Цитат на деня: Не можем да оставим демокрацията на "Фейсбук" и "Снапчат"

Цитат на деня: Не можем да оставим демокрацията на "Фейсбук" и "Снапчат"

© Francois Lenoir, ReutersИзбори 2022

"Трябва да си върнем демокрацията. Не можем да я оставим нито на "Фейсбук", нито на "Снапчат", нито на други. Трябва да си я върнем и да я подновим - обществото е за хората, не за технологиите."


С тези думи еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер нападна американските технологични компании и политиките им към потребителите. На конференция в Лисабон тя ги обвини, че подронват демокрацията и позволяват на "страна" и "алчността" да ги тласкат към поведение, задушаващо конкуренцията.


"Мотивите за нарушаване на (правилата) за конкуренция са стари като Адам и Ева", каза Вестагер, цитирана от "Файненшъл таймс". "Става дума за алчност. Страх. И когато съчетаете тези неща с власт, коктейлът, който получавате, е силно отровен."
Според Вестагер компании като "Гугъл", "Фейсбук" и "Епъл" злоупотребяват с положението си на пазара. По думите ѝ обаче Европа е различна от САЩ, тъй като съзира "ограниченията" на свободния пазар. "Искаме свободен пазар, но разбираме парадокса на свободните пазари, на които понякога трябва да се месим. Трябва да вярваме, че (там) не действа законът на джунглата, а този на демокрацията."


Миналия месец еврокомисията поиска от "Амазон" да върне 250 милиона евро в Люксембург заради нерегламентирана държавна помощ и настоя Ирландия да прибере 13 милиарда евро данъци, които дължи "Епъл". В друг случай антимонополният регулатор на комисията отсъди, че "Гугъл" трябва да плати рекордна глоба в размер на 2.4 милиарда евро заради злоупотреба с господстващо положение.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK