ЖП-приключение

Това е мястото, където се случиха нещата оня път...Писането по влакове е традиция в графити-културата, която датира от 70-е години. Началото е поставено в Ню Йорк, в метрото. Оттогава рисуването върху влакове представлява опасност – заради преследването от страна на властите и заради физическия риск при движението на композициите.
На 29 ноември се навършват 22 години от смъртта на двама райтъри, които загиват в трагичен инцидент с мотриса в подземната част на нюйоркския метрополитен. Това се случва близо до спирката Columbus Circle, в тунел без страничен изход.

Книгата на Джей Би Торес "U5: The Truth Behind the Lives".<br /><br />

© amazon.com

Книгата на Джей Би Торес "U5: The Truth Behind the Lives".


Единият младеж (райтърът Soni) попада пред мотрисата, а неговият приятел, графити артистът с псевдоним Slik (истинско име Рубин Фернандес), опитва да го спаси, което също му коства живота. В този момент Slik е едва на 17. И двамата са членове на легендарния кръг U5, а животът и историята на групата са описани от Джей Би Торес в книгата му "U5: The Truth Behind the Lives".
Джей е ветеран на графити сцената от Бруклин, преминава през сложната биография на независим и анонимен уличен артист, който успява да прокарали път за правенето на "легални" графити. След смъртта на Soni и Slik, групата U5 се разпада, а Джей Торес постъпва на военна служба. Книгата му за щастие е достъпна и от Google Books.


У нас, за щастие, инцидентите са символични, пропорционално на развитието на графити културата. Все пак, писането по влакове остава колкото привлекателна, толкова и трудна задача. Фото-възстановка на БунтART разказва за това.

ЖП-приключение

© БунтART


Намираме се при ЖП-линиите с изоставени вагони в квартал Илиянци в столицата. Това място е известно сред райтърите като "Китайския квартал".
Следва една история, припомнена от участник – графити експертът на БунтART Еди. Чуйте разказ, с гласа на реалния герой.ЖП-приключение

© БунтARTТой ни каза, че от другата страна на влаковете ни готвели засада...<br />

© БунтART

Той ни каза, че от другата страна на влаковете ни готвели засада...


ЖП-приключение

© БунтART


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK