Цитат на деня: Пост за Искров е сделка по законите на мафията

Цитат на деня: Пост за Искров е сделка по законите на мафията

© Юлия Лазарова"Това е сделка по законите на мафията, а не сделка по законите на обществото, защото е непрозрачна...За да си купи мълчание." 


Депутатът от БСП Георги Кадиев коментира пред Би Ти Ви информациите, че управителят на БНБ Иван Искров ще получи позиция в Черноморската банка за развитие. 


Той обясни, че за да подаде оставка с подобна уговорка - срещу пост, Искров гарантира, че ще мълчи за нещата, които знае и затова управляващите му правят услуга. "Имало е политици около КТБ през цялото време. Знае кои са...", каза Кадиев и попита защо нито една политическа партия не говори по темата.  
"Да", лаконен беше той в отговор на въпрос дали тези, които го спасяват са били част от играта и схемата. Кадиев припомни - "вижте в годините на ГЕРБ 2011-2012 КТБ как расте".  


Депутатът от БСП е един от малкото, който заема позиция по темата с готвения пост за Искров още от миналата седмица. 


"Не може хора, които са компрометирани да бъдат изпращани на държавни позиции, това компрометира и държавата", каза Кадиев и обясни, че управителят на БНБ е компрометиран от собствените си действия, заради извършеното по кризата КТБ. 


"Какво е доверието към БНБ? Нулево", обясни депутатът и че независимо дали има пряко отношение към банков надзор (това е една от тезите на Искров, когато се защитава по темата КТБ) или не, управителят на централната банка носи отговорност за отношението към нея. 


За позицията на вицепрезидент на Черноморската банка за развитие Кадиев коментира, че това е чиновнически пост за българин, защото държавата е акционер в институцията и решението се взема от правителството.


Кадиев каза, че не знае защо финансовият министър Владислав Горанов отрича за назначението, но че е ясно, че има решение на правителството, че няма да бъде изпратена на този пост Нина Ставрева - главния секретар на Министерския съвет в правителството на Пламен Орешарски, която трябваше да го поеме от декември. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK