Цитат на деня: Македонският президент да мълчи на езика, който само ние признаваме

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин

© Associated Press

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин"Президентът на Северна Македония може свободно да мълчи на езика, който никой освен Сърбия не признава, а на останалите езици може още по-гласно да мълчи, тъй като никой нито му иска, нито му приема мнението."


С този коментар се обърна към македонския президент Стево Пендаровски сръбският министър на отбраната Александър Вулин.


Пред сръбската държавна телевизия РТС Вулин коментира думи на Пендаровски, който тази седмица се обяви против "идеята за корекция на границите меду Белград и Прищина".
Става дума за спорна сделка между Сърбия и Косово, за която се говори в последните две години и която неофициално се приемаше от президентите в Белград и Прищина, но заради общественото мнение и съпротивата в част от Европа бе изоставена. Според достъпната информация Северно Косово може да е част от Сърбия, за де постигне сделка за "разграничение" на културно и друго имущество в останалата част на страната, а Косово да получи признание.


В Северна Македония Пендаровски рядко го питат за каквото и да било, а още по-несъществено е какво мисли за въпроси на съседните държави, смята Вулин. Как Сърбия ще реши "проблема в Косово и Метохия", е нейна работа, продължи той.


Така Белград засегна въпрос, който е източник на напрежение в Северна Македония в последно време. Електронно издание в страната писа миналия месец, че София не се е отказала от позицията, според която трябва да изпълни серия условия, за да може да продължи с преговорите с ЕС.


Сред тях е (всъщност гарантираният от Договора за добросъседство) отказ от претенции за "македонско малцинство", заедно с "резултати" в работата на историческата комисия и отказ от официална употреба на понятието "македонски език".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK