Цитат на деня: Задкулисието има интерес от манипулиране на политическата криза

Огнян Минчев

© Асен Тонев, Капитал

Огнян МинчевБруталността, с която мафиотски-корпоративни и политико-олигархични среди пречат на създаването на служебно правителство е важен индикатор за това в каква степен българското - и не само българското – задкулисие има интерес от продължаване и манипулиране на политическата криза. За пореден път се проявява антинационалната същност на тази милиционерска олигархия (на нейни банки и медийни групи), която овладя икономиката и политиката на България в десетилетията на прехода. Въпреки това има шансове за създаване на нормално функциониращо служебно правителство от компетентни експерти.


Политологът Огнян Минчев в интервю за в. "Труд".


Той заяви, че на този етап е невъзможно протестиращите да се самоорганизират за участие в предстоящите избори, тъй като протестът е многолик и няма структурирано гражданско представителство на протестиращите.
По думите му протестът може да приключи успешно, ако първо, успее да излъчи достатъчно силни граждански и потенциални политически лидери и второ - ако може да се структурира като гражданско движение, което да действа и да постига цели и след спадане на масовата вълна на протеста.


Според Минчев най-сериозната опасност в момента е движещите ядра на протеста да бъдат овладяни от олигархични и задкулисни интереси, които да ги поставят в услуга на българската милиционерска олигархия.


Политологът казва още, че съществува немалка вероятност да се стигне до втори предсрочни избори, тъй като изборите, проведени в условията на гражданска и политическа криза, вероятно ще произведат парламент, който трудно би съставил работещо мнозинство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK