Цитат на деня: Римляните са градили с нови тухли, защо да показваме сега съборетини, рушевини

Бони Петрунова

© Министерство на културата

Бони Петрунова"Лично аз не съм привърженик на това потъмняване и състаряване, защото времето ще си свърши работата. Нали се сещате, че когато римляните са изградили своите сгради, те са били с чисто нови тухли, камъни и са придобили този вид, който сега намираме, в резултат на стотици години престояване под земята и разруха от времето и последващи периоди. Концепцията решава дали да покажем тази съборетини, тази рушевина или да го покажем как е изглеждало. А то е изглеждало новичко тогава".


Това обяви днес зам.-министърът на културата и експерт-археолог Бони Петрунова. Тя коментира дали новите надзиди над оригиналните археологически обекти в "Антична Сердика" край Ларгото и ЦУМ, както и префугирането на автентичните останки трябва да бъдат състарени, за да изглеждат по-близко до старините. Петрунова изрази становище срещу състаряването.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK