общината, че заявката за вторнишкия протест е била оттеглена в понеделник следобед, а Българският фермерски съюз - участник в протеста, след запитване уточни, че очаква "разрешение от Столична община за влизане в София утре (бел. ред. във вторник, 19 септември), тъй като се провеждат и други протести през деня".


В окончателното съобщение на щаба на протеста късно вечерта вчера беше предупредено, че "протестиращите от всички точки на страната от сектор "Селско стопанство" се насочват към столицата" и между 8 и 10 ч. на 19.09 ще се съберат при Долни Богров (координатите са 42°42'24.7"N 23°30'16.6"E ) В сряда, 20.09 цялата жива сила ще се събере пред Министерски съвет, гласи съобщението. на организаторите.


Инициативният комитет потвърждава, че ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички пет техни искания. Според правителството обаче четири от петте вече са изпълнени, а резултатът за петото зависи от среща на изпълнителната власт с бранша.

Как синдикатите планират протеста си

Как синдикатите планират протеста си

© Подкрепа


Синдикатите КНСБ и "Подкрепа" вчера съобщиха, че днес - 19 септември, ще доведат в София "хиляди работници" от въгледобивния сектор, включващи членове на заетите в комплекса "Марица Изток", Националната федерация на енергетиците към КНСБ, Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, СМФ - КТ "Подкрепа", Федерация "Енергетика" към КТ "Подкрепа". Насловът на шествието по централните софийски улици е "За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България!".


Шествието ще започне в 11:30 часа от площад "Св. Александър Невски", ще премине по ул. "Оборище", ул. "Г. С. Раковски", бул. "Цар Освободител", бул. "Княз Александър Дондуков".


Протестният митинг ще започне в 12 часа в участъка между сградите на Народното събрание и Министерския съвет на бул. "Княз Александър Дондуков" 1, информират двата синдиката.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK