Цитат на деня: Митът "Царят е различен от управлявалите ни" се провали за седмици

Цитат на деня: Митът "Царят е различен от управлявалите ни" се провали за седмици

© Юлия ЛазароваВ България има една широко разпространена представа за властта, която идва отгоре, пада върху нас и трябва да я търпим. В този смисъл българинът избира коя власт ще бъде по-малко лоша. Митът се състоеше в това, че след като е цар, сигурно ще е различен от другите, които са ни управлявали. Този мит обаче се провали за седмици."
Политологът Огнян Минчев коментира по "Нова телевизия" подписката за връщане на Симеон Сакскобургготски в политиката.


Според него образът на Царя е останал като една нелепа претенция за аристократизъм в българската политика. "Царският проект беше продукт на тази основна олигархична група в българското общество, която е свързана с "Мултигруп". След като убиха Илия Павлов - осиротяха. Доган ги припозна, организира ги в корпоративно-търговската групировка и сложи пред тях щита ДПС. В момента те се намират в тежка ситуация, защото банката им гръмна, след като се опитаха да вземат 4 милиарда през "Южен поток". ДПС пада и имат нужда от нещо ново", обобщи политологът.


Също по "Нова телевизия" бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов опонира, че подписката е инициирана, защото на България й трябват хора, "които не само да ходят с джипките и булдозерите, а такива, които да ни представят в Лувъра". "Предстои ни Шенген, еврозона, както и още много тежки казуси", допълни той, като поясни, че подписката е подкрепена от 113 интелектуалци.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK