Добре дошли на борда!

 

© Люба Димитрова

 "БунтART" се среща с Добрин Тодоров – занимава се с ветроходство и пуска вятъра в косите на тези, които искат да усетят удоволствиято на плаването.

Какво предлагате под това име "Вятър и Вода"


Добрин: Предлагаме да те запалим по ветроходството. Комбинация от плаване тип "разходка с лодка" и обучение по ветроходство. Задължителен стремеж е да усетиш, че ти контролираш лодката; да усетиш вятъра в ръцете си.


Как стигнахте до идеята?
Добрин: Съчетание от няколко неща – не знам кое е първото. Любов по вятъра, водата, простора, свободата, слънцето… това е едното. Мечтата да си имаме ветроходна лодка. Наличието на две ветроходни лодки, които се ползваха като инструмент за обучения чат-пат и изведнъж се отвори възможност да ги купим и да ги ползваме за ветроходство – това е номер две. Свикнали сме да споделяме нещата, които ни палят, свикнали сме да водим групи по различни обучения (включително и с тези лодки), видели сме, че хората се кефят – 3, 4, 5. Малко бизнес-тръпка и удобен момент да захванем нещо ново (вече са седем). Няколко души приятели, които споделят гореизброените. Шанс.


С какви лодки се плава и къде?


Добрин: Основно плаваме на язовир Искър от страната на Ихтиман. Лодките са Ял 6 – една мачта, две платна, 6 метрови. Предлагаме и катамарани на язовира, както и организираме плавания с килови яхти съвместно с наши приятели. Имаме планове да плаваме все по-далече с разни лодки.


Какви програми предлагате? Скъпо удоволствие ли е?


Добрин: Основните варианти са програми между 1 и 3 часа. Един час струва 25 лв. на човек. Мястото е на около 70 км. от центъра на София – най-добре да дойдете 4-5 души (точно една кола J ). Далеч по-евтино е от бурна вечер или умерен шопинг. Но ще искате пак и повече. Поне ние сме така.


Толкова важно ли е да се качиш на яхта?


Добрин: Важно ли е да усетиш истинска стихия? Важно ли е да се почувстваш страшно жив и щастлив? И доколкото горните отговори донякъде зависят от това какво време ще уцелиш, ето още един: Важно ли е да прекараш малко време навън – на красиво място?


Е, добре, какво все пак е усещането?


Добрин: Опиянение, възбуда, успокоение, тръпка, страх, еуфория… дори скука. Зависи от теб и от времето.


Някакъв друг смисъл на ветроходството?
Добрин: Никакъв. Ако не си го открил в горните неща. И ако искаш да го прочетеш, а не да го изпиташ.Малко любопитни факти?


Добрин: Краят на търговското ветроходно плаване на идва веднага с навлизането на параходите. Всъщност клиперите (вид ветроходни кораби), най-известният от които е Cutty Sark), дълго време бранят позициите си поради различни причини, най-важната от които е свързана с пренасянето на стоки, които лесно приемат миризми (например чай). Преломният момент е пускането в експлоатация на Суецкия канал, който скъсява драстично пътя от Азия за Европа (ветроходни кораби не могат да минават през него).


Доколко е популярен спорт и какво знаят хората за вятъра и водата?
Добрин: В България е потресаващо непопулярен. Но сме се захванали с тоя проблем. Знаят всякакви неща, но много трудно успяват да ги комбинират в някаква движеща сила (и пряко и преносно говоря). Малко изключение правят сърфистите. Те до голяма степен популяризират вятъра и водата, но играят и обратната роля. Ако не сме толкова куул и фит сигурно не ставаме и за ветроходство? Тц, ставате. Ама и да сте, пак ставате.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK