Цитат на деня: На Балканите всеки се чувства много велик, но накрая като регион май не сме

Цитат на деня: На Балканите всеки се чувства много велик, но накрая като регион май не сме

© Юлия Лазарова"Най важното е всяка една от държавите на Балканите да спре да казва Велика България, Велика Сърбия... трябва да спрем да сме велики, най-бедни сме, всеки се чувства много велик, но накрая като регион май не сме." Това заяви министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова в предаването на БНТ "Панорама".


По отношение на темата за Западните Балкани, която България обяви, че ще е сред акцентите по време на ротационното председателство на ЕС Павлова посочи, че не бива да се създават свръхочаквания. "Европа не е завършена като проект, ако страните от Западните Балкани не са част от нея", заяви тя но и посочи, че "ние не можем да обещаем за шест месеца присъединяване".


"Европа няма нужда да приеме едни държави, които ще създават проблеми на останалите. Те го осъзнават", смята Павлова.
"Напълно сме готови (за председателството - бел.ред.)... постигнахме много и започваме председателството с високо вдигната летва, с високи очаквания и в същото време си даваме ясна сметка какво можем", смята Павлова. В коментар на думите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че страната се държи в ЕС като държава-учредител, министърът посочи, че това означавало да си отговорен, да мислиш за бъдещето и да не мислиш само за себе си.


"Няма държава, в която да няма корупция. Корупцията е усещане", каза още Лиляна Павлова във връзка с критиките срещу страната. По думите й проблемът засяга всеки гражданин и институция, но за да се реши, е необходимо всички да бъдат обединени.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK