Цитат на деня: Лукашенко просто излезе в пенсия, единственият лидер съм аз

Цитат на деня: Лукашенко просто излезе в пенсия, единственият лидер съм аз

© Reuters"Така нареченото встъпване в длъжност, разбира се, е фарс. Всъщност (беларуският президент Александър) Лукашенко просто излезе в пенсия."


Така кандидат-президентът, подкрепян от противниците на Лукашенко, Святлана Цихановска, коментира днешната тайна церемония по встъпване в длъжност на заемалия поста 26 години държавен глава.


"Това означава, че заповедите му към силовите структури повече не са легитимни и не подлежат на изпълнение. Аз, Святлана Цихановска, съм единственият лидер, който е избран от беларуския народ. И задачата ни сега е заедно да построим наново Беларус," продължава тя.
Необявеното предварително събитие бе осъдено от опозицията, която сравни събралите се едва стотина души крадци. "Разбираме какво става. Тази опит да се признаеш за легитимен доведе само до това, че досегашните пълномощия приключиха, а народът не му даде нов мандат," продължава Цихановска.


Европарламентът обяви, че няма да признава Лукашенко за президент след изтичане на мандата му. В приетата миналата седмица резолюция обаче се говори за датата 5 ноември.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK