Цитат на деня: Средната работна заплата е като зеле със свинско

Менда Стоянова

© Юлия Лазарова

Менда Стоянова"Средната работна заплата е като зеле със свинско, зависи кое е повече. За съжаление бюджетът работи със средни цифри, които касаят всички."


Това заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) пред Би Ти Ви. По отношение на минималната работна заплата, чието повишаване бе отменено на първа инстанция от Върховния административен съд, тя посочи, че причината е в процедурно нарушение и размерът ѝ няма да бъде намален. Добави, че бюджетът предвижда ръст на средната работна заплата и доходите като цяло, така че е нормално да се увеличава и минималната заплата.


"Не виждам причина минималната работна заплата да не стане 610 лева до 2020 г.", каза още Стоянова. Тя припомни, че приетата от кабинета тригодишната бюджетна прогноза предвижда в следващите три години да има по около 10% ръст на минималната заплата за всяка една година.
Държавната хазна е пълна, като преизпълнението на приходите за първото тримесечие на 2017 г. е над 650 млн. лева, каза пред Би Ти Ви.


Във фискалния резерв в момента има около 12,5 млрд. лева, добави тя и посочи, че тепърва предстоят големи разплащания. "Още тази година ще имаме падеж на голяма емисия около 2 млрд. лева и в края на годината ще има намаление на дълга към брутния вътрешен продукт поне с 4-5%", каза Стоянова.


Тя изтъкна, че това, че има пари в резерва, означава, че държавата е финансово стабилна, но не означава, че трябва да се харчи с лекота. "Пари за всички едновременно няма и няма как да има. Преди това трябва някой да ги изработи тези пари, и то да ги изработи с висока добавена стойност, а не с минималната си работна заплата", заяви Менда Стоянова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK