Цитат на деня: Всички разбират от футбол и енергетика, вече и от арбитражи

Рамадан Аталай

© Юлия Лазарова

Рамадан Аталай"Ние сме уникални хора. Днес в България всеки разбира от футбол и от енергетика. В последно време усещам, че започваме да разбираме и от арбитражи - нека оставим това на специалистите" - така председателят на парламентарната енергийна комисия Рамадан Аталай (ДПС) отговаря в интервю за вестник "Труд" на въпроса дали не се опасява, че докато тече анализът на ситуацията в енергетиката, България ще бъде осъдена от Русия за проекта "Белене" в Арбитражния съд в Париж. 


Аталай повтаря тезата си, че вместо да се търси резерв за поевтиняване на тока и парното, е по-разумно да се върви към повишаване на доходите и жизнения стандарт на потребителите. "Не може, декапитализирайки централите, сваляйки цената на електроенергията, да предоставим щастие на обществото. Така ще фалираме добрите мощности, които имаме", казва депутатът. По думите му целта на управляващите трябва да бъде в страната да не останат енергийно бедни хора - т.е. такива, които плащат над 10% от доходите си за енергия. 

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Не ,че не е истина, ама как да стане, като некадърните и подкупните крадете като за световно!

 2. 2 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 418 Любопитно

  В България всички разбираме от всичко и се изказваме компетентно по всички въпроси.Учудващото е,че се е изказал доста разумно за енергетиката и цената на тока,но чугуните от БСП ще докарат до фалит на НЕК с опитите си изкуствено да натискат цената надолу.

 3. 3 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 470 Любопитно

  "По думите му целта на управляващите трябва да бъде в страната да не останат енергийно бедни хора - т.е. такива, които пращат над 10% от доходите си за енергия. "- а дано, ама надали. Енергийно бедни са по-голямата част от хората, които живеят в страната ни и не знам какво трябва да се случи, за да се промени това.

 4. 4 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Любопитно

  В БГ много хора си мислят, че разбират от всичко, че могат да правят всичко, че могат да вземат правилни решения вместо всеки друг по всеки проблем. Това е една от причините БГ да е в такова трагично състояние, Просто твръде много са ни "експертите" и не можем да различим истинските от фалшивите...

 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Популизъм без граници.

  Преподписаният от р.овч. договор за газа с много по-неизгодни условия за България, по-богати ли ни направи? Че чак и го наградихте с топло местенце в надзора на Лукойл.

  В България има три ключови проблема:
  -фасадната демокрация
  -неработещата съдебна система поради години кадруване и политически назначения
  -липсата на лустрация и декомунизация на държавния апарат

  Ако терминът "национално предателство" имаше някаква стойност тук, голяма част от парламентарно представените депутати от превратаджиите щяха да търкат наровете в панделата.

 6. 6 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "Ние сме уникални хора. Днес в България всеки разбира от футбол и от енергетика. В последно време усещам, че започваме да разбираме и от арбитражи - нека оставим това на специалистите" - така председателят на парламентарната енергийна комисия Рамадан Аталай (ДПС) отговаря в интервю за един жълт вестник на въпроса дали не се опасява, че докато тече анализа на ситуацията в енергетиката България ще бъде осъдена от Русия за проекта "Белене" в Арбитражния съд в Париж. Рамадан Байрам Аталай е работил 20 години в „Кремиковци”. След Девети септември бързо и рязко се създават благоприяти условия за следване на младежи и девойки от работническо-селски произход. Класово-партийният подход при подбора на студенти достига своята кулминация, когато се изграждат и т.нар. работнически факултети (рабфак), предназначени - по примера на Съветския съюз - за подготовка на заетите в производството млади хора, които по-безпрепятствено да станат студенти. Така Рамадан Байрам Аталай завършва Минно-геоложкия институт, минен инженер. Същевременно е и агент „ВЕРГИЛ" на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1982 г. Вие сте уникален председател на Комисията по енергетика. Днес в България всеки разбира от футбол и от енергетика. В последно време усещам, че агентите -доносници започват да разбират и от арбитражи… Формулата за “многостранно развитие” налагаше на учащият се да знае и може “от всичко по малко” и да бъде еднакво добър както в математиката, така и в атлетиката. През 1986 година ДС е "разполагала" с 61 хиляди доносници - по един на всеки 130 българи. http://www.dw.de/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D1%81-%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%81/a-16432413
  В СССР, в РАБФАК са приемани студенти предимно по инженерни специалности, сиреч работари. А у нас, в България – най-вече в специалностите икономика и право – изходни точки за властови позиции. Нашата олигархия дойде от Рабфака в СУ, специалност - "Право". Агенти на килограм, доносници на дребно и на едро…

 7. 7 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не вярвам, че доживях ден в който ще се съглася с някой от ДПС, но е много прав и по двете твърдения.

 8. 8 Профил на Красен
  Красен
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Е добър е цитата
  Наистина всички сме разбирачи в България .... затова сме на това дередже ...

  А човека принципно е прав - то ситуацията е малко като във вица "не съм дебел - нисък съм просто"

 9. 9 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#8:"Красен"]Наистина всички сме разбирачи в България .... затова сме на това дередже ... [/quote]

  До коментар [#8] от "Красен":Международната правна компания "Уайт енд Кейс" ( White and Case) ще представлява България пред Международния арбитраж в Париж по иска на "Атомстройекспорт". W&C са много много добри.
  Отличен избор!
  Да, но WC с плавно падащи седалки са много, много по-добри...и безшумно затваряне на капака се осигурява допълнително удобство и комфорт. Нужно е само леко докосване с върха на пръстите и седалото се затваря плавно, бавно и безшумно. Производителят гарантира постоянна скорост на затваряне за 30 000 цикъла /на отваряне и затваряне/.
  Темата тук е:
  1. Какъв е законосъобразният ред за ползване на юридически услуги по арбитражни и помирителни дела и спазена ли е процедурата по Закона за обществените поръчки?
  2. Как някаква си правна компания "Уайт енд Кейс" (White and Case) незаконосъобразно е избрана да представлява България пред Международния арбитраж в Париж по иска на "Атомстройекспорт"? Крайно елементарни въпроси, но председателят на парламентарната енергийна комисия Рамадан Аталай, а и Делян Добрев щеше да се обърка при отговора. А са положили следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."
  Да, защото там в Закона за обществените поръчки (ЗИДЗОП) от обектите на обществени поръчки не са изключени, юридическите услуги по арбитражни дела. В него е отразена вярно и не са превратно тълкували европейската правна уредба съгласно Директива 2004/18/ЕС и Директива 2004/17/ЕС. Защото когато директивата не е транспонирана или е транспонирана неточно, тя не води до искания и задължителен за държавите членки резултат. В случай, че държавата членка не е изпълнила правилно задължението си да транспонира правилно директивата се прилага директно нормата на директивата, която не е транспонирана правилно. Необходимо е нормата на директивата да е ясна, прецизна и безусловна, т.е. да не оставя възможност за преценка на държавата членка. Такава норма безспорно е - арбитражни и помирителни услуги, както е записано в Директива 2004/18/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 31 март 2004 година относно координирането на процедурите за възлагане на обществени поръчки за строителство, услуги и доставки. Този текст няма нищо общо с това неправилно тълкуване - "от обектите на обществени поръчки са изключени юридическите услуги по арбитражни и помирителни дела." Съгласно чл. 51, ал. 1 от Закона за нормативните актове задължително тълкуване на нормативен акт дава само органът, който е издал акта. Това е което не ни съобщи Делян Добрев, а и удобно никой не го и пита. Определено доста над един милиард ще дадем и на Путин и на White & Case LLP International Law Firm. Алеко Константинов го е казал много отдавна - "Имали бол пари - дали". Защото, дето викат американците, за каквото и да си говорим, дори за Международния арбитраж в Париж по иска на "Атомстройекспорт" да си говорим, накрая винаги става въпрос за пари.

 10. 10 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#5:"хм"]Ако терминът "национално предателство" имаше някаква стойност тук, голяма част от парламентарно представените депутати от превратаджиите щяха да търкат наровете в панделата.[/quote]Делян Добрев щеше да търка наровете в панделата.
  http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2012/09/21/1910951_uait_end_keis_shte_predstavliava_bulgariia_v_arbitraja/
  [quote#50:"Гневник"]Но как дяволът чете Е(или ЕС)вангелието? [/quote]

 11. 11 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Експертна нация сме.Далавера да има.

 12. 12 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 470 Весело

  Снимката с цитата: самозванец плюе по себе си и се разкайва. От 23 години се провеждат свободни демократични избори и винаги българите попадаха на най-добрите специалисти,

  защото първо попадаха на велики инженери и хидроинженери на политическата архитектура и дизайн,

  които подбираха най-добрите светила в икономиката, финансите, здравеопазването, образованието и в медиите особено. Българите до един също са си специалисти и имат нюх.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 13. 13 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Затова и футбола и енергетиката са на това дередже, защото всеки ги разбира.

 14. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  "Аталай повтаря тезата си, че вместо да се търси резерв за поевтиняване на тока и парното, е по-разумно да се върви към повишаване на доходите и жизнения стандарт на потребителите."

  Да върви - кой го спира?!
  Както казваха навременто във войската: хем ти е ред, хем ти се полага!
  Нали обещаваха самосфали с работни места, пенсии на кило,м заплатои на метър - сега да изпълняват?!
  Или май не!

  I Want To Believe
 15. 15 Профил на sofiancho
  sofiancho
  Рейтинг: 213 Весело

  Рамадан Аталай вчера влезе в парламента но вече си позволява да упреква цял един народ, който не е гласувал за него. Да си ходи в Турция където хората разбират единствено от джамии и алах явно му е трудно да възприеме нормалният свят.

 16. 16 Профил на vesperado
  vesperado
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Много е прав!
  Най-ни бива в плюенето по другите (монополисти, другопартийци, бежанци, европейци и т.н.) и търсенето на вината за нашата мизерия някъде другаде, а не в нас.
  А истината е че сме необразовани и завистливи и сами си ковем съдбата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK