Безпризорните в неделя

Интервю с писателя Иван Димитров за неформалното литературно четене "Безпризорните в неделя"

<strong>Две думи за бъдещето на българската литература?</strong><br />ИД: Мога да повторя едно вече станало банално изказване, че в изминалата година излизането на книги като "Възвишение" на Милен Русков и "Физика на тъгата" на Георги Господинов, които премахнаха важни бариери (в първия случай прекаленото патетизиране на важен период за българската история, какъвто е Възраждането, а във втория случай, че българските книги не се продават, това не значи, че "Възвишение" се продава малко). Все повече си мисля, че единствената пречка пред това българската литература да стане световна, е това, че тя не самата не се приема като световна. В това отношение, както "Физика на тъгата", така и предишният роман на Милен Русков "Захвърлен в природата" са световни романи. <br />

© Иван Димитров

Две думи за бъдещето на българската литература?
ИД: Мога да повторя едно вече станало банално изказване, че в изминалата година излизането на книги като "Възвишение" на Милен Русков и "Физика на тъгата" на Георги Господинов, които премахнаха важни бариери (в първия случай прекаленото патетизиране на важен период за българската история, какъвто е Възраждането, а във втория случай, че българските книги не се продават, това не значи, че "Възвишение" се продава малко). Все повече си мисля, че единствената пречка пред това българската литература да стане световна, е това, че тя не самата не се приема като световна. В това отношение, както "Физика на тъгата", така и предишният роман на Милен Русков "Захвърлен в природата" са световни романи.
Поредицата от литературни събития "Безпризорните в неделя" се провежда в бара на Арт-Хостел и, както се досещате, в неделя и най-често през седмица, часът е 5:30. Създатели на неформалното шоу са младият писател Иван Димитров и режисьорът Добромир Цветков. Уникалното пък е, че въпреки абсолютната свобода взаявките за участие, почти всичко, което се случва там е съвсем истинска литература, добра литература. "Безпризорните в неделя" избягва с лекота официалността и институционалността. Там могат да четат както лауреатите за поетическата награда "Веселин Ханчев", така и хора, които записват поезията си само в тетрадка или само в интернет. Сигурно е възможно да се появи и незаписана спонтанна поезия, нещо като боговдъхновен транс.

"Безпризорните в неделя" има свой блог (http://bezprizornite.blogspot.com/) и наскоро зае своето място в сайта Oтворена литература, посветен на публични литературни изяви от всякакъв вид.
Атмосферата е приятелска, публиката може както да се включва с въпроси между отделните произведения, така и да пие бира с поетите и прозаиците след четенето.

Безпризорните в неделя

© Public Republic


Георги Илиев: С каква концепция започна четенето през 2010?
Иван Димитров: Стана през месец декеври 2010 почти на шега. С режисьорът Добромир Цветков си мислехме, че искаме да направим някакво литературно събитие в Арт-Хостел. Искахме това събитие да се различава от повечето четения, да е по-свободно, всеки може да чете. Така се оформи идеята за четене, на което всеки да може да чете, да няма подбор на четящите. Единственото условие, което желаещият да чете на "Безпризорните в неделя" трябва да изпълни, е да се запише на имейл [email protected]. Трябва да допълня, че ние не изискваме да ни бъдат пращани текстове, които евентуално да одобрим или да отхвърлим. Единственото, от което се нуждаем са имената на участника, за да го впишем в списъка с четящите. На едно издание четат по пет души и второто формално условие е те да се вместят в петнайсет минути, за да четенето не стане "тежко" и публиката да може да удостои с внимание всички четящи. Най-забавното е, че всеки път се получава различно и никога не знаеш какво ще се случи. Често ми задават въпроса "кой ще чете тази неделя". Ако някой от участниците не е чел на някое от предишните издания, няма как да отговоря на този въпрос. С течение на времето направихме и блог, на който публикуваме неща, които са четени при нас. След всяко издание на Безпризорните учтиво молим участниците, ако имат желание, да ни изпратят нещата, които са чели, за да ги публикуваме в блога. По мои наблюдения около 20% от участниците се сещат да го направят, но ние не искаме да ги притискаме. Който се сети, се сети...
ГИ: Кого би поканил на Безпризорните, ако не се налагаше да се съобразяваш с ограниченията на пространството, живота и смъртта?
ИД: Ако не се съобразявам с пространството: Георги Господинов, Милен Русков, Елин Рахнев, Ани Илков и много други, за тези се сещам в момента. Ако не се съобразявам с живота: Джулиан Барнс, Харуки Мураками, Мишел Уелбек, Пол Остър, Орхан Памук, Едуард Олби, Иван Вирипаев, Виктор Пелевин, Гари Снайдер, Алесандро Барико и мн. др. Ако не се съобразявам със смъртта: Достоевски и Кафка, Керуак и Гинсбърг, Георги Рупчев, Константин Павлов, Гео Милев, Пенчо Славейков, Светослав Минков, Николай Райнов, Харолд Пинтър, Сартр и Камю, Реймънд Карвър и Чехов (в компанията на Роберто Боланьо, който в указанията си за писане на разкази казва, че един от двамата е най-великият разказвач на 20-ти век), задължително Уолт Уитман, Робърт Пърсиг, Уилям Уортън, Милорад Павич и със сигурност още много други. Безпризорните обаче в основната си идея е по-интимно четене. Пространството е не особено голямо и когато се случи да има повече публика, става малко задушевно. При нас четат всякакви писатели. Не искам да им лепя етикети, затова ще спомена само, че често се случва някои хора за пръв път да четат нещата си пред публика, а се е случвало и да четат автори с издадени книги. На първото четене се беше появила идеята на всяко издание да има по един утвърден писател. Тогава Виргиния Захариева се включи с четене на пасажи от "Девет зайци". Освен това тя сготви доматена супа по рецепта от книгата. С течение на времето се отказахме да каним "ВИП" гости на всяко четене. От време на време се случва да има гостуващи четения - лауреатите от Веселин Ханчев, Иван Ланджев, Калин Терзийски, Стефан Иванов. Но и в самите четения са чели утвърдени и утвърждаващи се имена като Мирослав Христов, Ясен Василев, Радослав Чичев, Яна Пункина, Златина Димитрова, Дилян Еленков, Мина Стоянова... За две години и нещо списъкът нарастна много, така че ще помоля всички, които съм пропуснал да се чувстват упоменати и да не се сърдят.
ГИ: Ако човек блогва или коментира по друг начин вашата поезия, нищо чудно да чуе своите коментари на някое от четенията. Визирам случая с твоето стихотворение "Толкова красива" (тук - с видео), част от пърформънса 4х4. До къде се простира играта с публиката? В Арт-хостела публика и поети са буквално и преносно на едно ниво.
ИД: Публиката е доста относително понятие. Една от основните цели на всички четения, в които участвам, е разширяването на литературната публика в България. В повечето случаи подобни събития се посещават от един сравнително затворен кръг от хора. Но се случва да идват нови лица. Затова много вярвам в четенето на места като барове, галерии. И много се радвам, когато нови лица се заразяват със съвременната поезия. Иначе в Арт-Хостела публиката и поетите наистина са на едно ниво. И доста често се случва да бъдат добре размесени.
ГИ: Има ли ограничения в заявките за четене? Възможно ли е например
поет националист да вземе участие в четенето? Просто си помислих да
не би да пренебрегваме хейтърите и техните мечти?
ИД: Няма никакво ограничение. Както вече казах, ние не подбираме по никакъв критерии хората, които четат при нас. При нас могат да четат националисти, анархисти, атеисти, нихилисти, хипари, хипстъри, както и хора, които не желаят да се самоопределят в рамките на някаква субкултура.


Всичко, което трябва да знаете за:

Още по темата

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Попа от Симитли
    Попа от Симитли
    Рейтинг: 541 Гневно

    иване, пусни оригинален (не-менте) алкохол на нормални цени в заведението си!!!

    ... sorry, I'm fucked up inside!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK