Цитат на деня: Само идиот би спорил за вредните храни

Петър Москов, минисър на здравеопазването

© Георги Кожухаров

Петър Москов, минисър на здравеопазванетоСамо идиот би спорил с подбора на съставките и вредата от "вредните храни", които Министерството на здравеопазването ще облага с допълнителен данък. Това се разбра от думите на здравния министър Петър Москов по време на пресконференция днес, на която заедно с министъра на младежта и спорта Красен Кралев представиха подробностите около данък "вредни храни" или както е наречен официално - данък обществено здраве.


След като разясни кои са четирите категории, в които се поделят вредните храни, в отговор на журналистически въпрос за останалите нездравословни съставки и обозначаването им върху етикетите, Москов повтори в едно изречение четири пъти, че "само идиот би спорил" за това кои храни трябва да влязат в определените категории и за тяхната доказана вреда върху здравето. 


Точните думи на министъра бяха: "Първият въпрос който някак си възниква е, само тези ли са вредните храни. Ние облагаме само и еиднствено, абсолютно, по неоспорим начин, с което само идиот би спорил - уверявам ви идиот, защото човек който спори с тези данни е идиот... Само идиот би спорил за оказаната във всякаква специализирана и просветна литература дейност, доказана от Световна здравна организация, от асоциации на конкретни специалисти.


Т.е. дали другите Е-та, дали допълнителни неща, там където това е дискусионно, там където няма нашето впечатление че са вредни, доколкото науката не е доказала по неоспорим начин, че това е вредно, ние сме го изключили. Но стъпките в България са за разширяване на обхвата. При нови данни и доказателства, и ставките, и количеството, и видовете продукти могат да бъдат разширявани и намалявани". 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK