Танева: Да се придържаме, че няма измами с евросубсидиите, и всичко е наред

Десислава Танева

© Велко Ангелов

Десислава Танева"Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране, бел. ред.) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме. Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ." Това казва земеделският министър Десислава Танева във видео от онлайн разговор със земеделски производители, разпространен от "Биволъ".


Според информация на изданието записът е от Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, проведен вероятно на 27 март тази година, а Танева отговаря на председателя на асоциация "Български пипер" Георги Василев. Той иска официално обяснение от ведомството защо членове на сдружението са получили повече пари, отколкото са очаквали по схемата за обвързана подкрепа.


Става дума за установеното при проверки миналата година разминаване между декларираните и реално съществуващите насаждения, което при доматите и краставиците, например, достига до 25% при стандартно отклонение 2%. Повече за опитите за измами по тази схема и разкритите нарушения четете статията на "Капитал" тук. След като нарушителите са били отрязани от финансирането, а сумата на субсидията е фиксирана, коректните производители са получили помощ в по-голям размер и именно от това е предизвикан въпросът към Танева.
"Всички знаят, че ставките се увеличиха заради високия интензитет на проверки. Само че, колеги, ако в това се задълбочат европейските служби и се компрометираме...Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има. Тъй че ако искате сами да си го причините, защото искате да си разберете изчисленията Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което бранша искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!", отговаря Танева.Министерството не се "хвали" с хванатите измами заради добросъвестните


От Министерството на земеделието коментираха разпространения от "Биволъ" запис с напомнянето, че измамите са разкрити именно благодарение на засилените проверки на министерството, че данните за тях никога не са били скривани, а цитатът на министъра е изваден от контекста. "Публикуваният запис е изваден от контекста на разговора. Министър Танева многократно е заявявала, че ако тези проверки не бяха направени от институциите, при евентуален одит от Европейската комисия ще поставят въпроса за подпомагането. Резултатите от проверките са доказателство за ефективността на контролната система на МЗХГ и ДФЗ и взетите последващи мерки", се казва в разпространената от министерството позиция.


Ведомството уверява, че всички резултати от извършвани проверките регулярно се изпращат към структурите на Европейската комисия. "За да не уронваме престижа на добросъвестните български производители не сме считали, че е необходимо да се "хвалим" с резултатите от проверките. Те целят да защитят правилното разходване на европейски и национални средства", е друг аргумент на министерството.


Екипът на "Биволъ" няма яснота кой е автор на записа, но има потвърждение, че подобни разговори са текли. Пред медиата Василев е заявил, че става дума за схема за крадене, която засилените проверки са разкрили.


"Демократична България" призова за оставка


Корупционното "усвояване" на еврофондове се е превърнало в емблема на управлението на ГЕРБ, а думите на министъра изискват нищо по-малко от оставка, заявява в позиция извънпарламентарното обединение "Демократична България"


Според политическата формация "Танева арогантно предупреждава хората от сектора да си мълчат за проблемите в програмата "Обвързана подкрепа", за да не спрат европейските пари".


"Злоупотребите с еврофондове съдействат за обогатяването на единици, близки до властта, унищожават конкуренцията в цели отрасли и водят до бедност, социално неравенство и образуване на монополи. След тази откровена защита на измамите с европейски средства, Танева не може да остане министър нито минута повече", се казва в позицията.


.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK