Цитат на деня: По логиката на патриотите не трябваше ли вместо Самуил да е Симеон Велики

Ивайло Дичев

© Надежда Чипева, Капитал

Ивайло Дичев"По-генералният спор с патриотите "тенденция СКАТ" е в това дали на такова централно място следва да стои монумент на цар, когото свързваме с поражение и край на Първото българско царство. Да си представим, че искаме да породим някаква гордост, някакво позитивно чувство към родината си. Не трябваше ли там да стои примерно Симеон Велики според логиката на същите тези патриоти?"


Проф. Ивайло Дичев в коментар за "Дойче веле"

В коментара, озаглавен "Защо точно Самуил? И защо точно там?" Ивайло Дичев пише:
"Да сте чули някой от критиците на новия паметник да твърди, че Самуил не е български цар? Аз не. Пък и не тук е проблемът. Цар Самуил е владетел, чиято история е пресъздавана пластично много пъти - от гениалната трагична версия на Самуиловите войни от Далчев, до монументалната, малко патетична версия при Петрич от Гондов. Башка картини, конференции, книги... Колко монумента трябва да направим, за да преборим македонците? Мултипликацията в монументалния жанр винаги ражда инфлация, чийто ефект е в последна сметка обратен - обезценяване.


По-генералният спор с патриотите "тенденция СКАТ" е в това дали на такова централно място следва да стои монумент на цар, когото свързваме с поражение и край на Първото българско царство. Да си представим, че искаме да породим някаква гордост, някакво позитивно чувство към родината си. Не трябваше ли там да стои примерно Симеон Велики според логиката на същите тези патриоти? Представете си, господа националисти, този площад, на който се правят военни ритуали на Гергьовден - българските войници ще се строяват между ослепените войни на Далчев и светещите очи на Хайтовия Самуил. Защо да си го причиняваме? Не е ли по-добре да се направи жест към някакво положително събитие от миналото, с което се гордеем и което дава поуки за бъдещето? Да речем, Съединението, което е едновременно и събитие, и принцип. Обсипват ни с аргументи, че в управлението на Самуил има и добри страни. Добре де, сложете нещо на улицата с името му, пренесете мощите му в катедралата - има най-различни форми на жест към миналото. Но защо трябва тъкмо той да стане основен символ на нашата държавност? Състезанието с македонците май не обяснява този абсурд - тук има по-скоро нещо, свързано с българския мазохизъм, с желанието ни непременно и винаги да се преживяваме като роби, като геноцидирани. Ако има нещо мрачно, гадно, унизително в историята ни - ще го изровим и типосаме в центъра на пространството ни, за да имаме повод да се окайваме и да мразим някого.
Вероятно у всеки български владетел може да се намери и нещо добро. Фердинанд например е създал Пепиниерата (Борисовата градина) и е въвел разни европейски неща в София. Ами да вземем да му вдигнем един монумент и на него, като сме започнали. Градът ни, и особено парковете започват да приличат на гробища: монумент до монумент, за всеки, по всякакъв повод. А ако някой дръзне да възрази, веднага го навикват, че не почита миналото, обявяват го за отцеругател и родоотстъпник - и дори най-страшното - соросоид.


Не може да има паметници на всички, това обезсмисля самия принцип на колективната памет, който филтрира миналото и прави обобщения, важни за групата по-нататък. Как се случва тази мултипликация? Рецептата е видна в случая със Самуил: амбициозен човек на изкуството плюс частен спонсор плюс неадекватна община плюс заспало гражданско общество. Веднъж построена, една такава статуя вече няма как да бъде премахната. Нали виждате как се влачи случаят с "1300 години България" пред НДК? Впрочем интересно ми е как онези, които настояваха, че паметникът на Старчев е грозен, се чувстват сега пред този - тъжен кич, осеян с лъвчета, кръстчета, големи мускули и дори светещи в мрака очи. Впрочем нека обърна внимание и на това, че физическата близост на Хайтовия Самуил до Далчевите войни представлява посегателство над културното наследство на столицата - това е все едно аз да се хвана да добавя свое стихотворение към "Епопея на забравените".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (163)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Само за справка. Вчера от около 19:30 до около 23:00 покрай паметника минаха и се спираха стотици хора. 95% изразяваха мнение, че паметникът изглежда повече от добре и че най-накрая столицата си има български цар.
  Това е за мрънкачите, с които всички(!) медии ни заливат от няколко дни.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 2. 2 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Тоновете мастило, коити се изписаха за някакъв си паметник показва едно, че самите ние не сме наясно, кои сме, какво искаме, какви искаме да бъдем.

 3. 3 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 367 Неутрално


  Проф. Ивайло Дичев е от питомците на г-н Сорос, от Отворено Обшество, нали?

 4. 4 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 470 Весело

  Правилно е да се пише Самоил ))))

 5. 5 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#1] от "Сашо":Кой мрънка?! Дисниленд е място за забавление )))

 6. 6 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#2:"wallenstein"]Тоновете мастило, коити се изписаха за някакъв си паметник показва едно[/quote]

  Тоновете мастило се изписаха само от хора, дето се броят на пръстите на едната ръка.
  Но имат достъп до медиите.

  Ако се отиде в Карнобат и се питат 1000 човека дали да има паметник на Самуил, едва ли и един ще има нещо против.

  Така се прави пропаганда.
  С медии.

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Не смея да споря с така наречената художествено-творческа интелигенция,но ме е страх,че този паметник ще повлече крак и ще нагъчкаме София като Скопие.

 8. 8 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Решението е взето от Близнашки. Къде бяха всички мрънкачи цяла година? Сливи ли имаха в устата?

  Представям си какъв вой ще настане, като дойде време за моча.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Звучи логично..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 990 Любопитно

  "Рецептата е видна в случая със Самуил: амбициозен човек на изкуството плюс частен спонсор плюс неадекватна община плюс заспало гражданско общество."
  Интересно защо на толкова много хора паметникът им харесва, Дичев, хм?
  Тази сутрин една дама, преподавател по културология, по телевизията доброволно се самонарече "задник", явно обидена на Божо Димитров.
  И това са ни "интелектуалците"?


  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на vencho80
  vencho80
  Рейтинг: 215 Неутрално

  Нека "Дневник" да пусне анкета да видим кои са мнозинство , щото ми се струва , че няколко соросоида + протестна мрежа са единствените мрънкащи

 12. 12 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Ами да беше излязъл Дичев през последните 25 г. (че и преди това) и да настоява за паметник на Симеон! А засега Самуил е добра идея. И светещите очи също! Браво на Хайтов за идеята! Както постнах и в „Капитал”, десетки са примерите, когато подобни паметници са ставали културен и туристически феномен. Ще припомня само статуята на Жулиета в измисления й двор във Верона и десетките хиляди туристи, които отиват там, само за да я хванат за цицата - вече здраво излъскана от това Така че моля се правоверните общинари да не замажат с нещо светещите очи на Самуил, които още отсега са хит! Ако им хрумне подобна идиотщина, пръв отивам да пазя паметника от ново - не византийско, а българско ослепяване!

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 13. 13 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Както вчера коментирах, след прочита на историята в частта със Самуил/сериозни съмнения, че е наредил да убият двамата му братя, а третият направо си го е екзекутирал заедно със цялото му семейство-без племенника му за който сина му се е застъпил/, та имайки предвид колко войници са загинали в многобройните му набези срещу византийците/за мен е бил слаб пълководец/, направо е кощунство да му се издигне 4-метрова статуя/а той е бил 1.60/ в центъра на София.
  Прав е професора. Подкрепям становището му. Общинската и кметска власт се изложиха.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 14. 14 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  дали на такова централно място следва да стои монумент на цар, когото свързваме с поражение и край на Първото българско царство.
  --------------------------------------------------------------------
  Нещо си мислех, че един "професор" би следвало да има поне някакви познания по история.....или поне да е наясно, че е пълен профан и дипломатично да си мълчи, а не да тиражира невежеството си....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 15. 15 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Когато бях малък много харесвах такива паметници - като излезли от комикс.

  Ако сме искали да покажем инфантилно отношение към историята си и изкуството - успяхме.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 16. 16 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#11:"vencho80"]че няколко соросоида + протестна мрежа са единствените мрънкащи[/quote]

  вярно

 17. 17 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#13] от "Кремена":
  Прав е професора. Подкрепям становището му
  ------------------
  Ми да.
  На един акъл сте.
  И двамата сте прочели отгоре-отгоре за Самуил квото е дал чичко Гугле и станахте "спецялисти"...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 18. 18 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  "Но защо трябва тъкмо той да стане основен символ на нашата държавност?"

  Не е основен, но все пак е символ.
  Благодарение на Самуил и неговата династия, българската държава е запазена за още половин век след падането на Велики Преслав. Разбира се нищо не пречи да се направят паметници и на останалите ни велики владетели...

 19. 19 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#11] от "vencho80":
  Нека "Дневник" да пусне анкета да видим кои са мнозинство , щото ми се струва , че няколко соросоида + протестна мрежа са единствените мрънкащи
  -------------------------
  хахах, това е вица на деня .... Дневник безпристрастен арбитър ...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 20. 20 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#11] от "vencho80":

  http://www.dnevnik.bg/poll/?pollid=6105

  То има такава анкета, ама резултатите от нея не се харесват на левичарите от фондациите, та затова е забутана така, че да не се вижда

 21. 21 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Авторът на статията има много слаба представа за българската история.
  Аман от всичкоразбирачи. Явно докато е изучавал особеностите на културната антропология по света и унас, на Ивайло му е обягнало едно късче от българската история. Хайде Иво, go back to school.

 22. 22 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1813 Весело

  Бе то София е присъединена към българската държава от Крум - негов паметник трябваше да има там, ама нейсе!

 23. 23 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 418 Неутрално
 24. 24 Профил на ramboto
  ramboto
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Колко монумента трябва да направим, за да преборим македонците? " - трябва само да им се припомни че са българи и като такива Самуил пак си е и техен цар, няма за какво да ги борим.

 25. 25 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Като ще се учите на история от гуглето, поне започнете с търсене по "Самуил Ставракий" и "Калоян кореспонденция папа".....
  И си напънете мочзъчните клетки малко....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 26. 26 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#11] от "vencho80":

  ВЕче пусна и над 60 процента от хората одобряват паметника без уговорки!

 27. 27 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Когато се вглеждаме в историята си и търсим там ценности, които ще поставяме в основата на националното си самосъзнание е редно да търсим непреходни неща. Затова на мястото на Самуил, трябваше да бъде Борис Първи, християнизирал българите и направил много за създаването на кирилицата, все непреходни и стойностни неща.

 28. 28 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1813 Весело

  До коментар [#13] от "Кремена":Е, то ако се ръководим от семейно-династическите истории на владетелите, едва ли пет паметника на монарски биха останали от Атлантика до Тихия и Индийския океани!

 29. 29 Профил на vencho80
  vencho80
  Рейтинг: 215 Неутрално

  До коментар [#20] от "Alkizeer":

  Веднага гласувам ДА , ако има и въпрос "Харесва ли ви ?" Отговора щеше да е ДА

  Изпипани детайли и изглежда внушителен , поздравления за скулптора

 30. 30 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Интересен народ сме. Търсиме проблеми без да ги има. Че какво му е на паметника или на мястото. На мен пък ми харесва. Защо бил той на Самуил, ами защото ако беше на друг пак щяха да се намерят философи да задават същия въпрос. На мен пък ми харесва и паметника и мястото и очите на царя дори. Интересно виждане на автора и точно това хрумване пък ме кефи най вече.

 31. 31 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 375 Разстроено

  Проф. Дичев - а какво ви е мнението за МОЧА? Кога ще разкараме тази гротескна композиция от центъра на София?

  И защо всички са се вторачили в паметник на БЪЛГАРСКИ ЦАР, а никой дума не обелва за паметник на завоевателна армия?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 32. 32 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1035 Весело

  Снощи по ТВ някакъв склуптор на въпрос какво не харесва на паметника каза, че проекта на негов приятел му харесвал повече та за това

 33. 33 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 487 Любопитно

  "дали на такова централно място следва да стои монумент на цар"

  Според мен на такова централно място е за предпочитане паметник на български цар, който и да е той, отколкото паметник на съветската армия освободителка...

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 34. 34 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1896 Весело
 35. 35 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#7] от "chicago514":

  Или като Лондон
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_public_art_in_the_City_of_Westminster

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 36. 36 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Някой маже ли да ми обясни защо Ивайло Дичев е знаменосец на кохортата плювачи?

 37. 37 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 523 Неутрално

  И, Дичев, в крайна сметка не е важно да си мерим царете кой е по-по-най. Все едно да си мерим писателите - Стефан Дичев или Емилиян Станев е по-добър исторически писател... Важното е да имаме малко национално чувство и малко смирение. И малко радост от хубавите неща, които се случват. Въпреки всичко и въпреки... логиката ти.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 38. 38 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1768 Неутрално
 39. 39 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1400 Любопитно

  До коментар [#17] от "qwertqwert":


  [quote#17:"qwertqwert"]И двамата сте прочели отгоре-отгоре за Самуил квото е дал чичко Гугле и станахте "спецялисти"... [/quote]
  ++++++++++++++
  ++++++++++++++
  ++++++++++++++
  Родът на Цар Самуил е жив и почете България! Македонците пред колапс!

  http://www.bgvladeteli.com/news/family-of-tsar-samuil-is-alive-and-honor-bulgaria.html

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 40. 40 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#10:"dogwoman"]Тази сутрин една дама, преподавател по културология, по телевизията доброволно се самонарече "задник", явно обидена на Божо Димитров. [/quote]

  Гледах и нея и Солаков...Божо май ще излезе по-прав в определенията си за тези хора отколкото мислех вчера.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 41. 41 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Дойче Веле?
  Достатъчно - бяха си подривна радиостанция на времето и подривна станция си се оказаха.

 42. 42 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Г-н Дичев, паметник на цар Симеон трябва да има на мястото на МОЧА.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 43. 43 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#23] от "rio":

  Ужас.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 44. 44 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1587 Весело

  браво на автора ,трябва да има някой който от време на време да сритва наглите кичозни задници в България !

 45. 45 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Дневник, излагате се - махнете го тоя българомразец вече.
  Писна ми!

 46. 46 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4104 Неутрално

  До коментар [#3] от "mg.forum":
  [quote#3:"mg.forum"]Проф. Ивайло Дичев е от питомците на г-н Сорос, от Отворено Обшество, нали? [/quote]
  А да не би "mg.forum" да е от питомците на Затворено общество (asylum)?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 47. 47 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Паметника на Терминатора Самуйл дори не може да се сравнява с онази грозотия пред НДК. Дори да му се смеят хората, поне е приятен за окото.
  Гордостта че живееш в красив град е по-важна за патриотизма от гордостта че някога някакъв цар направил нещо - от второто така или иначе получаваме предозиране в училище. Като гледа човек Австралия, САЩ, Германия, Канада - колко велики царе почитат и по-малко патриоти ли са заради това?

 48. 48 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Хората, които с радост приемат обидния за българите МОЧ, са изпълнени със ''справедлив'' гняв срещу това в центъра на София да има и малък паметник на велик български цар. Хак ни е блатото!

 49. 49 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  Паметникът е грозен и кичозен, но това не е беда.
  Бедата е, че на мнозинството от населението това му харесва.
  Безнадеждна работа.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 50. 50 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  [quote#10:"dogwoman"]Интересно защо на толкова много хора паметникът им харесва, Дичев, хм? [/quote]

  Защото това е основната характеристика на Кича: да е лесно смилаем и по тази причина лесно усвояем и харесван от 'масите'.

 51. 51 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Поради липса на настояще и особено на бъдеще за българите в страната им,управниците се вторачиха в миналото по този крайно помпозен начин.Така си осигуряват поне 2-3 седмици спокойствие,пошлите бойкоугодни медии ще бърборят за паметника,но дума няма да кажат за потресаващото бездействие на властта по всички важни въпроси.Дори да е добър паметникът,мястото му не е там-стои като Бойко Борисов във филхармонията.

 52. 52 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ние сме българи и искаме да се помни историята и славните ни царе. Не искаме да забравяме и петте века мъка под турско робство, защото това ще означава неуважение към падналите за свободата ни, а и ще даде повод на Турция пак да си повярва. Ще има паметници и на другите царе, бъдете спокойни!
  Да живее България!
  Амин!

 53. 53 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Има два отговора на този въпрос.

  Първо, трябваше да се почне отнякъде с намирането на място на българската средновековна история в центъра на града. М.г. беше милениум от смъртта на Самуил. Догодина ще е нещо си от посрещането на кирилометодиевите ученици, след 2 години - от Покръстването , по-догодина - от Богомилството, така че при наличие на желание ще дойде ред и на другите владетели. Тук идва и големият въпрос, кога ще бъдат изгонени колите от площадите в центъра на София, за да има повече избор, да не се налага всички паметници да се редят пред Св. София

  Второ, Самуил е владетел, царувал от София през част от своя живот. Крум е изклал половин Сердика, но не е управлявал от нея. При Борис I не знам дали София е била изобщо е била в пределите на държавата. На Симеон Велики мястото би трябвало да е подобаващо централно, съобразно Златния век на България - в центъра на някакъв площад например, не на алея. Асен и Петър си имат свой град - Търново.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 54. 54 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Този паметник дойде тъкмо навреме, за да отклони вниманието в "правилната" посока. Останаха на заден план всичките неудачи на коалицията, която ни управлява, хилавата икономика, липсата на растеж, мизерните доходи и т.н.

 55. 55 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Няма да престана да се учудвам за тоновете хартия изписани по токова по същество незначителен повод, ами спонсорирайте, направете конкурс и изработете и поставете паметник на който пожелаете друг, по-велик, по-допринесъл за България цар и/или политик.
  Но да се издигне до национален въпрос от първостепенна важност проблема с този паметник, когато се решава истинската ни съдба, в каква държава ще продължим да живеем и въобще, дали ще оцелее държавата предвид сериозните проблеми с ниския стандарт и произтичащите от това последствия, като емиграция на активните и образовани хора, проблемите с образованието и културата, проблемите със здравното и пенсионно осигуряване, не интегрирането на огромни маси от населението и какво ли не още.
  Но..проблема с паметниците, техните очи и мястото на поставянето им е алфата и омегата и а ги решим, а сме си оправили живота.

 56. 56 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#7] от "chicago514":

  Не виждам защо трябва да ни притеснява това, което правят македонците. Те ако искат и бай Тошо може да им дадем на заем, та хептен да си запълнят античката история. Майтап, кеф ти Александър Македонски, от тук от там някой и друг цар и те ти античка Македония.
 57. 57 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Не искам да се правя на разбирач.....
  Но Самуил води 40 години война с последния велик римски император и последното величие на Източната римска империя. По негово време България е с най голяма територия..и вонна мощ....И войни, войни, войни..... Велик човек....

  Този паметник от първия ден влезе в душата на българина. Никой не може да пипне вече......А това с очите е нямам думи........Тези очи ще пронизват и българите след нас. Сякаш ни гледат ослепените Самуилови войници......И питат........Нещо като Народе!!!!

 58. 58 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ан Цолов и Виктория Николаевна няма начин да нямат някоя олигофренска позиция по въпроса.Те са много начетени и умни-успяха за един час да не зададат нито един смислен въпрос.Вместо това-уиски,Регенил,кокорене и гузни криви физиономии(3).

 59. 59 Профил на female
  female
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Това е:

  ...амбициозен човек на изкуството плюс частен спонсор плюс неадекватна община плюс заспало гражданско общество. ...
  ....ук има по-скоро нещо, свързано с българския мазохизъм, с желанието ни непременно и винаги да се преживяваме като роби, като геноцидирани....
  ...Градът ни, и особено парковете започват да приличат на гробища: монумент до монумент, за всеки, по всякакъв повод. А ако някой дръзне да възрази, веднага го навикват, че не почита миналото, обявяват го за отцеругател и родоотстъпник - и дори най-страшното - соросоид....

 60. 60 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  [quote#32:"shileto"]Снощи по ТВ някакъв склуптор на въпрос какво не харесва на паметника каза, че проекта на негов приятел му харесвал повече та за това[/quote]

  http://play.novatv.bg/programi/chasut-na-milen-tsvetkov/623460?autostart=true

  Пропускаш, че той говори' основно за начина, по който са организирали т.н. 'конкурс'; че времето е било кратко и най-вероятно е бил предварително решен.

 61. 61 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#50] от "princess_x":
  Защото това е основната характеристика на Кича: да е лесно смилаем и по тази причина лесно усвояем и харесван от 'масите'.
  ------------------------------------------------------------------------------------
  Ъхъм.
  От което следва, че много@уйника на Старчев е автентично и гениално произведение на изкуството - не е лесно смилаем, лесно усвояем и не се харесва на "масите"......
  Поредната високоентелектоална бяла птица, дето не е нито лебед, нито гълъб....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 62. 62 Профил на by85
  by85
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#13:"Кремена"]след прочита на историята в частта със Самуил[/quote]
  Зависи на какви извори си попаднала. Те македонците ако знаеш какви прочити правят... Ето нещо ново

  https://www.youtube.com/watch?v=Gc8LYQEK0oc

  “Православието и славянството са две овчи кожи, с които отдавна се прикрива хитрият руски вълк” П.К.Яворов
 63. 63 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#47:"Skydiver"] Като гледа човек Австралия, САЩ, Германия, Канада - колко велики царе почитат и по-малко патриоти ли са заради това?[/quote]

  Шегуваш се, нали?
  Разгледай тук:
  http://washington.org/washington-dc-monuments-memorials

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 64. 64 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1896 Любопитно

  [quote#59:"female"]...амбициозен човек на изкуството плюс частен спонсор плюс неадекватна община плюс заспало гражданско общество. ... [/quote]
  интересно, колко ли още налудничави произведения на разни соц запъртъци ще пробута другарката Йордечка по тоя начин

 65. 65 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Що е то патриотизъм в България?Ураджийски крясъци,''ти болгарин ли си,бе''(?),пълзене пред властта, и най-вече,най-вече кьорсофра с партийни субсидии.Благодаря!Ще се гордеем,че сме българи,когато престанат да ни гледат с иронични усмивки навсякъде в Европа.Всички знаем кога ще стане това...не,не с откриване на паметник на цар Самуил,а със съвсем други действия,които властта няма намерение да подхваща.

 66. 66 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#47] от "Skydiver":
  Като гледа човек Австралия, САЩ, Германия, Канада - колко велики царе почитат
  ----------------------------------------------------------------------
  Първо е Самуил, а не Самуйл.
  Второ : Австралия, САЩ, Канада - британски (основно) колонии, Германия - обединена за пръв път по времето на Бисмарк.
  Та ще ми е мнооооо интересно и аз да погледам колко точно велики царе почитат......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 67. 67 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1896 Весело

  До коментар [#63] от "Сашо":

  а някой почетен с чифт светещи очи има ли че ме мързи да гледам

 68. 68 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Скулптурни бюстове на някои български царе са поставени на ъглите на Министерството на отбраната в София, между първия и втория етаж.

  Пред Света София - тя самата е паметник, има стълпотворение от паметници - на Неназнайния воин, на Опълченците - зад Военният клуб, на Иван Вазов както и гробът му, наблизо е паметникът на Левски ... Много станаха

  Малцина знаят че Света София е издигната на мястото на едно антично гробище.

  Времето ще покаже дали мястото е добро. Иначе поискали - намерили пари - поставили. Има думата времето ... То е над нас ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 69. 69 Профил на female
  female
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#55] от "tsvetko_51":

  Ти какво предлагаш. Покрай многото проблеми да оставим всеки простак да си развява коня!
  Този паметник е символ на ограничеността на шепа недоучени.

 70. 70 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2465 Любопитно

  Толкова "лично" го дава професорът тези дни, че ме навежда на несвойствени за мен връзки - двамата със скулптора са на приблизително еднаква възраст, синове на големи български писатели - Николай Хайтов и Стефан Дичев, дали нямаме тук съвременен сюжет за съперничество, отмъщение и още нещо...

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 71. 71 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 477 Неутрално

  [quote#66:"qwertqwert"]Австралия, САЩ, Канада - британски (основно) колонии, Германия - обединена за пръв път по времето на Бисмарк. [/quote]

  Именно. За да изградиш наистина успешна нация от патриоти е нужно гражданите да се гордеят със средата в която живеят, със своите съграждани и със възможностите, което това гражданство дава. Славното минало нито помага нито пречи.

  Някои хора гледат паметника и виждат славно минало, победи, поражения и т.н. Аз като го гледам виждам приятно изглеждащ паметник, който ще гледам в бъдеще като се разхождам по тая алея.

 72. 72 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#56] от "baxter":

  Не е притеснително какво правят македонците. Притеснително е, че правим същото като тях.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 73. 73 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#61] от "qwertqwert":

  Ами, да, паметникът на Старчев има художествени качества, за разлика от хайтовият, който не притежава НИКАКВИ такива.

  Другото любимо сравнение е с МОЧА: тук вече приликата е голяма - хайтовият 'Самуил', както и 'размахалият калашников', са типични образци на кича от съответната епоха, но по различни полит-популистки причини си ги одобряват и харесват различни слоеве от населението.

 74. 74 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2465 Весело

  [quote#55:"tsvetko_51"]проблема с паметниците, техните очи и мястото на поставянето им е алфата и омегата и а ги решим, а сме си оправили живота[/quote]

  Подкрепям с две ръце! Тук е ключът.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 75. 75 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1813 Весело

  До коментар [#39] от "Чардо":Доколкото си спомням, навремето историците-патриотари доказваха, че Ферко Тапийски е 30-то поколение потомък на Самуила, значи господин Сакскобургготски е 32-ро!

 76. 76 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#73] от "princess_x":
  паметникът на Старчев има художествени качества
  --------------------------------------------------------------------
  Да, няма девствена поетеса, която да не харесва един много@уйник.


  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 77. 77 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#13] от "Кремена":

  интересни източници, ако тръгнем по пътя на ревизионизма, и на Симеон титлата "Велики" най-вероятно ще отпадне. От това, което аз съм чел, Самуил си заслужава паметника отвсякъде. Също така при цялата дандания бях много скептично настроен, докато май повечето хора го харесват (ще го видя скоро).

 78. 78 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#3] от "mg.forum":

  Е ти кажи

 79. 79 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 418 Весело

  Паднете пред Винету бе!

 80. 80 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#73] от "princess_x":

  хаахха какви качества има тази соц-грозотия, това и любовница на създателя не би го казала

 81. 81 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#76] от "qwertqwert":

  Това, че признавам художествените му качества (по времето на издигането му) съвсем не означава, че И го харесвам.

 82. 82 Профил на female
  female
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Този паметник е:

  "....тъжен кич, осеян с лъвчета, кръстчета, големи мускули и дори светещи в мрака очи. ..."

 83. 83 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#80] от "ungeheuer":

  Ако прегледаш коментарите под статиите за старчевия паметник, ще се убедиш колко го 'харесвам'. Там съм писала какво мисля за него, за демонтирането му и пр. и нямам намерение тук да се повтарям.
  Художествените качества и харесването на едно произведение са различни категории и много често не се припокриват.

 84. 84 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1896 Весело

  [quote#8:"TPOTOAP"]Представям си какъв вой ще настане, като дойде време за моча. [/quote]
  и там ли ще слагат светещи очи... е това наистина ми харесва

 85. 85 Профил на female
  female
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#79] от "Радио Марс":

  +++++++++++
  Може би трабва да се добави, че трвбва да паднем на колене не само пред Винету, а и пред спонсорите на паметника и тези, които го освещават.
  Който изправи глава, ще го порази или меч, или тлъста пачка, или кръст. Най-вероятно и трите заедно.

 86. 86 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#85] от "female":

  Винету е въплъщение на идеалите на българомакедонския народ

 87. 87 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#3] от "mg.forum":

  Предполагам, че не - понеже сорос е с леви убеждение като вашите шефове . Но вие не питате **й лидера си с помощта на кого учи в Лондон - той ще ви обясни кой, кой е!

  www.soundcloud.com/x2805
 88. 88 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#72] от "doneva_a":

  Правим същото като тях? Чия история сме откраднали? Що за глупост?

 89. 89 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#88] от "baxter":

  Бутафоризираме историята и издигаме в култ чалганаучния подход.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 90. 90 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#13] от "Кремена":

  Някои многознайковци обаче обвиниха професора, че не познавал историята

 91. 91 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 213 Гневно

  каква дивотия-и всичко това е за париците,за келепира,за грантовете !
  колко грозно и жалко,позорно! не било за цар,а ако било-не било за тоя,а за оня и др.дивотии.преливане от пусто в празно,но само и само копанката да не ни е празна!
  какъв паразитлък,ей,и какво развращаване на хората,какво зомбиране,каква отрова!
  Всичкото е за зомбиране и отклоняване вниманието на хората от ОНИЯ ГОРЕ,СЕГАшНИТЕ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ!! Които отдавна туриха края не просто на царство българско,а на държавата,че и на народа!А тая прислуга ги обгрижва и ги пази,като възбужда такива простотии!!

 92. 92 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#89] от "doneva_a":

  Кое е чалга, това че сме направили паметник на Самуил или това че не се съобразяваме с чувствата на комшиите? Интересно как ли се чувстват гърците с македонския Александър Македонски. Много ми е любопитно къде виждаш бутафоризиране на историята в едно произведение на изкусвото, което я разказва.

 93. 93 Профил на qsv55379666
  qsv55379666
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Само за справка. Вчера от около 19:30 до около 23:00 покрай паметника минаха и се спираха стотици хора. 5% изразяваха мнение, че паметникът изглежда повече от добре и че най-накрая столицата си има български цар. Останалите не одобряваха тази пародия.

 94. 94 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Не знам кой е соросоид но се радвам, че нямаме комиксови герои в града си!!! Пазете си го с кеф в Софето... Но най-защитаващите го са някакви селинджъри дошли в Софето да се лупат в гърди и да викат "Булгар, булгар!". Няма какво да се лъжем изглежда отвратително паметника - но толкова си можем ясно ми става вече...

  www.soundcloud.com/x2805
 95. 95 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Двама царе най-малко трябва да имат паметник в София - Самуил (вече има), защото е роден в него или в областта му и хан Крум, защото е присъединил Сердика към България.

  Аз лично предпочитам реалистични и детайлни паметници като този пред стилизирани измишльотини, така че одобрявам и стила на паметника.

 96. 96 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  На това място трябваше да стои друг български владетел-Княз Борис,Цар Симеон или Иван Асен Втори.

 97. 97 Профил на Кики
  Кики
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#92] от "baxter":
  [quote#92:"baxter"] Много ми е любопитно къде виждаш бутафоризиране на историята в едно произведение на изкусвото, което я разказва. [/quote]
  Позволявам си аз да отговоря на Вашия въпрос.
  Абстрахирам се от зверската физиономия - може така да е изглеждал Самуил, както и от мускулестите ръце, повече подхождайки на римски центурион.
  Но в паметника има няколко несъвместими елемента.
  Основните РЕГАЛИИ на Царската Власт са:
  - короната;
  - държавата(кълбото с кръст, символизиращо Исус Христос, властващ над света);
  - жезълът(в съкратен вариант- скиптър);
  - меч.

  Короната, стояща на главата на фигурата, не е ЦАРСКА, а по-скоро КРАЛСКА, западноевропейска. Пак добре, че "творецът" не е чучнал там "шапката на Мономах" или опази боже, папска тиара!
  Вместо ЦАРСКИ жезъл или скиптър Цар Самуил държи ПАТРИАРШЕСКИ, което е грубо изопачаване на историческата реалност. Нашите царе НИКОГА не са разполагали с патриаршеска власт и не са ръкополагали епископи!
  За държава, като символ, Хайтов може дори да не е чувал. А и смисълът на този символ явно му се губи...
  Комбинирайки по някакъв свой начин, несъответстващ на каквато и да е историческа реалност, царските регалии, Хайтов прави, меко казано, "манджа с грозде".
  Създава се грешна представа не само за Цар Самуил като такъв, но и за цялата Царска Институция в България по време на Първото Българско Царство!
  Това е не само бутафоризиране, а направо ПРОФАНИЗИРАНЕ на Българската История!

 98. 98 Профил на Кики
  Кики
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#95] от "ssg":
  [quote#95:"ssg"]Аз лично предпочитам реалистични и детайлни паметници като този[/quote]
  Там е работата, че паметникът НЕ Е РЕАЛИСТИЧЕН - детайлите са СБИРТОК, изразяващ някакво ПРОФАНСКО виждане на "твореца" Хайтов, но в НИКАКЪВ случай НЕ и ИСТОРИЧЕСКАТА реалност!
  (Виж за по-подробно моя ком.#97)

 99. 99 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Дневник е типичен пример за едностранчива журналистика, против която те "уж" се борят. Винаги дават широко поле за едната страна, а на другата цитират само някакви мисли и то с цел да им се надсмеят. Изобщо типично поръчкова медия! Нищо различно от останалите прасета на пазара!

 100. 100 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 213 Неутрално

  ДА ! ДА! ДА !
  ТОЧНО ТАКА Е !
  Симеон е най-великия, обаче задкулисието се страхува да не направи реклама на Симеон Сакскобурготски и простолюдието да гласува за НДСВ. Така на ченгетата и лобистите на великите сили ше им се объркат сметките.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK