1989 г: Графити, написани с боя за обувки - "Тодор Берия Живков"

Графити, написани на стената с черен спрей за обувки, марка "Саламандър". И по-малко е достатъчно, за да мобилизира Еди (графити експерт на БунтART). Срещата се оказва с точния човек на точното място.

Симон Варсано: "Всичко започна на 1 януари 1989 година, тогава започнах да пиша по стените на сградите..."

© БунтART

Симон Варсано: "Всичко започна на 1 януари 1989 година, тогава започнах да пиша по стените на сградите..."


Мъжът е Симон Варсано, улицата е "Светослав Тертер" в столицата. Връзката между личност и място е в един заличен вече надпис на стената. Варсано не желае да нарича този надпис графит:
"Повече от 20 години тази история не съм я споделял. Особено за младежи и хора на възрастта на Еди тя е доста странна случка. Всичко започна на 1 януари 1989 година, тогава започнах да пиша по стените на сградите (бул. "Цариградско шосе", по онова време – бул. "Ленин")...


Симон Варсано е един от водещите портретни фотографи в България, предпочитан автор на фотопортрети на музиканти, художници, режисьори, артисти от театъра и киното. Запечатал е на забележителни черно-бели фотографии и лицата на световни звезди като Морган Фрийман, Джон Кюсак, Бен Кингсли, Уесли Снайпс. Автор е на самостоятелни изложби. В кариерата си освен работата в киното има и други забележителни фотографски поприща, сред които дългогодишна работа като фотограф на "Пирогов".

"Пишех по стената на детската градина до "Орлов мост", на фасадата на Художествената академия на "Цариградско шосе" и близо до ъгъла с ул. "Тертер".<br /><br />

© БунтART

"Пишех по стената на детската градина до "Орлов мост", на фасадата на Художествената академия на "Цариградско шосе" и близо до ъгъла с ул. "Тертер".


"Само един вид надписи правех, без да ги променям. Текстът беше: "Тодор Берия Живков". Пишех по фасадата на детската градина до Орлов мост, горе на фасадата на Художествената академия и близо до ъгъла с ул. "Тертер". Няма да обяснявам какво значеше по онова време това съчетание между името на Тодор Живков и на Берия – дясната ръка на Сталин."


Събитието, което Симано Варсано сподели с БунтART, е част от шумните обществени факти в София през годината на промяната – 1989-а. Но за нещата от първо лице Варсано не е разказвал въпреки многобройните покани през последните 20 години. Направи го за БунтART с убеждението, че младите и артистичните бунтари като него трябва да чуят този разказ.

Последният път, когато написах надписа, беше на тази стена. Бях си купил нов флакон боя за обувки, марка "Саламандър".<br />

© БунтART

Последният път, когато написах надписа, беше на тази стена. Бях си купил нов флакон боя за обувки, марка "Саламандър".

От сутрин до вечер всички средства за масова информация ни казваха едно и също: колко е прекрасно в България, как си вървят нещата, а капитализмът си отива и хората "там" едва ли не умират по улиците от глад. И как ние трябва да сме щастливи, че така се грижат за нас. Цялото това лицемерие ми беше нетърпимо. Започнах да пиша надписите "Тодор Берия Живков" с черна боя, спрей с боя за обувки, марка "Саламандър" – тогава ги нямаше тези бои, които се използват днес за графитите. Последния път, когато написах надписа, беше на стената на №35. Само тук не бяха заличили буквите, бяха недовършени, защото на мен ми свърши спреят. Бях си купил точно нов флакон, връщах се към 10:30 вечерта от премиера на филм в Дома на киното.
В нощта срещу 10 март 1989 г. авторът на нощни стенописи е прострелян с няколко куршума в крака.

Във вестник "Вечерни новини" след това написаха, че са ме простреляли заради гаменски прояви в Борисовата градина. <br />

© БунтART

Във вестник "Вечерни новини" след това написаха, че са ме простреляли заради гаменски прояви в Борисовата градина.Те са си редови ченгета, които са били тогава на служба, и аз не им се сърдя на тях. Тя, системата, беше шибана, а самите те са изпълнявали просто заповеди. Хората са така обучени и възпитавани. На тях не мога да им се сърдя.

На ул. "Светослав Тертер" в столицата. Кадър от епизод 7 на <a href="http://bnt.bg/bg/productions/about/138/bunt_art" target="_blank">БунтART</a> (гледайте предаването по БНТ1 на 13 ноември от 10:30 и на 14 ноември в полунощ).<br />

© БунтART

На ул. "Светослав Тертер" в столицата. Кадър от епизод 7 на БунтART (гледайте предаването по БНТ1 на 13 ноември от 10:30 и на 14 ноември в полунощ).Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на A.K
  A.K
  Рейтинг: 742 Любопитно

  Винаги колкото и строга да е системата и строя се появяват хора като този човек.

 2. 2 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Браво човеко. Винаги всичко започва с личната смелост.

 3. 3 Профил на gpatton
  gpatton
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Хубаво е, че има и такива разкази във време, когато се леят елейни слова за правешкия простак. Младите хора не биха могли да си представят колко тягостно време бяха последните години на режима и как все повече хора решаваха да си сложат главата в торбата и да реагират.

 4. 4 Профил на small
  small
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ха ха!Знам тук едни квартални момчета които бяха нашарили училището с надписи Металика,Мейдън,Диси и тн. с блажна боя ! Наклеветиха ги(защото винаги е имало ушета на кварталния) и на другият ден ги прибраха заедно с родителите им в детска педагогическа стая и тях ги изключиха от училище а бащите им трябваше да пребоядисат цялото училище за собствена сметка за да няма повече последствия за децата им...всичко това през 1988г.

 5. 5 Профил на wonder
  wonder
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Е има малка разлика между това да драскаш надписи Металика и това да пишеш послания/ критики към управляващата партия. Не мисля, че може да се приравнява първото, което си е гаменска история, с второто, което е гражданско поведение.

  А думите на автора относно това как управляващият говори от 1во лице единствено число за това как гради, все едно всички не плащаме данъци - това май е валидно и днес за т.нар. ни министър председател. Ама то няма много чудно, нали открито си се възхищава на Живкок...

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6009 Неутрално

  [quote#5:"wonder"]Не мисля, че може да се приравнява първото, което си е гаменска история, с второто, което е гражданско поведение. [/quote] Сложих ти +, но не съм напълно съгласен:
  Технически погледнато, между двете деяния няма разлика, защото се касае за нанасяне на пласт от вещество с определен цвят върху повърхност на сграда с контрастиращ цвят. И двете деяния са забранени от закона. Отноно информационната част на двата вида надписи - единият е комбинация от имена, които не са забранени, но комбинирани носят някакво внушение в забранена посока. Другият надпис информира за имената на рок групи, чиято музика беше забранена. Един вид - също гражданска позиция.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на small
  small
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#6] от "от Мюнхен":

  Абсолютно си прав,другарю!++++

 8. 8 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Бре, какви герои живели по времето на соца. Да се чудиш как при такива решителни и безкомпромисни със съвестта си хора, този прогнил строй изкара 45 години, че и още не може да го настигнем в много отношения. Голям смелчага е Варсано, през деня на заплата от лицемерния режим, до 22. 30 на премиера на филм, а после в свободното време - дисидент. Такъв си е Варсано, без неговите изобличителни надписи нямаше да има свобода и свободен платен секс в наше време. Е това е система, не като онази предишната.

 9. 9 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 616 Весело

  Евала!
  А колко такива има като него, за които сигурно никога няма и да узнаем.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 10. 10 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Имало е,др.каишков,имало е и ще има при всеки режим.А ти май си от подгласниците на онова жълто леке д.цонев,който снощи още малко и да направи м...т на живковата унука по една от *босфортелевизиите*.

 11. 11 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Браво на господин Симон Варсано.Много малко хора,може да си представят,че тогава това си беше подвиг.И вместо да се правят с парите на данъкоплатеца, разни дезинформиращи филми,като "Последния лов",където Тодор Берия Живков се представя едва ли не като дисидент ,да се даде възможност на хора,като този човек в т.н. прайм тайм на БНТ, да разкажат за подобни събития.

 12. 12 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#8] от "Каишков":

  прав сте, "Каишков"

  Свободата щяха да я докарат такива като вас, пишещи анонимно по форумите дори и сега, през времето на ... свободата

  А, момент - ама то май нямаше "форуми" тогава, а? И то не само заради липсата на интернет ...

  Хабер си нямате какво значи човек да си заложи живота и здравето по онова време.

  http://www.gadjokov.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK