Цитат на деня: Евросъюзът се държи добре със сърбите, защото те имат Путин зад гърба си

Руският президент Владимир Путин поздравява премиера на Сърбия Александър Вучич по време на посещението на Вучич в Москва.

© Associated Press

Руският президент Владимир Путин поздравява премиера на Сърбия Александър Вучич по време на посещението на Вучич в Москва.Европейският съюз е по-внимателен с тях (сърбите), защото ние (албанците) си нямаме Русия. Европейският съюз не дава на гражданите на Косово да имат свободен режим на пътуване, на ни нас казвaт: "Добре се справяте, но трябва да свършите още работа". В същото време Вучич (премиерът на Сърбия) само се качва на самолета за Русия и изведнъж ЕС започва преговори за членство със Сърбия".


Това шеговито изказване направи премиерът на Албания Еди Рама по време на среща на върха, на която присъстваше и сръбският министър-председател Александър Вучич. Темата на срещата беше инвестициите в региона, а форумът беше организиран то Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Лондон.


Целта на срещата беше да се дискутират регионални проекти в енергетиката и възможностите за инвестиции в енергетиката и транспорта, както и прогреса в приватизационния процес в Западните Балкани.
Темата обаче рязко смени албанският премиер, намеквайки за по-бързата интеграция на Сърбия в Европейския съюз – Албания има статут на страна кандидат от 2014 г. и не е отворила преговорни глави (това се решава от правителствата на държавите членки), а Косово все още е потенциален кандидат.


Премиерът на Албания Еди Рама

© Associated Press

Премиерът на Албания Еди Рама


Прищина подписа Споразумението си за стабилизиране и асоцииране едва в края на миналата година, а гражданите на Косово все още се нуждаят от визи, за да пътуват в ЕС.


През 2009 г. както Албания, така и Сърбия подаде молбата си за членство в Европейския съюз. На 14-и декември Белград отвори първите преговорни глави – по въпросите за финансовия контрол и главата "Други въпроси", където се намира проблемът с нормализацията на отношенията между Косово и Сърбия.


Еди Рама слуша изказване на сръбския премиер Александър Вучич по време на свое посещение в Белград

© Associated Press

Еди Рама слуша изказване на сръбския премиер Александър Вучич по време на свое посещение в Белград


Сърбия е често критикувана заради близките си отношения с Москва, въпреки настояванията си да ускори процеса на европейската си интеграция. През октомври миналата гоедина сръбският премиер Александър Вучич се срещна лично с президента на Русия Владимир Путин в Москва.


Освен това Белград ще закупи от Русия оръжия (според премиера отбранителни съоръжения, с които да пази стабилността в региона). В началото на тази година руският всекидневник "Комерсант" анписа, че руските и сръбските представители са подписали меморандум, който ще позволи на Русия "значително да активизира" доставките на оръжия към Сърбия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK