Цитат на деня: Докато има ракия, България е непобедима

Божидар Димитров

© Анелия Николова

Божидар ДимитровДокато има ракия, България е непобедима."


Това заявява професор Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, в официално съобщение до медите за новооткрит фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия при разкопките на крепостта Лютица край Ивайловград.


Това е вторият дестилационен съд за ракия, откриван в крепостта (първият бе открит през 2011 г.), и третият - в България. Първият е открит при разкопки в Дръстър (днешна Силистра). Вторият интересен момент е, че всички дестилационни уреди са датирани от ХІ век, напомнят от музея.

Откритият фрагмент от дестилационен съд.

© Национален исторически музей

Откритият фрагмент от дестилационен съд.


"Както е известно, и в момента се водят спорове кога е измислена ракията. Доскоро в науката се смяташе, че това е станало едва през ХVІ век. Археологът, проф. Константин Тотев обаче откри преди пет години във Велико Търново фрагмент от чаша от ХІV век, в който неизвестен българин се е похвалил, че е пил ракия на църковен празник.
А проф. Николай Овчаров публикува оправданието на турския пълководец Лала Шахин пред турския султан, че през 1382 г. не успял да превземе с щурм София. Лала Шахин се жалва, че София била отбранявана от яки, здрави българи "с мустаци", които отгоре на всичко преди бой пиели ракия и така ставали непобедими. Тези документи помогнаха на министър Мирослав Найденов да регистрира ракията в Брюксел като български продукт.


Сега става ясно, че ракията сме я измислили поне три века по-рано от ХІV век", завършва съобщението, подписано от Божидар Димитров.


Миналата седмица проф. Димитров съобщи за поредното откритие на българската археология - намирането на извор с "чудотворна вода" в Голямата базилика в Плиска. Тогава Димитров покани премиера Борисов да посети мястото и "да се окъпе за здраве и късмет". Не се съобщава дали Димитров е поканил премиера на една ракия след последното откритие.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK