Цитат на деня: Разправата с Борисов ще е като с царя и с Костов

Васил Гарнизов

© Юлия Лазарова

Васил Гарнизов"Борисов, този ябанджия, в момента е по един или друг начин лице на дясното. Той има дясно ориентирано политическо правителство, има и най-голямата дясна партия. И предполагам, че срещу него вече са се групирали достатъчно сили от различни посоки, които да ускорят неговия край. Мисля, че Борисов си дава сметка, че разправата с него ще е като с царя и с Костов. Тя ще дойде отвсякъде."


Това прогнозира политическият антрополог Васил Гарнизов в разговор за вестник "Култура" с Копринка Червенкова и Христо Буцев.
 
Предвиждането му за ГЕРБ е, че "тези хора, които се вляха, но не са от изначалната кохорта на Борисов, в скоро време ще направят революция. И че ГЕРБ ще се сцепи между два типа културни идентичности. На тези, образованите, деликатните, мислещите стратегически, и другите, които Борисов доведе."


Васил Гарнизов казва за премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов: "Него за това и го избират, защото всъщност се държи като едно жизнеутвърждаващо момче, дошло от село, което казва: "Абе, щом за мене имаше надежда, и за вас има надежда. Нищо, че сте обърнали Студентски град на една голяма кръчма и публичен дом... Вие имате бъдеще". Вярно е, че оптимизмът, ако не е положен в някакъв смислен разговор – разговор за сигурността и рисковете за България, разговор за българските институции, разговор за българското образование или здравеопазване – този оптимизъм наистина може да води до изглупяване. До една безпочвена вяра, че утрешният ден по принцип и по един скрит смисъл на историята е по-добър от днешния."
Попитан какво следва, ако качеството на Борисов е само едно - да вдъхва известен оптимизъм на населението и нищо друго, Гарнизов отговаря: 


"Мисля, че самият аз, предполагам и повечето от читателите на вестник "Култура", изпитваме базово културно недоверие към Борисов. Той не е от алтернативните пространства на Софийския университет или БАН от 1989 година, не идва от кулисите или задкулисието на властта. Той дойде от другаде. Ние спокойно можем да разсъждаваме за него като за чужденеца, но не чужденеца на Камю, а по-скоро като за ябанджията. Той не е от нашия свят, в наше село хората, които идват от другаде, до края на живота си остават "ябанджии". Тази автохтонност, която ти дава място и ти позволява лидерство в обществото, на Борисов му липсва.


Идва ябанджията - идва си със сопата, защото, като шестващ между социалните слоеве и социалните пространства, няма как да е без сопа, всяко пространство си има кучета да го пазят. Идва си с абичката, с лафовете, идва си обаче с приятелите, идва си с миналото – и малко по малко заема централно място. Разбира се, към ябанджията може да се отнасяме като към узурпатор - не бяхме внимателни и той грабна властта, която се търкаляше на земята, а ние не забелязвахме, че сме я изпуснали. Но ако го третираме като узурпатор, ние самите по-щастливи няма да станем.


Хората, които третират Борисов като узурпатор, слагат много лесни етикети: "И този (от нашите) се продаде на Борисов." А тези хора, които се включиха по един или друг начин в игрите на Бойко Борисов или в системата на управление – партийно, държавно управление, са образовани, качествени хора. Нещо повече, предполагам, че тези хора, които се вляха, но не са от изначалната кохорта на Борисов, в скоро време ще направят революция. И че ГЕРБ ще се сцепи между два типа културни идентичности. На тези, образованите, деликатните, мислещите стратегически, и другите, които Борисов доведе. В своето време Костов вкара нова кохорта от управляващи в политиката; царят вкара нова кохорта от управляващи (не коментирам техните качества). Борисов вкара една последна кохорта. Политици, които вкарват нови хора в политиката, по принцип трябва да се гледат с уважение. И който ги е подценил, е сбъркал. Борисов обаче вече няма какво да вкарва.


ГЕРБ и Борисов са в процес на свиване, все повече ще разчитат на външни партньори в политическото пространство. Колкото повече се свива политическото влияние на ГЕРБ, толкова повече двете ядра – на тези от "нашия" свят и другите от "неговия" свят – ще са изправени пред колизия. Същото се случи и в СДС. Половината хора в СДС говореха за другата половина като за кръга "Агнешките главички". Защото едните се събираха на по един коктейл да решават даден проблем, а другите сядаха на маса на чревца и шкембе чорба. Културен сблъсък.


Борисов, този ябанджия, в момента е по един или друг начин лице на дясното. Той има дясно ориентирано политическо правителство, има и най-голямата дясна партия. И предполагам, че срещу него вече са се групирали достатъчно сили от различни посоки, които да ускорят неговия край. Мисля, че Борисов си дава сметка, че разправата с него ще е като с царя и с Костов. Тя ще дойде отвсякъде. Стига в един момент във водата да замирише на кръв. И аз, като човек, който гледа отблизо политическото поле, се питам колко години след политическото унищожаване на Борисов няма да има здраво конструирано и работещо дясно политическо пространство..."

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6585 Неутрално

  Аз защо не си спомням за някаква страшна разправа с Костов и с Царя. Не си ли живеят сравнително добре или бъркам ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Няма да се притеснявате скъпи съграждани - мафията е по - слаба от народа, така че мафиотите този път няма да успеят както при метежа при който Борисов върна властта на народа .

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Свещената крава Борисов, която всъщност не е свещена, сам е ГЕРБ, ако го няма, ще стане като с НДСВ. Никакви революция, истински или метафорични, няма да има в ГЕРБ, а верноподаничество.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 4. 4 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Много, ама много ТЪПА статия!!! Как въобще можахте да я публикувате!!! Борисов не е никакъв дошъл от чужбина а си е живо олицитвоерение на Бай Ганьо от село! Селски тарикат, който говори 24/7 лъжи и отказва да дава отчет за НИЩО!!! Нито за свършената от него работа, нито за изхарчените от него пари!!!

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
 5. 5 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Този Гърнизов живее в света на Пеевски, Доган Василев, раданкънеевците и рубладжиите...... Ядец Гърнизов........
  а Копринка изобщо не ми се коментира.....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 6. 6 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Борисов идва от мутрите и не олицетворява дясното. Много по-близо е до старите комунисти, като Тато.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Не съм за Бойко, но да вярвам на Гарнизонов и Копринка Силночервенкова не е работа.

  Миша
 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 898 Весело

  А какви шамани имаше едно време, ее...

 9. 9 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 746 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  аз последната "голяма разправа", която помня беше с Пеко Таков. други в живота си не съм видял...

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  „В ГЕРБ има два типа културни идентичности“ В ГЕРБ няма културни идентичности.Там идентичностите са други -трибуквени.

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  "... Стига в един момент във водата да замирише на кръв ..."!

  Съгласен съм с автора, но само до някъде...! Ако не може да се докопа до президентсвото, съдбата на бате Бойко ще е тежка и безрадостна...! Но така е при комунистите, изтребват се едни други!

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  В някои отношения автора е прав, но някак пропуска отговора на въпроса, няма го ГЕРБ, няма я днешната коалиция и кой днес, не утре или след години ни управлява и ако да, понеже знаем кои са другите, това е за предпочитане или не.
  Просто си мисля, че всички критици на ГЕРБ и Борисов, ако не отговарят на този въпрос, някак не са честни спрямо читателите.

 13. 13 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Аз се чудех къде е мозъчния тръст , осигурил на ББ 12 изборни победи, пък ей го на, сам се обажда....
  Докато противниците му ползват такива експерти, ББ може да спи спокойно..............

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 14. 14 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Неутрално

  ..Разправата с Борисов ще е като с царя и с Костов...

  Мечтата на всеки комунез...!!!
  Баш и на Гарнизов!
  Но сега на дневен ред са БСП, Миков и Станишев... за голямо ваше съжаление!

  ПП: Апропо, опитаха се да му "вадят зъбите", ама не им се получи...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 15. 15 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Тези, които хвалят Баце, четкат Му егото и Му лижат трибуквията, тези ще са, които и първи ще се отрекат от Него и ще Го хвърлят на вълците.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 16. 16 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Аз наивно си мисля, че политческите партии не се отличават по това какво ядат и пият членовете и избирателите им, а по това как искат да постигнат страната ни да е добре. По логиката на Гарнизов няма начин мюсулмани да са в българска партия защото не ядат свинско. Това ми е много примитивно. И за едните и за другите тоталитарна диктатура на компартията не е цел в живота. Значи има основа за съвместна работа отвъд свинското.

 17. 17 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1497 Весело

  Ми какво друго да коментират в компанията на Копринка освен краха на ГЕРБ и да им се пълнят устата със слюнка предвкусвайки завръщането на държавната трапеза...сега карат само на киселец и постни сърми и получават халюцинации...

 18. 18 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 698 Любопитно

  Като чуя Борисов и дясно в едно изречение се изприщвам. Колко десен може да е бивш комунист, служител на МВР преди 10.11.1989, напуснал системата след 1990 защото е отказал деполитизация, и разказваш мили спомени за разцвета на държавата при неговия гуру Тато?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 19. 19 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1055 Любопитно

  Айде още един пророк-глашатай на ДС.

  Абе гледайте си доц. Орешарски, доц. Писанчев, доц. Бобева, доц. Йовчев, доц. Данов и другата комунистическа паплач.
  Я кажете, колко хубаво ви беше при това управление !

  Борисов лош или добър, е възможно единственият, който в момента може да поведе в Западна посока страната.
  Сигурно има и други, много по-кадърни от него, но нещо не мога да ги съзра на политическия хоризонт.

  Авторът, не бива да забравя, че лицата Копринка Червенкова и Христо Буцев, са глашатаите на ДС още от 1992г., а и от по-рано, може би както и самият той, лично инструктирани от националният предател=русофил Бригадир Аспарухов.

  За доказателство, който иска да чете:
  http://ivo.bg/2013/07/17/%D0%BD%D0%B5-%D0%BC%D0%B5-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%BC/

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Весело

  Цитирам: " Той не е от алтернативните пространства на Софийския университет или БАН от 1989 година,".... следователно е "..ябанаджия".
  Абе, аланколу, какъв антрополог си ти, какво изследваш - пространствата около СУ и БАН? Или българите като общност?
  Борисов е ябанджия, а "читателите на в. Култура" и "пространствата" - "вътрешните".
  Леле майко. Типичен пример за обърната реалност!
  Дневник, дайте по-сериозно бе, хора.

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  тази статия е полъх от бунището.

 22. 22 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#10] от "hodounski":
  Усеща се липсата на връзка с реалността на телефониста от окопа, явно някой тъмен драгалевец му е отмъкнал жицата

 23. 23 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Какво е "дясното" на Борисов?
  - възможно най-дясната мярка-плоския данък беше въведен от БСП
  - левите партии традиционно теглят ударно заеми...кой изтегли такъв наскоро?
  - Боце не подари ли кученце на Путин(или той стана десен), в знак на мъжка обич?
  - гербаджии ще подпомагат "някои слоеве от населението" финансово, чрез т.нар. "саниране". Това дясна мярка ли е?
  - десните партии поддържат армията си и винаги повишават разходите за отбрана."Десните" гербери оставиха армията да гние.
  Пак да питам.......ГЕРБ "дясна" партия ли е?
  Ако е - коя от инициираните й мерки може да се определи като дясна?

 24. 24 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Аха,вие продължавайте да "мислите" по този начин, продължавайте да елитарничите и да подценявате Борисов и избирателите му, продължавайте да се опитвате да се издигнете над "простолюдието" и ще гледате парламента през крив макарон на следващите избори.
  Защото елита на развитите нации не се състои от левичарски празнодумци, а от хората, които работят и творят смислени неща, от иноваторите и визионерите, не от Гарнизовци и Найотицинци.

  Hamster
 25. 25 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Интересен анализ, но мисля, че Борисов си дава сметка за ситуацията и си подготвя козовете от сега. Но, ако дясното се попилее още повече , и виждаме положението в ляво, то, с тази ниска политическа култура ,и трудно работеща култура на коалициите в България / говоря за наистина работеща за гражданите коялиция/ , то, тежки времена ни чакат напред.

  Защото, както виждаме, когато опре до личните интереси, Иван Костов / депозитите в КТБ/ и Станишев / депутаството в европарламента/ и Царя / земята/ показвят завиден егоизъм и много, много нисък морал.
  Да видим Борисов какво ще покаже.

 26. 26 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Това е като реч на партиино събрание от надъхани комунисти

 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4152 Неутрално

  [quote#8:"palav_nik"]А какви шамани имаше едно време, ее...[/quote]
  Интересното е, че този изхожда от грешното предположение за неизбежното ново разбиване на дясното, а съвсем забравя че в настоящия момент лявата част е много, ама много по-близко до разбиване и…самоунищожение.
  Той дали може да отговори на въпроса "колко години след политическото унищожаване на БСП няма да има здраво конструирано и работещо ляво политическо пространство…."?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 528 Весело

  Дясна партия? Национализацията на пенсионните партиди беше последната дясна политика на това ултра-бизнес-френдли правителство, начело с този образован, възпитан, добре изглеждащ джентълмен.

 29. 29 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#24] от "Hamster":

  Много точно, поздравявам те за този коментар!

  Доброто е заразно
 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3383 Неутрално

  Че е ябанджия , такъв е , вярно!

  klimentm
 31. 31 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Тоя явно не е в час! Борисов не е "десен" в пълният смисъл на думата! Той се явява единствения антикомунист с влияние и там му е силата! Да натика БСП в гробищата! А тая мантра за краха на ГЕРБ я слушам от 11 изборни загуби на БСП, насам!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 32. 32 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "..."Мисля, че самият аз, предполагам и повечето от читателите на вестник "Култура", изпитваме базово културно недоверие към Борисов...."

  Гарнизов, културно недоверие може и да изпитваш! И много други хора - също!
  Но все пак - тази "гнусливост", прокламирана от нечий културен амвон, по никой начин не е показала, за последните поне 70 години по нашите земи, че може да "произведе" нещо читаво!
  Започвайки от книга, филм, театър (на английски например!), та до една нормална, просветена личност с международен "калибър" и авторитет.
  Много отвъд това е национален лидер, с необходимите културни качества! Комай, такива примери и световен мащаб са единици!

  Това обаче не пречи на нашенските култур-трегери (и политолози) да дуднат: "прост е, селянин е, ял е филии с мас, кенефа им е бил на двора"! Няма да питаме какъв е бил дядо ти и къде е "ходил по нужда"!
  Не изпитваш ли и "културно недоверие" и към ватманите, когато се возиш на трамвай? Но не слизаш, вярвам?

  До днес не съм чул например Шекспир, някъде публично да се е оплаквал, че основните му зрители са били просяци, проститутки и докери!
  Нашенските "набедени" обаче, редовно не си харесват народа!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 33. 33 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Нещо повече, предполагам, че тези хора, които се вляха, но не са от изначалната кохорта на Борисов, в скоро време ще направят революция. И че ГЕРБ ще се сцепи между два типа културни идентичности. На тези, образованите, деликатните, мислещите стратегически, и другите, които Борисов доведе...МАТРЯЛА!!!

 34. 34 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Любопитно

  До коментар [#13] от "qwertqwert":
  ++++
  До коментар [#14] от "The Core":
  ++++

  Като видя този "антрополог", дал "интервю" за читателите на Култура /предполагам, под 1000 души, и то от "активните"/, и че К.Ч-ва все още е някаква там ... ами наистина е смешно ... а това, че Дневник го публикуват, си е за тяхна сметка ... нещо много "предозиране" обаче се получава напоследък

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 35. 35 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2938 Весело

  До коментар [#22] от "shileto":

  ++++Разсмя ме!

 36. 36 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  "И че ГЕРБ ще се сцепи между два типа културни идентичности. На тези, образованите, деликатните, мислещите стратегически, и другите, които Борисов доведе"

  Я пак погледни в кристалната топка!!!!
  Нещо май не си разчел времето и героите!

 37. 37 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 918 Любопитно

  Тоя откъде се пръкна?

  Да разлая троловете!!
 38. 38 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Борисов бил "чужденецът", А Костов и Царя наши хора. Егати тъпизмите.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 39. 39 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 797 Неутрално

  [quote#37:"lone_wolf"]Тоя откъде се пръкна? [/quote]

  От лабораторията на Лаборанта, който ще връща едни незаконно взети пари.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 40. 40 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#19:"ironhorse"]Борисов лош или добър, е възможно единственият, който в момента може да поведе в Западна посока страната. [/quote]
  ....
  На всичко отгоре, и Запада така вижда положението, и "антрополозите" изпадат в потрес

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 41. 41 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Чул те Господ.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 42. 42 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Весело

  До коментар [#35] от "hodounski":
  Разсмиваш се , ама колко да е смешно като е тъжно

 43. 43 Профил на arira_rari
  arira_rari
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Предполагам, че Борисов няма да чака никой да го отстрелва, а ще започне да се оттегля постепенно от активната политика в един момент, като остави жена начело на ГЕРБ. Но този момент не е настъпил още, колкото и да им се иска на мнозина.

 44. 44 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ще кажеш ,че пророк Исая говори от устата на тези полит-социолози.

 45. 45 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално
 46. 46 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 605 Неутрално

  чи ко му е на шкембето?
  много неща могат да се кажат, но със сигурност ББ не е за подценяване.

 47. 47 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Според мен автора има предивд много повече политеческа и медийна разправа, а не лична срещу Борисов като личност... А срещу И. Костов определено такава имаше... В момента , в който падна от власт всички, вкупом (на моменти правилно, но в 90% от случаите неправилно) плюеха по него. То за това и до ден днешен каквото стане Костов е виновен... От КТБ, та до земетресението в Непал.

 48. 48 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#12:"tsvetko_51"]Просто си мисля, че всички критици на ГЕРБ и Борисов, ако не отговарят на този въпрос, някак не са честни спрямо читателите.[/quote]

  +++++
  Най-лесно е да се критикува.

 49. 49 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 940 Весело

  интересен анализ ,все пак феномена "баце" бе създаден за да компрометира дясното и успя ,естествено твърде сложна материя за редовия гербероталибан

 50. 50 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#13:"qwertqwert"]Аз се чудех къде е мозъчния тръст[/quote]

  Пропуснали сте едно без - безмозъчния тръст.

 51. 51 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Любопитно

  До коментар [#25] от "Додо":

  "Да видим Борисов какво ще покаже. "...

  Ами ако питаш Кутев, Мая и др. подобни бареци, то Борисов вече е изкупил Добруджа, всички наркотици у тях отиват, всички цигари излизат от неговия гараж, цар Киро го е "писал на ведомост", има вече 3-4 резиденции (и в Драгалевци) и н'ам колко си декари гора... и всякая подобная чепуха...
  Но човекът си живее в бащината си къща, снима се по анцунг и маратонки с магнолиите, които сам си сади!
  Затова сега започнаха "културно да се гнусят" от него, начело с др. Гарнитуров!...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 52. 52 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Слаба статия - съгласен съм и аз с по-голямата част от коментарите. Чудно защо Дневник побликуват такива бози.

 53. 53 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  ВИИ Карл Маркс имени Ленина

  Това да се чува.

  Царо си управлява царските имоти...
  Командиря лабораторията си за управляване на рискове.

  Всека... да си знае ресора.

  "Цитат на деня: Разправата с Борисов ще е като с царя и с Костов"

 54. 54 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  Статията е интересна, но не споделям основните оценки. За да разцепи някой ГЕРБ, трябва да има личен рейтинг, близък до този на Борисов и разбира се харизма. Такъв човек засега не се наблюдава. Това предполага, че трябва да бъде внедрен и Борисов да не се усети, докато подкрепата за него набъбва... Не виждам как ще стане?!

  I Want To Believe
 55. 55 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Наказанията вече не трябва да са само хорски псувни

  bezsmyrten
 56. 56 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Предлагам г-н Гарнизов да основе партия.В нея да покани г-та А.Райчев, К .Стойчев,О. Минчев, Е.Дайнов и т.п. "всезнайковци" дето от сутрин до вечер дърдорят по медиите. Те вече 25 год.ни казват ,че така не се прави.Значи ЗНАЯТ КАК. Ми хайде да се жертват най-после за тази героична кауза. Иначе се получава,че са като лит.кино и театралните критици: никога нищо не са направили и няма да направят, но знаят как.Или е по лесно така да си ПОГОВНОРЯТ малко.

 57. 57 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  Не зная какъв ще бъде краят на Борисов, но той няма да настъпи скоро. По една проста причина - той е удобен. За много хора, да не кажа почти за всички. Както беше удобен и Тодор Живков. И това е, по което двамата толкова си приличат.

 58. 58 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 352 Любопитно

  [quote#19:"ironhorse"]Борисов лош или добър, е възможно единственият, който в момента може да поведе в Западна посока страната. [/quote]

  Те затова го нападат ката ден, само ми е чудно каква е ролята на Дневник с това наливане на масло в двигателя на бесепари и депесари?

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 59. 59 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Не че нещо за Бойко, аз вчера дадох мнение горе долу по същия въпрос, но казаното от Гамизом ме поуспокои предвид началната скорост, с която започна. Та мисълта ми конкретно е да оставим Бойко да си кара мандата заедно с коалицията. Най-малко това ни трябва, да се връщаме пак на изходна позиция. Прочее Гамизов. Той отдавна не беше се появявал, а може би е бил извън обсега на моето обществено наблюдение. Второ, откровено признава, че не е симпатизант на ГЕРБ и е нормално да чертае евентуални сривове в партиен план, впрочем няма нищо вечно. Трето, дава интервю в една медия на Копринка Червенкова, която също не е фен на ББ. Сумарно всичко това дава повод за приказки по негов адрес. Аз лично при такива заключения и сравнения с Костов и царя бих попитал каква е алтернативата и политическата сила, която ще смете Бойко. Спомена се, че може да е формация отцепена от Герб. А ако не стане?

 60. 60 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Ще ме извинява авторът, и Костов и Деди са далече от разбирането на народопсихологията на българина, освен това и двамата са надути и не си признават грешките, т.е. не се учат от практиката.... затова и бързо се скапаха като политици.... е вярно Деди придоби някакво имане, не може да се отрече...

  Бат Бойко, обратно си признава грешките, учи се от тях и гледа да не ги повтаря има огромна разлика м/у Бат Бойко модел 2009-10 и модел 2014-15.....
  Докато внимава в играта, признава си грешките и се учи от тях и най важното не ги повтаря, все ще е актален в българската политика.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 61. 61 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#18] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Какво е било пред 25 години, грош цена днес!
  У на Интересът клати феса, така че може да стане и много десен и много ляв, зависи от обстоятелствата.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 62. 62 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#58] от "такованка $-джия":

  Ами те са си чиста проба интриганти!
  Плетат си интрижки за собствен интерес - я за газетите, я за боса...
  Цицат и фондчета и целеви помощи оттук-оттам!
  Празно няма!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 63. 63 Профил на lele266
  lele266
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Щом руската пропаганда в съюз с ДПС не успя да затрие ГЕРБ значи ще оцелеят. Руската пропаганда успя да унищожи СДС на костов за един мандат. ГЕРБ след изкарам мандат пак е най-голямата партия......

 64. 64 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#11] от "tww09306483":

  Според мен Гамизов играе ВА БАНК,но е на крив път,въпреки претенциите си за" синя кръв" и социална атнропология!Не знам кой му е платил за всичко,което е "излял" така "искрено" пред др.Копринка , но е по-добре да спре навреме,защото ние,ябанджиите, не търпим такива ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ!
  Пък и в-к Култура не се чете от истинския елит на нацията/доколкото е останал/,а от другари като Искра Баева,Иво Христов ,Мая Манолова ,проф.? Пантев,и да не изреждам повече!

 65. 65 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#8] от "palav_nik":

  Да, имаше един, назначил се за "червен шаман", който отиде в небитието..

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 66. 66 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 591 Разстроено

  Васил Гарнизов, който се мисли за политолог, досега освен приказки без покритие, нищо друго не е казал.
  ..и по времето на СДС беше същия...
  .. или се мисли за "тайно оръжие"...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 67. 67 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#61] от "boby1945":

  Бре, пак си се появил.
  Явно, където и да се появиш, те оценяват подобаващо.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 68. 68 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Вестник Култура - що за анахронизъм!!! Кой чете тази малотиражка с претенции за елитарност?!!!

 69. 69 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#64] от "doroteus":

  Въобще нямам намерение да коментирам т.нар. в-к Култура...! Просто се мъча да отсея зърното от сламата, докато се питам, какво е ГЕРБ без бате Бойко! Ами същото, като НДСВ без царя!

  Бивш tww09306483.
 70. 70 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 466 Весело

  Каква интелигентност, финес и ерудираност лъха от снимката и от изказа на г-на....

 71. 71 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  Трудно свързвам Борисов с дясното.По-скоро за мен е събирателен образ на недотам чистото и почтеното в политиката.

 72. 72 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#69] от "tww09306483":

  Наистина беше така ,но смятам,че вече не е !

  А и какво му е на Бойко,че да бързаме да го "отписваме"????
  Той не е "докачлив" като един преференциален вложител в КТБ!
  Име не пиша,защото има още доста "облъчени" от въпросната личност!

 73. 73 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3200 Любопитно

  ,,...Той не е от алтернативните пространства на Софийския университет или БАН от 1989 година, не идва от кулисите или задкулисието на властта. Той дойде от другаде. Ние спокойно можем да разсъждаваме за него като за чужденеца,...,,

  Е ами щом като за вас от университета и БАН на осемдесетте години,Борисов е чужденец, то следва че и народа който вече два пъти го избира е чужденец за вас. И ще е много хубаво когато на ваше място дойдат момчета без вашата закваска

 74. 74 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  [quote#23:"manu_chao"]Пак да питам.......ГЕРБ "дясна" партия ли е?
  Ако е - коя от инициираните й мерки може да се определи като дясна? [/quote]

  Не ве, само лява партия е, а БСП е дясната партия, затова и отива в небитието

 75. 75 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3200 Любопитно

  [quote#70:"echooo"]Каква интелигентност, финес и ерудираност лъха от снимката и от изказа на г-на.... [/quote]

  Аз такъв като го видя с брадата 'ла Че Гевара веднага знам каква помия ще излее

 76. 76 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 804 Весело

  [quote#18:"The Dark Prince Of Bankya"]Като чуя Борисов и дясно в едно изречение се изприщвам. Колко десен може да е бивш комунист, служител на МВР преди 10.11.1989, напуснал системата след 1990 защото е отказал деполитизация, и разказваш мили спомени за разцвета на държавата при неговия гуру Тато?[/quote]
  Принце Тъмни драги, знаеш ли, че през 1989 г. имаше един милион комунисти с книжки. Сред тях бяха: 100 % от съдиите, 100% от офицерите, 100 % от началниците от шеф отдел нагоре, 99 % от доцентите и професорите, 100 % от писатели, художници и пр. трегери и за цвят малко балами - бачкатори.
  Питам: откъде си представяш, че след 1990 г. ще се пръкне готов образован, интелигентен и десен антикомунист, който да не е бил поне комсомолец, ако не партиец ? Я да ми дадеш поне един пример за такъв. Освен екс-затворника Илия Минев, да кажем. Или - утрепания Сашо Сладура.
  Освен това вече няма дясно и ляво (освен в побелелите партизански глави). Я да ми пишеш по какво точно се различават милионерите Гергов, Пеевски и Прокопиев - да кажем. Или колко лява е програмата на ПЕС-овете и на туземните им подражатели?
  Не разбра ли, че днес "ляво" и "дясно" се ползват само за етикети, за да се бие врагът зад тях. И че човек трябва да се оценява не по етикета, а по това какво върши.
  В този смисъл Борисов има един етикет - строи. Правилно или не - строи и остава след себе си: зали, болнични отделения фрашкани с апаратура, църкви, зали, мостове, селски пътища и пр. И - метро и магистрали.
  Ако това те изприщва - препоръчвам кортизон - много помага. Опитвал съм го.

  Поздрави
 77. 77 Профил на Реформатор Пръмов
  Реформатор Пръмов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Обичам да хапвам сутрин преди работа шкембе-чорбица.
  И тогаз в главта ми нахлуват едни леви мисли....
  Не е за разправяне.
  Работя, колко работя ..... нищо работа. И заплатата толкоз.
  Но се успокоявам с цитат от Камю.
  Автохтонност.
  Трябва да питам жената, какво означава.
  След обед пък леко ми се доспива.
  Свивам се в някой ъгъл на задкулисието
  и за половин час се лишавам от културната си идентичност.
  Колегата казва, че леко похърквам.
  Нейсе. Това да ми е кусура.
  Жената пак ми звъни и вика, че довечера сме канени на коктейл.
  Значи съм дясно мислещ.
  Във входа никога не ме избират нито за касиер, нито за домоуправител.
  Явно ме имат за ябанджия.

 78. 78 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 975 Неутрално

  [quote#54:"2.5"]За да разцепи някой ГЕРБ, трябва да има личен рейтинг, близък до този на Борисов и разбира се харизма.[/quote]
  Нито някой имаше близък до рейтинга на царя,нито харизмата му.Един мандат изкара в коалиция с тези,дето щяха да му купуват билет за Испания,после изчезна.

 79. 79 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Тоя що не гледа разправата със Станишев? За мен тя е много по-жестока - оставиха го да ги провали на 12 поредни избора досега, а има всички индикации (за моя огромна радост), че ще го оставят да продължи в този дух!

 80. 80 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#51] от "The Core":

  Много точно! Напълно съгласен!

 81. 81 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1016 Весело

  10 % лихва и хиляди хектари с гори е страховита саморазправа

 82. 82 Профил на Peni Radulov
  Peni Radulov
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Не рабирам др.в.гамизов,какъв му е проблема?Абе аланкоулу първо като прочетох,че копринка червенкова е анализатора няма място за теб в коментара!?Не че Б.Борисов е идеалния премиер но алтернатива друга не виждам.Когато на небосклона изгрее ярка звезда,тогава слънцето Б.Борисов ще залезе.До тогава ще се греем на това което имаме.А ти другарче си оплаквай комуно-олигархичната партийка,която те държи на хранилка!Не се занимавай с ГЕРБ и лидера й,не ти искаме мнението!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK