Цитат на деня: Станишев с Вълка ми правиха кризите с боклука, сега София е по-чиста от Берлин

По време на мандата на Бойко Борисов като кмет на София имаше криза с почистването на столицата.

© Асен Тонев

По време на мандата на Бойко Борисов като кмет на София имаше криза с почистването на столицата.Аз отвоювах от Вълка чистотата в София. Станишев с Вълка ми правиха кризите с боклука. Откакто сме ние, от 10 години София е по-чиста от Берлин. Направете разлики и сравнение.


С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира преди началото на правителственото заседание както предстоящите местни избори, така и обществената поръчка за почистването на столицата. Той направи препратка към изказването на Мая Манолова при подаването ѝ на оставка като омбудсман, за да се кандидатира за кмет на София. Тогава тя заяви, че не иска да се правя на герой, а иска "да си отвоюваме столицата обратно".


Вчера пък се разбра, че десет фирми и консорциуми са подали оферти да чистят София, като голяма част от тях са същите, които през последните години събират отпадъците в града. Търгът е за 435 млн. лв., а в някои от районите вече се знае, че няма да има конкуренция, тъй като има по един кандидат.
От подадените оферти се вижда, че консорциуми, в които влизат фирми около "Титан" и братята Кирил и Георги Домусчиеви, изглежда, ще продължат да държат почистването в ключови райони в столицата. Споменатият от Борисов Румен Гайтански, известен като Вълка, също е подал официална оферта. В момента дружествата му нямат официални договори с общината, но сега работят, като отдават техника под наем. С две свои фирми Гайтански кандидатства за обслужването на 11 от 24-те столични района.


Гайтански беше основен играч в чистенето на София по времето, когато Бойко Борисов беше кмет на София. Тогава настоящият премиер беше казал, че е заварил две концесии, които по думите му били "отвратително направени с един Румен Гайтански-Вълка". "Струваше ми огромни усилия, но Гайтански вече го няма в боклука на София", каза още Борисов в първия си мандат начело на столицата.


По информация на "Капитал" в момента фирми на Гайтански участват в сметопочистването на много други градове, а от няколко години поетапно и тихомълком се завръщат и в столицата, дори като партньори на общинската фирма "Чистота-Искър", което е коствало работата на директора на дружеството.


Освен това в средата на тази година държавната Българска банка за развитие (ББР), която се управлява от един от съоснователите на ГЕРБ Стоян Мавродиев, направи създаденото в края на миналата година свързваното с Гайтански дружество "Роудуей кънстракшънс" най-големия клиент на банката със заем от 148.5 млн. лв. Заемът представлява над 10% от целия фирмен фирмен портфейл в баланса на банката, който към края на март 2019 г. е 1.16 млрд. лв. Обявената цел за тегленето на кредита е покупка на друга, контролирана от Гайтански, малка регионална пътностроителна фирма. Повече по темата четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK