Реч на деня: Нека лишим дявола от възможността да се проявява по необразователен начин в училищата (видео)

Видео: Агенция БГНЕС 
"Дневник" публикува едно към едно първата част от приветствената реч на образователния министър Тодор Танев към участниците в националната конференция на тема: "Ролята на професионалните гимназии по селско стопанство за модерното и проспериращо развитие на стопанския сектор". 
 
Чест и почитания на всички, които са ангажирани в областта на селското стопанство. 

Обичам Добруджа, обичам всяка педя земя, радва ме когато видя това, което избуява на българската земя. Радвам се когато се връщам от чужбина и виждам това, което най-после се съживи малко или повече, и много ме болеше преди преди 20-ина години, когато гледах угари в България.


За съжаление, животновъдството не се вдигна на това равнище, което беше някога, но поне някъде вървят нещата. Но имаме и разкъсвания - арендатори, които имат по 40 хил. дка обработваема площ са принудени да пращат свои работници в чужбина, за да получат там необходимата квалификация, която е свързана със сателити и други такива неща, които насочват съвременните машини, където имат екран отпред, а не толкова - кормило. И не върви вече да се говори къде е стартовият мотор на трактор "Беларус" - това вече го няма никъде.


За съжаление, има и много високо, но продължава и една инерция във все повече ставащото слабо ниво, което някога може да е било добро, но това е било когато съм бил дете.
Заради тези разминавания предполагам се събираме и тук в момента. Първото нещо, което е много важно от страна на МОН е добрата традиция на връзки с Министерството на земеделието да продължат по същия начин. Между двете министерства няма нищо друго освен едно добро сътрудничество и аз се надявам то да продължи по този начин особено сега, когато имаме планове за определени реформи.


Второ нещо е, че ще се наложи от страна на нашето министерство - оптимизация на мрежата от такива училища - на някои места, дали Плевен, или друго няма значение, има натрупване, в което се появява въпросът за мъртвите души, за неефективността. Ще го кажа художествено - ако един оркестър с добри цигулари в него чака да стане 12 ч. през нощта, за да получат музикантите някакви пари за нощни записи, и си сложат цигулките малко по-ниско от рамото, ей тук, на пъпа, това няма да звучи добре. Има го този момент, когато си отчаян от това, че имаш малко ученици, да гледаш вече други неща, а не доброто им образование. Искаме да лишим дявола от възможността да се проявява по съвсем необразователен начин в училищата. 


Оптимизацията не е нищо толкова фатално и страшно при условие, че е направена с много добро изчисление, с добър бизнес план по места, не под диктата на министерството, а на местния бизнес, на местното учителство, на местните регионални инспекторати. Това е неминуемо и трябва да се направи.


Друго важно нещо е българско и качествено образование, а не взаимствано отнякъде. Такова е било в земеделските училища в началото на 20-и век, в 30-е, 40-е, в 50-е години даже с някои отклонения. Трябва да се проължава в същата линия. Знаете "Монсанто" какво направи в Индия - семената, които са генетично обработени могат да бъдат посаждани само една година. Те обаче заразяват с опрашване и околните територии, тъй че трябва да се купува от "Монсанто" всяка година. И това, което се купува не е сигурно и никой не е доказал, че е най-доброто.


Аз съм против този вид бизнес подход към най-важното, което имаме - най-дълбокият плодороден слой, ако не в целия свят, то поне в Европа; най-голямата социална инфраструктура - това означава манталитет, разбиране в Европа към това какво означава да правиш хляба... Това не трябва да се... Каквото и да ни мъчат на шиш - ние няма да го дадем. Няма да правим образование, което е непременно и само бизнес ориентирано и няма да се даваме на 2-ма, 3-ма търговци, които искат да унищожат плода от това, за което сме се събрали тук. Не може това! Аз съм сигурен, че и министерството на земеделието не го иска, и Министерството на образованието не го иска, социалните партньори не го искат. Нито има някой тук в залата, който иска такова безобразие. 

 
Има един марш от старите български, дето са прекрасни - "Един завет", в който се казва: "Пазете си земите". Училищата, селскостопанските особено, имат земи и към тях има определени апетити. Кажете ми някъде, където няма апетит. Ние ще направим всичко възможно да задържим тези земи, които трябват за процеса. Дали те са на този или онзи университет, свързан със селското стопанство или на последното училище, отдалечено от центъра София, тия стотици хиляди декари добра площ не трябва да бъдат обект на каквото и да било нечестно. Това става по много начини от общинарите не само по един. Контрол! Бутон на нашата страница - сигнали къде това се е случило, защото най-голямото безобразие е, когато се открадне от ученик. Това е кражба от бъдещето! 


Втората част от речта може да чутете във второто видео от агенция БГНЕС: 
 

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Има един индиански вожд....Крейзи Хорс се е казвал.......

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8745 Весело

  Някакъв свещеник гонил зли духове от МС. Което се нарича екзорсизъм и си е директно суеверие…Ломоносов гони дяволи от училищата...Май ще трябват сребърни куршуми и трепетликови колчета… Плюс чесън…
  Догодина да чакаме жреци, танци около огъня и клетви .....

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2526 Весело

  Първичен интелект.Човека не е виновен,той е назначен и както се вижда ръсенето на попа със светена вода срещу караконджули,дяволи и таласъми не го е засегнало.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3509 Неутрално

  "Ролята на професионалните гимназии по селско стопанство за модерното и проспериращо развитие на стопанския сектор".
  __________
  Така или иначе с либерализацията за продажба на земи на чужденци от Мала Азия и Арабския Полуостров беше извършено едно от най-големите национални предателства за повече от век! Сега е нужна реформа която да усъвършенства умения в тези училища с които да се дипломират млади ратай за собствената им бащиния!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Мъкаааааа, мъка. Явно, мноооого сме грешни.

 7. 7 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Цитат от изказване при представянето на книгата на Давутоглу "Стратегическа дълбочина" в България, организирано от "синодалните старци" от БАН/по Дянков/:
  „Ние българите трябва да бъдем горди, че сме били част от такава велика империя и да не приемаме за буквализъм това, което до днес се нарича робство. Българската история има нужда от спешна ревизация, а това, че по времето на титаничната 1878г. сме застанали зад Русия, е решение, което не е сигурно, че е най-правилното…“

 8. 8 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Този човек може ли да е нормален? Съвсем сериозно питам.

  #killwhitey
 9. 9 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  [quote#7:"subaru"]Ние българите трябва да бъдем горди, че сме били част от такава велика империя и да не приемаме за буквализъм това, което до днес се нарича робство. Българската история има нужда от спешна ревизация, а това, че по времето на титаничната 1878г. сме застанали зад Русия, е решение, което не е сигурно, че е най-правилното…“[/quote]
  Ами вярно е!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 10. 10 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Какво иска да ни каже този материал? Да хулим министъра ли?

  malart.blog.bg
 11. 11 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  До коментар [#8] от "Хаджи Ахмед Саръ Чизмели Кармъзъ":

  [quote#8:"Хаджи Ахмед Саръ Чизмели Кармъзъ"]Този човек може ли да е нормален? [/quote]

  Ми очевидно не е.

  "The Queen Is Dead" 30 years anniversary
 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Кое ви възмущава чак толкова? Освен, че очевидно не е предварително написан текст и (очаквано) е в стил "поток на съзнанието"?

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8745 Разстроено

  До коментар [#7] от "subaru":

  Като съдя по небивалата ярост от няколко дена във форума в защита на Л.М. - НАИСТИНА НАШИТЕ ДЕДИ СА НАПРАВИЛИ НЕПРАВИЛЕН ЦИВИЛИЗАЦИОНЕН ИЗБОР....!

  karabastun1@abv.bg
 14. 14 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Този ще остане в историята с тоа че Борисов не му обърнал внимание. Жалка работа!

 15. 15 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 893 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":


  [quote#2:"karabastun"]Някакъв свещеник гонил зли духове от МС. Което се нарича екзорсизъм и си е директно суеверие[/quote]
  Не е екзорцизъм а водосвет. Екзорцизъм не се практикува от православната църква. Сребърни куршуми и трепетликови колчета също не са необходими - достатъчна е така наречената неокастрена....

 16. 16 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 767 Неутрално

  В интерес на истината, точно този министър има къде, къде по-пикантни словесни шедьоври.

  Днешната реч не заслужава с нищо отделеното й особено внимание.

 17. 17 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 973 Весело

  [quote#2:"karabastun"]Някакъв свещеник гонил зли духове от МС. [/quote]
  -На Богоявление два попа гонеха злите сили и таласъмите от Министерския съвет. Ама са изтървали някого, май. Та сега трябва да се ,,прочистват'' и училищата от дяволи и др.под. Дъл да се не почне от МОН-а, а?
  П.П.-Руснаците се шегуват:
  ,,Что такое мини-ауто-понимаю.
  Что такое мини-юбка-понимаю,
  но Что такое мини- стерства никак понят не могу.''

 18. 18 Профил на homer
  homer
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Всеки път когато този шегобиец си отвори устата, паля свещ от благодарност, че детето изкласи отдавна и се изплъзна от хватката на повереното му министерство.

 19. 19 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  "Аз съм против този вид бизнес подход към най-важното, което имаме - най-дълбокият плодороден слой, ако не в целия свят, то поне в Европа;"
  Земята е голяма ценност и не трябва да я подаряваме на чужденци. Познавам хора, които си продадоха земите за жълти стотинки. Крайно време е да си направим равносметка кое е ценно и кое е преходно в този живот.

 20. 20 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Чрез фондаове като Ставен и Росагрофонд голяма част нот земеделската земя в България е собственост на Евразия. Та ако се появи някой нов купувач, то от тях ще трябва да я иска.

  No Pain No Gain
 21. 21 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Танев,професоре,от теб се очаква единствено да не пречиш,нищо друго,ама пусто сърце юнашко не трае.

 22. 22 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#13] от "karabastun":

  Тази яростна защита наистина няма никаква стойност. Кирияк Стефчофчите в БГ никога няма да свършат. Такива ги има във всички народи. Факт е че с "екзактния", като политик е свършено, без значение от лупингите и въртележките и опитите на дежурните всичколози да го изкарат герой/на турски - "мехмедчик"/. Което за България е добра новина. Добра новина е и за повечето, подчертавам - български мюсюлмани - либерали/за което те дори и неподозират, че са такива, имам предвид "либерали"/. Проблемът е, че българската държава се държи неадекватно, а се държи неадекватно, защото компетентните институции не изпълняват законово определените си задължения и правомощия или от страх или от несостатъчна компететност или и от двете заедно. Засега. От всичколозите обаче, нито дума за това че, един Български Народен Представител осъществява "исконното си право на политик, да осигури своята безопасност" в посолството на все още Република Турция. За подобно действие има съответен състав в Глава първа на Наказателния Кодекс.

 23. 23 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Съдейки по брътвежите, странно защо наречени реч, то този човек е или пиян, или луд . И в двата случая е срам за министерството, на което е министър. Изхода е само един, но за него са необходими качества, като мъжество и достойнство, от които както добре знаем българските политици са оперирани.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8681 Неутрално

  Що за несвързано слово и то от просветния министър.

 25. 25 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Още един смешен реформатор

 26. 26 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#14] от "redsky":
  Обърни се към Радан, той е от реформаторите , квотата на гениалните реформатори, както Лукарски и Москов

 27. 27 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Че човекът има проблеми с изразните средства, е очевидно. Но отделно от това е казал някои много наболели истини и по специално в частта за "Монсанто".
  ....."Семената, които са генетично обработени могат да бъдат посаждани само една година. Те обаче заразяват с опрашване и околните територии, тъй че трябва да се купува от "Монсанто" всяка година. И това, което се купува не е сигурно и никой не е доказал, че е най-доброто......

  А тук явно е визирал продажността на онези на които "Монсанто" дърпа конците и които за пари са готови да продадат и собствените си майки.
  ........ "Каквото и да ни мъчат на шиш - ние няма да го дадем. Няма да правим образование, което е непременно и само бизнес ориентирано и няма да се даваме на 2-ма, 3-ма търговци".....

  Затова е и цялото това осмиване. Ако човека беше в правилния коловоз, този на корпоративните мошеници, този материал нямаше да види бял свят.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 28. 28 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Този е астрален близнак на Мариана Георгиева - Дозата.

  Егати глупостите.

  В редовото Българско село все още ползват старите трактори от СОЦ-а.

  Има и места където позлват скъпа техника, финансирана по Евро програми, но това са повече изключения, отколкото правило защото обикновено хората, които получават грантовете са "правоимащи".

 29. 29 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1311 Весело

  [quote#2:"karabastun"]Някакъв свещеник гонил зли духове от МС. [/quote]
  някакъв ли... хубава работа... дедо Никанор от Уолстрийт, пардон, Гигинския манастир, любимеца на Белото, Цв. Василев и бай Гойко бил "някакъв свещеник" вийш ли хахаха

  "“Свято-Пантелеймоновская Софийская казачья станица в Болгарии, приняла в свой состав ещё двух казаков

  10.01.2015 г.
  В ноябре 2014 года, СКО “Свято-Пантелеймоновская Софийская казачья станица” в Болгарии, принимала в свой состав ещё двух казаков. Мероприятие проходило на территории Софийского Черногорского св. Козьмы и Демьяна монастыря.  Атаман станицы подъесаул Иван Иванович Автутов, потомственный казак родился и вырос в Болгарии, но чтя традиции и память предков, создал станичную организацию из потомственных казаков постоянно проживающих в Болгарии.  Казаки как на подбор. Спортсмены и предприниматели, чемпион Болгарии по рукопашному бою зам атамана Константин Пасков подъесаул, Главный тренер сборной Болгарии по Кикбоксингу сотник, президент федерации Бодибилдинга. Духовный наставник отец Евгений, настоятель монастыря. Так же стоить отметить удивительную судьбу иеромонаха отца Никанора, который не так давно был одним из ведущих финансовых специалистов на Уол – Стрит в Англии. Обеспеченный, преуспевающий бизнесмен и финансовый эксперт, оставил светскую жизнь и уехал в 200 летний монастырь в Болгарию..."

 30. 30 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1311 Весело

  [quote#2:"karabastun"]Което се нарича екзорсизъм и си е директно суеверие…[/quote]
  опс, грешка

  "...В молитвата си до Бог отец Никанор каза: „Господи, Иисусе Христе, Боже наш, ти си ни заповядал да се трудим, за да изкараме насъщния си хляб и да удовлетворим нашите телесни, и духовни потребности, но не всяко наше дело е според нашите слаби човешки сили. Сам ти си казал, че без теб не можем да правим нищо. Ти помагаш на всички, които с вяра те призоват, за това тези твои раби – Бойко и неговите колеги, на които предстои важната и трудна задача да управляват нашата страна, започвайки и вършейки да прибягват към твоята божествена помощ, за да могат като я вършат с твоя подкрепа да я завършат благополучно в своя полза, за полза на народа и за твоя слава”.

  Отец Никанор измоли още Бог да бъде винаги с министрите и Борисов, да укрепи ръцете им, да им помага, да отстрани от пътеките им всяко дяволско хищение и всяка спънка. „Нека успешно преодоляват всяко затруднение, та като познаят своята сила да прославят името ти през всички дни на живота си. Амин”, каза още в молитвата си отецът."

  http://clubz.bg/19815-manastiryt_na_vlastta

 31. 31 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 442 Весело

  А след това се чудим на кандидатстудентските "бисери"!

 32. 32 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1311 Весело

  [quote#2:"karabastun"]и си е директно суеверие[/quote]
  не беееее
  'От името на Негово Светейшество българският патриарх Неофит отец Никанор поздрави кабинета сърдечно със светлия празник Богоявление. „Нека Бог да благослови вашите много полезни, много трудни трудове, които вие вършите, нека това бъде за Божия слава и за полза на нашето скъпо Отечество, църква и народ. Нека бъде здрава, мирна и честита новата година”, пожела още той, цитиран от Бгнес.

  От своя страна Бойко Борисов обясни, че като православни християни той и министрите му почитат много традициите. Той си пожела да се изгонят „таласъмите и дяволите”."

 33. 33 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8745 Весело

  До коментар [#32] от "extraCACA":


  [quote#32:"extraCACA"]Той си пожела да се изгонят „таласъмите и дяволите”."[/quote]
  Е , те това имах пред вид....
  А пък „…да я завършат благополучно в своя полза”…
  И после – каквото остане – „за полза на народа и за твоя слава”… е мноого добро !!!
  Абе, важното е първото да стане…!!!

  karabastun1@abv.bg
 34. 34 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  До коментар [#23] от "zle_platen_trol":

  "Съдейки по брътвежите, странно защо наречени реч, то този човек е или пиян, или луд ."

  +++

  И двете...

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 35. 35 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Е кво толкова, от две седмици са светли християнски празници, вчера беше Ивановден, преди това Йордановден, лесно ли мислите че ни е на нас, истинките християни. А Доцента е християндемократ, длъжен е да ги почита, макар и с отвращение. Аз сега имам двама Ивановци, които трябва да уважа, щото са решили, че днес е по-подходяща вечер за имен ден от вчера, трудно ми е вече, и вчера имаше, ама кво да права, да избягам от християнския си дълг ли?

 36. 36 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Нека лишим дявола от всякакви възможности!

 37. 37 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Все отбрани хора са нашите министри...

 38. 38 Профил на ojo bojo
  ojo bojo
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Бойковизация на министрите. Следващият мандат ще се бори за вице

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK