Цитат на деня: Сърбия ще признае Косово, когато върбата роди грозде

Отляво надясно: сръбският външен министър Ивица Дачич, еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан и косовският президент Хашим Тачи, 25 март 2015 г.

© Associated Press

Отляво надясно: сръбският външен министър Ивица Дачич, еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан и косовският президент Хашим Тачи, 25 март 2015 г."Те, както виждате, не говорят за корекции на граници, а искат Прешево и Буяновац. Знаете кога ще стане това, кога ще ги признаем, кога ще им дадем място в ОООН, кога ще им даде Прешево и Буяновац и ще ги признаем като държава - когато върбата роди грозде."


Това каза пред журналисти сръбският министър на външните работи Ивица Дачич.


Коментарът му идва по-малко от две седмици след като президентите в Белград и Прищина Александър Вучич и Хашим Тачи се отказаха от спорна идея за размяна на територии, която според някои експерти можеше да доведе и до пълно признаване на Косово.
Повод за тези думи станаха думите на Тачи, според когото при ново споразумение три общини в Сърбия - Прешево, Буяновац и Медведжа - може да станат част от Косово. Започвайки отговора си с "те", Дачич имаше предвид косовските политици.


В същия авторски текст на страницата си Тачи обаче потвърждава коментара на Дачич. "Някой може да каже, че Сърбия трябва да признае Косово без условия и в тези граници. И аз искам това. Но дали мислите, че ние ще убедим Сърбия да направи нещо такова набързо? За съжаление не. А ЕС и нашите съюзници САЩ, Германия, (Великобритания), Франция, Италия и други, дали мислите, че тези ще убедят Сърбия да признае Косово? Отново отговорът е "не"," казва той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK