Цитат на деня: Не разбирам героизацията на Пеевски, трябва да сме по-скромни

Даниела Бобева

© Георги Кожухаров

Даниела БобеваНе познавам този човек и не мога да коментирам цялата тази история, не разбирам героизацията на някакви хора. Аз мисля, че трябва да бъде по-скромни."


Това отговори вицепремиертът Даниела Бобева в "Дарик радио" на въпроса кой е успял в България и пример ли е Делян Пеевски, след писмото му от тази седмица, в което той заяви: "Аз съм на 33 години и съм успял. Това престъпление ли е?".


"Всеки човек си поставя цели и казва: "Аз успях, когато съм постигнал целите си" и това е хубаво, защото иначе хората няма да имат мотиви да се движат напред", подчерта тя.


"Аз не мога да кажа, че съм успяла", каза Бобева, описвайки радостта си при преминаването на Закона за обществените поръчки, като обясни, че въпреки усилията ѝ това не е неин закон, а плод на труда на много хора. "Хора на такива позиции трудно могат да кажат: "Аз успях", заключи тя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 606 Любопитно

  тая на ритната в главата ли се прави или наистина не е в час?

  харпун
 2. 2 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 684 Неутрално

  хаде сега,бош лаф моабети.

 3. 3 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  КОЙ? КОЙ? КОЙ? КОЙ? КОЙ?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Весело

  Детето ми,след куп упражнения,написа няколко хубави "2" и възкликна:

  Аз успях!


  А е само на шест години!

 5. 5 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Какво значение има да си честен, когато не си честен винаги. В момента когато уволняваш 50 000 души под мъдрото ръководство на Пеевски завоалирано казваш, че той не е много....съвсем...страхотен.
  Жалко е да си наемник на зла кауза.
  И няма значение дали си наемник с качества.

 6. 6 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Не познавам този човек и не мога да коментирам цялата тази история, не разбирам героизацията на някакви хора. Аз мисля, че трябва да бъде по-скромни."

  Това отговори вицепремиертът Даниела Николова Бобева-Филипова кадър на Васил Божков-Черепа в "Дарик радио" на въпроса кой е успял в България и пример ли е Делян Пеевски, след писмото му от тази седмица, в което той заяви: "Аз съм на 33 години и съм успял. Това престъпление ли е?".

  "Всеки човек си поставя цели и казва: "Аз успях, когато съм постигнал целите си" и това е хубаво, защото иначе хората няма да имат мотиви да се движат напред", подчерта тя.
  Даниела Николова Бобева-Филипова, в доклад на американски дипломат от август 2009 г. Васил Крумов Божков с прякор Черепа е посочен за "най-печално известният гангстер на България", като един от най-търсените престъпници, които никой не търси. Това пише през 2009 г. временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Джон Ордуик в дипломатическа грама, озаглавена: "Най-търсените престъпници в България - Черепа, Баретата, Пилето и Пръча".
  Текстът е публикуван заедно с благодарствено писмо на държавния секретар Хилъри Клинтън от 29 декември 2009 г., която хвали дипломата, защото "това е доклад точно от този вид и от това качество, на които анализаторите се надяват".
  "Ще сме дълбоко благодарни и за допълнителни сведения за организираните престъпници, дейностите с които се занимават и връзките им с известни бизнесмени или официални представители на правителството, доколкото ви позволяват времето, ресурсите и вашата безопасност. Още веднъж бихме искали да подчертаем благодарността си за този доклад, още повече, че е съвсем навременен", подчертава държавният секретар на САЩ и лично подписва кабелограмата.
  Части от доклада на Джон Ордуик, който през 2009 г.управляваше посолството в София след отпътуването на посланик Нанси Макълдауни в началото на август 2009, са били засекретени с най-високата възможна степен.
  Само една кратка част, засягаща личността и бизнеса на адвоката Тодор Батков е публикувана досега във френския вестник "Монд".
  Джон Ордуей започва с "широкоразпространена българска поговорка": "всички държави си имат мафия, но в България мафията си има държава". И продължава: "Престъпни босове или "мутри", които са по-познати с цветистите си прякори, често могат да се видят из София, каращи бясно черните си БМВ-та и джипове - мерцедеси, следвани от група телохранители". Американският дипломат пише, че българската организирана престъпност е особено активна в международното пране на пари, в трафика на наркотици и трафика на хора, във фалшификациите и поръчковите убийства. Той напомня, че от 134 такива убийства, които посолството следи от 1993 г. 73% не са стигнали по-далеч от полицейското разследване. "Мащабите на дълбоко окопаната организирана престъпност, действаща в България, представляват огромно предизвикателство за новото правителство, което се стреми да прилага върховенството на закона", посочва Ордуей по-малко от месец след сформирането на правителството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Според дипломата "българските мафиотски босове, които са по-известни с прякорите си, се смятаха за недосегаеми при предишните правителства". Той обяснява, че предаването им на правосъдието би било съществена победа за новото правителство и демонстрация, както пред скептичната Европейска комисия, така и пред българското общество, която би означавала, че дните на безнаказаност са минало.
  В доклада следва списък на лица от организираната престъпност, за който се казва, че в никакъв случай не е пълен, но представя някои от най-известните фигури, при които повдигането на обвинения и осъждането им, би означавало съществена крачка напред за българското правителство.
  За най-печално известен гангстер на България е посочен Васил Крумов Божков- Черепа. Ордуей припомня, че Божков основа първата си компания през 1990 г., преди да създаде настоящия си бизнес в лицето на "Нове холдинг", който включва над 30 компании и филиали. Богатството на Божков се изчислява на 1.5 милиарда щатски долара - той е един от най-богатите хора в България и почти успя да влезе в списъка на 50-те най-богати източноевропейци за 2008 г., се казва в доклада.
  Отбелязва се, че в момента (2009 г. - бел. ред.) Божков бавно напуска бизнеса с организираната престъпност и основно притежава казина, хотели и медии. "Но, както се твърди, все още е активен и в прането на пари, в приватизационните измами, в заплахите, в изнудването, в рекета, и в незаконната търговия с антики. Поддържа близки отношения с много официални лица от бивши правителства", пише в грамата.
  Братята Маргини са посочени като шефове на престъпна групировка, позната като Интергруп (бившата СИК).
  Красимир "Големия Маргин" Маринов и по-малкият му брат Николай "Малкия Маргин" Маринов се занимават с трафик на наркотици (особено хероин), финансови измами, кражби на коли, контрабанда, изнудване, рекет и проституция.
  Припомня се, че съдебното дело срещу тях е отлагано четири пъти и "стана символ на неспособността на българските съдилища да раздават бързо правосъдие".
  "И, благодарение на пропуск в законодателството, изискващ физическото присъствие на всички обвиняеми и адвокати, които винаги са прекалено болни, за да се явят в съдебна зала, братята бяха пуснати под гаранция през декември 2007 г. и все още са на свобода", пише Ордуей.
  Джон Ордуей смята, че Пламен Галев и Ангел Христов (Братя Галеви) са станали център на внимание през 2008 г. след разкритията, че тогавашният министър на вътрешните работи Румен Петков се е срещнал с тях. Дипломатът подробно описва историята на двамата, обвинени в измъчване, изнудване, насилствено присвояване и търговия с наркотици и подчертава, че след изборите през 2009 г. Делото им обаче бе пратено в Кюстендилския районен съд, където те бяха напълно оправдани. Както е известно, в момента Галеви са с присъда общо 12 години затвор от Софийският апелативен и обжалват.
  Според доклада Златимир Иванов-Баретата е смятан за един от най-важните наркобарони и за "мозъка", който стои зад няколко емблематични екзекуции в българския подземен свят, пише Джон Ордуей. Той напомня, че Баретата е обвинен за три убийства на други фигури от престъпния свят и отбелязва, че Иванов е в затвора (пуснат бе през ноември 2010 г. - бел. ред.), но не е ясно дали ще бъде осъден някога.
  Тодор Батков с прякор Борат, адвокат и бизнесмен, служи за пълномощник и представител на бизнеса и интересите на прочутия руско-израелски бизнесмен Майкъл Чорни или още "Михал Чорни", отбелязва Джон Ордуей. Той напомня, че през 2000 г. българското правителство обяви Чорни за заплаха за националната сигурност и му забрани да влиза в страната. Но Чорни продължава да контролира своите компании, сред които са футболният клуб "Левски" и вестник "Стандарт".
  Американският дипломат специално подчертава, че Батков има здрави политически връзки и през 2008 г. президентът Георги Първанов го награди с най-високото българско отличие - орден "Стара планина". В доклада има по няколко реда и за по-дребни контрабандисти като Николай Методиев-Пилето и Йордан Тонов-Пръча. Изводът на щатския дипломат е, че "правителството на ГЕРБ сега трябва да покаже политическа воля и да приеме предизвикателството", но тук Джон Ордуей тежко сгреши, като мутрата Борисов надцени.
  И направи още една грешка: "Проблемът на България с организираната престъпност не може да се реши за една нощ, но успешното обвинение и присъда, дори само в едно от тези дела, ще бъдат огромна победа за новото правителство, и ще изпратят много ясен и дългоочакван сигнал на българското общество".

 7. 7 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Ние пък не разбираме вас и вашето управление.

 8. 8 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 853 Неутрално

  героизация? ти изобщо в час ли си ? Тоя мухльо с вид на долнопробна мутра е символа на вашата власт и измисления преход и не на героизация , а на вашата деградация смешни и жалки ми комунистчета 3то поколение.

 9. 9 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Национален капитал какъвто е Пеевски, трябва да е на ръководна държавна длъжност, най-малкото в ДАНС, или БНБ.

 10. 10 Профил на Кукумуку
  Кукумуку
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#1:"bitaka"]тая на ритната в главата ли се прави или наистина не е в час? [/quote]
  Или и двете Досега в медиите се споменаваше само за демонизиране/сатанизация на шопарчето. Изведнъж "героизация"? Явно не чета "правилните медии".

 11. 11 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Цитат на деня: Не разбирам героизацията на Пеевски, трябва да сме по-скромни...

  - На баба ти ... фърчилото !!!
  - А ..ти,..нормална ли си ?..

  urkobozambo
 12. 12 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Гневно

  Очевидно и много други неща не разбираш!
  Просто мълчи!
  Тогава хората могат само да подозират, че си проста!
  Сега вече не се съмняват!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 13. 13 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Тази семпла женица иска да каже "станалото - станало, нека да забравим"... Приказки, с които десетилетия вече ни баламосват поколения комунисти, кадесари, болшевишки мародери и обикновени доносници...
  НЯМА ДА ЗАБРАВИМ!!!
  И ще пари под краката ви още дълго време, безродници жалки!
  ОСТАВКА!!!

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 14. 14 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  А тази и подобните на нея като герой ли го виждат, че дрънкат за героизация?!? Защото за обикновените хора този е събирателен образ на всичко гнусно и пошло, плод на т.нар. преход.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 15. 15 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Тя е просто изключение, те я предложиха за министър след като сгафиха с Пеевски, тя не е политик. Имам лично мнение за нея от съвместен проект с Центарът за Иследване на Демокрацията и като преговарящ от името на Черноморската банка и в двата случая беше много добре подготвена и компетентна.

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3399 Неутрално

  Тази кака се прави на ущипана.Слушах интервюто.Хлъзгава е като с-п-л.

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3399 Неутрално

  До коментар [#15] от "accidental":

  Компетен кадър на Черепа

 18. 18 Профил на indonesia_bg
  indonesia_bg
  Рейтинг: 402 Гневно

  И Аз, ЛИЧНО, не познавам този човек/и Слава тебе Господи, че ценностната ми система изключва да имам такива приятели/, но това не означава, че не мога да го коментирам, наравно с други съфорумци, като публична личност. "Героизация" е доста неподпоходящо за употреба, особено след "...не го познавам ... не коментирам, ... не разбирам, ... но трябва да бъде по-скромен". НИЕ, ИЗБИРАТЕЛИТЕ, които гласуваме, ги ПОЗНАВАМЕ и медийно, и меко казано НЕСЕРИОЗНО и НЕПРОФЕСИОНАЛНО, да не кажа лицемерно, звучи от устата на един Вицепремиер, че не познава един от т.нар. народни избраници.

 19. 19 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Трябва да сте не скромни,а бивши...И никога да не помирисвате власт.

 20. 20 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  Делян Войвода, с чифте пищови на дебелото шкембе, би бил по-голем герой. Ама сега.... кой го нарича герой, та и тая кокошка. Май, май чува гласове от небето...

 21. 21 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 627 Неутрално

  ... грозна комунистическа картинка, беден речник, малоумен изказ на перачка, а подобни човешки отпадъци, независимо в чий "кабинет" ще се подвизават, са част от трагедията на България. Другата част е обектът - дебеличкият син на готвачката. Долнопробна картинка - вечеринка в кухнята на прислугата.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 22. 22 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Моля Ви, махнете се -заедно с пеевски и с всичките си други съратници по парламент. Незабавно.

 23. 23 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2678 Весело

  """ Не разбирам героизацията на Пеевски, """
  =================

  ГЕРОИЗАЦИЯ ЛИ ?
  Ти ги плюваш ,
  те се радват на безплатен дъжд !

  С М Е Ш К О В Ц И

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 24. 24 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Гневно

  Г-жа Бобева да не се прави на света вода ненапита.Всички знаят какъв е Пеевски,кой го е препоръчал и пр.
  Този човек е неистово амбициозен,лаком и безпардонен.Дори собственият му баща не го възприема.Само майка му,която е негов гръб и опора,както и определени политически кръгове.
  Но Пеевски трябва да знае,че рано или късно всяко зло се наказва.

  Tony
 25. 25 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1166 Разстроено

  Този Пеевски е много нагъл! Бил успял! Мутра! Че и на външен вид го докарва!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 26. 26 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Няма да се учудя ако след ден-два лъсне информациш че го познава и то добре.

 27. 27 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 515 Неутрално

  И НА ЗАПАД НЯКОЙ КАТО НАПРАВИ ГАФ - ПИШАТ ПО ВЕСТНИЦИТЕ,
  СТАВАТ ИЗВЕСТНИ,ГОВОРЯТ ЗА ТЯХ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА .
  ТАКА И НЕГО ГО НАПРАВИХА ИЗВЕСТЕН.

 28. 28 Профил на dejo
  dejo
  Рейтинг: 233 Весело

  Тя не рабира, но държи да даде мнение!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK