Цитат на деня: Седем-осем от всеки десет души купуват дрехи втора употреба, не може пожарната да е изключение

Цитат на деня: Седем-осем от всеки десет души купуват дрехи втора употреба, не може пожарната да е изключение

© Анелия НиколоваВ пожарната ни служба, уверявам ви, са дадени доста пари последните години, включително и за защитно облекло. Може би някои са си купили такова втора употреба, но ако питаме от десет граждани някой купувал ли си е дрехи втора употреба, сигурно 5, 6, 7, 8, 9 души са си купували, не може да сме някакво особено изключение. Не твърдя, че трябва да вземаме втора употреба неща, посочих вече какво сме купували.


Това заяви вътрешният министър Валентин Радев по време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия след въпрос на председателя Цветан Цветанов за мерките за подобряване на условията на труд и защитните облекла на българските пожарникари и водените до момента разговори със синдикатите на МВР и постигнатите решения от ръководството.


Министърът заяви, че е изненадан от изказванията на синдикатите по медиите, които и тази сутрин се оплакаха пред "Нова телевизия", че носят дрехи втора употреба от цяла Европа. Той заяви, че средства в тази сфера през последните години са налети достатъчно. Посочи и че ведомството санира основно сградите на пожарните.
Разказа и за впечатленията си от защитните облекла и техниката на пожарникарите при потушаването на пожара в Кресна, където не останал с впечатление, че има проблем, въпреки че те може би не били представителна извадка.


"Видях там пожарни - много хубави, хвалиха ми ги, обясниха ми всичко за тях", допълни Радев. Пред депутатите в комисията обясни, че самият той разбрал от справка, че ведомството разполага със 119 пожарни автомобила, които били едни от най-модерните в Европа.


Министърът бе питан и от депутатите, и от представителите на медиите и за отвличането на 25-годишния Адриан Златков, който наскоро бе освободен след платен откуп. Той обаче продължи линията на мълчание, която бе обявена от ведомството малко след инцидента, и отказа всякакъв коментар по същество.


"Надяваме се максимално бързо да бъде разкрито престъплението. Държавата винаги е по-силна и ние ще успеем. Много сме мотивирани, знаем риска, знаем очакванията и правим всичко възможно, след като знаем вече каква е версията, споменах, всички я знаем - отвличане. Много се надявам, че ще успеем", коментира Радев.


Освен за отвличането министърът бе питан и за социалния диалог в МВР, като депутатите от БСП заявиха, че "той куца". Радев не се съгласи и заяви, че диалог има. По думите му ръководството обсъжда със синдикатите всички въпроси на заседанията за социално партньорство, които били всеки месец. "Няма искане, което не е обсъдено, ние нямаме никъде разминаване", допълни той. Единственото разминаване било, че синдикатите искали увеличаване на заплатите в системата със задна дата, което не можело да стане.


Министърът заяви, че е молил полицаите и им казал много пъти да не излизат по телевизиите и да обясняват неща, които не били верни. Той знаел числата, които му е показал финансовият министър Владислав Горанов. Радев призова депутатите за подкрепа при гласуване на Закона за държавния бюджет догодина, за да могат възнагражденията да бъдат увеличени.


Във вътрешната комисия без много обсъждания бяха приети три законопроекта на първо четене - за изменения в Закона за МВР, Закона за частната охранителна дейност и Наказателния кодекс.


Депутатът от БСП Иван Иванов коментира, че в Закона за МВР има "много тъпи текстове", и посочи за пример разпоредбата, според която полицаите са длъжни да обясняват на разбираем език на проверяваните лица действията си.


"Полиглоти ли са полицаите", попита Иванов и заяви, "те знаят удари с гумени палки по мигрантите". След забележка от председателя на комисията Цветан Цветанов да не обижда служителите на МВР Иванов отговори, че го казал, защото така бил чувал. От своя страна Цветанов му припомни, че в комисията се посочват факти, а не слухове.


Според Красимир Янков от БСП поредните предложения за законови изменения създават хаос. Така опозицията не подкрепи проектите, а депутатите се разбраха между двете им четения да бъдат изгладени несъгласията.


Какво предвижда Законът за МВР четете тук.


Какво е заложено в Закона за частната охранителна дейност вижте тук, а тук - притесненията на частните охранители.


Какви са предлаганите изменения в Наказателния кодекс проверете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK