Цитат на деня: Смъртта на ромчета сваля продължителността на живота у нас

Цитат на деня: Смъртта на ромчета сваля продължителността на живота у нас

© Красимир ЮскеселиевИмаме висока детска смъртност, основно при ромското население. Тя е тази, която сваля средната продължителност на живота.

Това коментира в интервю пред в. "24 часа" съветникът на икономическия министър Владимир Каролев. Обяснението е в отговор на въпрос, свързан с пенсионната реформа, за това, че продължителността на живота на българите е по-ниска от средната за ЕС.


Каролев допълва, че средните години, в които един българин получава пенсия, са съпоставими с тези на жителите на Западна Европа.


"Да ме прощавате, но никой в Западна Европа не се пенсионира, ако няма 60 г. - нито пожарникари, нито полицаи", допълва той по повод, както я нарича, "така наречената пенсионна реформа".
В отговор на въпрос за стабилността на управляващата коалиция Каролев казва: "Трябват компромиси. Например на мен повечето от исканията на Патриотичния фронт ми харесват. Но не трябва да има проблем да се агитира на майчин език."


Съветникът на Лукарски анализира още, че проблемът в България не е голямата разлика в доходи на бедни и на богати, но не въобще, а на "тези, които са ги изкарали не по честен начин". "С доходите на богатите, станали такива от корупция, наркотици, политици, използвали властта, за да забогатеят. Извървели почти светкавично пътя от скъсаните дънки до частните яхти и палати в Гърция. Това създава голям морален конфликт, то е вредното.  Затова ни трябва истинска съдебна реформа - за да вкара политици и бандити в затвора, и то за по-дълго време."


Каролев съобщава, че има "няколко сериозни немски компании, които гледат към нас като към дестинация за построяване на завод за коли. Така че и това ще стане". Той не дава повече подробности за компаниите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK